Yaşam

Yenidoğan Her 1000 Bebekten 1 İla 3’ü İşitme Kaybıyla Doğmaktadır

Karan Şekerleme

Her çocuğun işitebilmesi ve konuşmayı öğrenebilmesi, onun en temel hakkıdır.

İşitme kayıpları, çocuğun ana diline özgü sesleri oluşturarak konuşmasını geciktiren ve bozan en önemli faktördür. İşitme kaybıyla doğan ya da doğduktan sonra herhangi bir nedenle işitme kaybı yaşayan çocuklar, vaktinde teşhis edilir ve rehabilitasyon programlarına alınırlarsa, gelişimlerinde yetersizlik yaşamazlar. Burada bahsedilen gelişim yetersizlikleri; psikolojik ve sosyal gelişimin yanı sıra, çocukların eğitim hayatlarını da olumsuz olarak etkileyebilecek yetersizliklerdir.

Yenidoğan her 1000 bebekten 1 ila 3’ü işitme kaybıyla doğmaktadır. Çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, kulak enfeksiyonları, kazalar ve kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle bu oran binde 6’ya çıkmaktadır.

İşitme kaybıyla doğan ya da doğum sonrası dönemde işitme kaybı olan çocukların erken dönemde tespit edilmesi, uygun tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının yapılması amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından Yenidoğan İşitme Taraması Programı yürütülmektedir. Bu program sayesinde, işitme kaybı yaşayan çocukların sosyal, bilişsel ve dil gelişimleri olumsuz olarak etkilenmeden, en uyumlu şekilde topluma karışmalarının sağlanması, sağlık personeli ile toplumun bu konuda duyarlılığının ve bilinç düzeyinin artması amaçlanmaktadır.

Yapılan araştırmalar işitme kaybının saptanması bakımından en kritik dönemin “yeni doğan dönemi” olduğu yönündedir. Sağlık Bakanlığınca, “Yenidoğan İşitme Tarama Programı “doğum gerçekleştirilen tüm hastanelerde yenidoğan taburcu edilmeden uygulanmaktadır.

Bu kapsamda; Biga Devlet Hastanesi’nin zemin katında mevcut olan işitme tarama odasına ilave olarak yenidoğanların daha sessiz ve konforlu ortamda sağlıklı işitme tarama ölçümlerinin yapılması ve hastaların bekleme sürelerinin kısaltılması amacı ile düzenlenen yenidoğan işitme tarama odasında; 1 Odyolog ve 2 odyometri teknikeri ile Biga ve bölge halkına hizmet vermektedir.

Bior Tarım Ürünleri

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu