Yerel

Yeni Hedef: İkinci Yüzyılın Parlayan Yıldızı…

Biga Ticaret ve Sanayi Odası’nda eğitim camiası için önemli iş birliği protokolü imzalanırken; Biga’ya yapılacak yatırımlarla ilgili de Çanakkale Teknopark ile önemli görüşmeler gerçekleştirildi. Teknopark yönetimi meclis üyelerine bir sunum gerçekleştirirken, iş birliği konusunda da önemli adımlar atıldı.

Biga TSO Meclisi Aralık ayı olağan toplantısı Meclis Başkanı Melih Akyıl başkanlığında başladı. Akyıl konuşmasına Gazze’de yaşanan savaşa değinerek başladı ve katliamın bir an önce sona ermesi gerektiğini söyledi. Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Akın, Biga TSO yönetim kurulunun geçmiş ay yaptıkları faaliyetler hakkında oda üyelerini bilgilendirdi.

E-Ticaret Fuarı Girişimi
Biga TSO Meclis Üyesi Erol Şener, 2’nci Meslek Komitesi olan Diğer İmalat Sanayi ve Madencilik Meslek Komitesi adına kürsüye çıkarak sunumunu gerçekleştirdi. Şener; “Ülkemizin e ticarette mobilya üretiminin yaklaşık yüzde 70’i bölgemizden karşılanıyor. Toplam 169 bin metrekare alanda yaklaşık 2 bin personel istihdam ediliyor. Bunlar net verilerdir. Bölgemizden aylık ortalama 60 konteyner TIR mobilya ihraç ediliyor. Aylık ortalama 2,4 gemi mal gönderiliyor. E ticarette mobilya üreticilerinin en büyükleri Biga Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyetlerini yürütüyor. Bizim sorunlarımızın en başında ara eleman eksikliği geliyor. Bununla ilgili İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzle mesleki eğitim iş birliği protokolü imzaladık geçtiğimiz aylarda. Bu protokolle her şey yolunda gidiyor. Yine Meslek Yüksek Okulu’nda mobilya bölümünün açılmasında rektörümüzle görüştük ve sonuç aldık. Pazar payımızı nasıl arttırabileceğimiz konusunda da çalışmalar yapmak istiyoruz. Üretim tesisleri ve depolama alanlarıyla ilgili sorunumuz var. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Uygun yer bulunmasıyla ilgili Mal Müdürlüğü’müzden talebimiz oldu. Olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz. Son olarak da pazaryeriyle ilgili çalışmalarımız oldu. E ticaret fuarı yaparak dünyaya açılmak istiyoruz. Çanakkale Teknopark’tan randevu talep ettik. Hocalarımızla bir araya geldik. Çok güzel fikirler ve bilgiler aldık. İnşallah kendileriyle iş birliği içinde gerçekleştireceğiz. Teknopark’ın başta Amerika olmak üzere çok sayıda ülkeyle bağlantıları olduğunu biliyoruz. Ticaret heyeti toplayarak bu ülkelerle iş birliği konusunda girişimlerimiz olacak. Bunlar hep üreticilerimizin faydasına olacak işler” ifadelerini kullandı.

Biga TSO Markalaşma Komisyonu Başkanı ve Meslek Komitesi Üyesi Çağdaş Bağmeşli; yaptığı sunumla Biga’nın marka şehir olması için yaptıkları ve planladıkları çalışmalar hakkında meclis üyelerini ve misafirleri bilgilendirdi.

“Firmalarımızın Yurtdışı Operasyonlarını Biz Yapıyoruz”
Çanakkale Teknopark adına kürsüye çıkan Doç. Dr. Erkan Bil; meclis üyelerine Çanakkale Teknopark’ın yapısını ve imkanlarını anlatırken, kuruluşundan günümüze gelişimi ve ortaya koyduğu projeler hakkında da önemli bilgiler aktardı. Doç. Dr. Bil konuşmasında; “Çanakkale Teknopark olarak neler yaptık, beraber neler yapabiliriz konuşacağız. Uluslararası alanda ciddi etki alanımız var. Hem Asya hem de Avrupa’da operasyon yapabilme imkanımız var. Amerika’da da çalışıyoruz. Önümüzdeki zaman diliminde Biga’da da bir ticaret heyetimizi Amerika’ya götüreceğiz. Organizasyonu biz yapıyoruz. Bakanlığımızın maddi desteğiyle götüreceğiz heyetimizi. Teknoparkımızda faaliyet gösteren firmalarımıza 2015 yılında 381 bin lira devlet desteği sağlarken, 2022 yılında 82 milyon lira destek sağladık. 2023’te ise 150 milyon lirayı geçeriz. Teknoloji geliştirme bölgeleri içinde 2019 yılı performans endeksi sonuçlarına göre Türkiye’deki 89 teknopark arasında birinci olduk. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verileri bunlar. 22 akademik girişim faaliyet gösteriyor. 57 projemizi başarıyla tamamladık. 22 projemiz de devam ediyor. Biga’da 3 tane coğrafi işaretlerin alınması süreçlerinin tamamına destek olduk. Patent, marka süreçleriyle ilgili projelerde ilçelerimize destek oluyoruz. Bunların uluslararasılaşmasıyla ilgili de faaliyet gösteriyoruz. Firmalarımızın yurtdışı operasyonlarını yapıyoruz. Bir firmanın yurtdışı operasyonlarını yapmasındaki en büyük zorluk şu. Oradaki muhatabı kim, kimlerle yol yürüyecek, nasıl yapacak, avukatı kim olacak, mali müşaviri kim olacak, danışmanı kim olacak… Bankadan IBAN numarası almak bile zor. Biz ne yapıyoruz? Biz oradaki Dış İşleri Bakanlığı ilgili kuruluşlarına yönlendirebiliyoruz. Kendi alanlarımız var. Ofis açmak istediğiniz ülkede, şirketleşmeniz dahil bütün alanlarda yönetiminizi yapıyoruz. Network alanlarını yönetiyoruz. Güvenilir network sağlıyoruz. Şirketleşme programlarınızı devam ettiriyoruz böylece” ifadelerini kullandı.

“Ciddi Bir Sorumluluk…”
Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Erkan Bil’in ardından meclis üyelerine ve misafirlere hitaben konuşan Biga TSO Başkanı Şadan Doğan, Biga’nın ikinci yüzyılının planlanması titizlikle gerektiğini hatırlattı. Başkan Doğan konuşmasının başında; “Yılın son ayında, odamızın 50’nci yılını kutladığımız şu son günlerde Biga iş dünyasının temsilcileri olarak bizim için çok önemli bir meclis toplantısını gerçekleştiriyoruz. Bizim çok sık kullandığımız bir cümle var. Bigamız artık 100 yıllık birikimi olan kadim bir ilçe haline geldi. Konumu, coğrafi özellikleri, çalışkan insanları, yatırım olanaklarıyla önemli bir değer olan ilçemizin ikinci yüzyılını yaşıyoruz. Bizler ilk yüzyılımızı tamamlamanın şerefine ulaştık. Ama bizim için çok daha önemli bir gerçeklik, ciddi bir sorumluluk da Biga’yı yönetenler olarak önümüzde duruyor. Bizler Bigamızın ikinci yüzyılını planlamak, çocuklarımıza hedefleri olan, amaçları için planı hazır olan güçlü bir ilçe bırakmak, Bigamızın ikinci yüzyılını planlamak zorundayız. Bütün enerjimizi Bigamızın ikinci yüzyılını planlamak için sarf etmek zorundayız” dedi.

“Bu Güzel Tablonun Oluşmasında Katkı Veren…”
İş dünyası olarak önceliklerinin başında eğitimin geldiğini dile getiren Başkan Şadan Doğan; “İkinci yüzyıl hedeflerimizin başında eğitim var. Biga iş dünyası olarak ilçemizin eğitim olanaklarının arttırılması, çocuklarımızın eğitiminin çok iyi şekilde verilebilmesi için çalışıyoruz. Şu anda ilçemizde deprem nedeniyle yıkılıp da ihalesi tamamlanmayan okulumuz yok. Bu, belki de Türkiye’de çok az ilçenin başarabileceği bir şey. Kaymakamımız, il milli eğitim müdürümüz, ilçe milli eğitim müdürümüz, milletvekillerimiz, belediye başkanımız ve siyasi partilerimiz başta olmak üzere bu güzel tablonun oluşmasında katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Şimdi sırada Güzel Sanatlar Lisesi’ni ilçemize kazandırmak hedefimizi gerçekleştireceğiz. Sözünü aldık. Ağzımızdan çıkan, kamuoyuna açıkladığımız her söz gibi bunu da gerçekleştirmek için çok çalışacağız. Bizim en büyük gücümüz, çalışkanlığımızdır zaten” ifadelerini kullandı.

“Projelerimiz İlham Oluyor”
Milli Eğitim Müdürlüğü imzaladıkları projenin TOBB’a bile ilham olduğunu dile getiren Şadan Doğan; “Eğitim bizim ilk önceliğimiz. Ancak eğitim denilince betondan binalar yapmaktan bahsetmiyorum sadece. Biz eğitimde ortaya bir vizyon koymak zorundayız. Bunun için çeşitli protokoller yapıyoruz. Geçtiğimiz dönemde TOBB’a ilham olan bir projeyi hayata geçirdik. Biga İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzle imzaladığımız protokolle meslek liselerimizi iş garantili hale getirdik. Meslek liselerimizin belli bölümlerinden mezun olan öğrencilerimize Türkiye’nin her yerinde iş garantisi verdik. Hatta TOBB Başkanımız kıymetli büyüğümüz Rifat Hisarcıklıoğlu’na bu konudan bahsettiğimde çok şaşırmış ve projeyi çok beğenmişti. Hemen sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı ile TOBB arasında bir protokol imzalandı ve Türkiye çapında benzer bir proje hayata geçirildi. İşte bizim ihtiyacımız olan şey bu vizyondur. Bigamızın farkı da işte bu vizyondur. Bigamızın ikinci yüzyılının anahtarı da bu vizyondan geçmektedir. Yine üniversitemizle iş birliği protokolü imzaladık ve Biga’da iş piyasaları hakkında veri toplamaya başladık. Milli Eğitim Müdürlüğümüzle daha önce imzaladığımız protokol sayesinde iş dünyasının ihtiyacı olan yetişmiş kalifiye elemanların artması için bölümler açılması için çalışma yürüttük. Bizim iyi yetişmiş kalifiye eleman ihtiyacımız büyük ve son zamanlardaki en büyük sorunlarımızdan birini oluşturuyor” dedi.

“İkinci Yüzyılın Parlayan Yıldızı”
Yeni sloganlarının ‘ikinci yüzyılın parlayan yıldızı’ olacağını duyuran Şadan Doğan; “Biga’da ortaya koyduğumuz vizyonu herkesin çok iyi anlamasını istiyorum. Bozlar Yat Üretim Serbest Bölgesi, Karabiga Konteyner Limanı, Karabiga Yat Limanı, Biga Demiryolu, OSB genişleme sahası, Üçüncü Sanayi Sitesi, coğrafi işaretli ürünler, Veterinerlik Fakültesi ve Hayvan Hastanesi, Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB, Güzel Sanatlar Lisesi, üçüncü kapalı spor salonu, yıkılan okulların yapımı, coğrafi işaretli ürünlerimizin tanıtımı, Biga Üniversitesi, iş garantili meslek lisesi projesi gibi projelerimizin hayata geçişi ile birlikte ülkemizin ikinci yüzyılı için hedefimiz de ikinci yüzyılın parlayan yıldızı olmak olacak. Fuarlarımız biliyorsunuz çok başarılı bir noktaya ulaştı. İkinci fuarımızı yapacağız. Üçüncü bir fuar üzerinde çalışıyoruz. OSB’de genişleme sahası için ön talep toplamaya başladık. Bizim ilk yola çıktığımızda, Biga TSO’da göreve geldiğimizde çok sayıda hayalimiz vardı. Bizler komite üyelerimizle, yönetim kurulumuzla, meclis üyelerimizle birlikte çok çalışarak zor olanı başardık. Tüm bu hayallerimizi hedefler haline getirdik. Bugün de bu rahatlıkla burada konuşabiliyorum. Bizim şimdiki hedefimiz ikinci yüzyılın parlayan yıldızı olmak. Tüm Biga olarak odaklanmamız gereken hedefimiz tam da bu olmalı. Profesyonel hareket etmeli ve çocuklarımızın geleceği için tüm Biga olarak sorumluluk almalıyız. İkinci yüzyılın parlayan yılı olabilmek için her kurumumuza büyük görevler düşüyor. Her kurumumuz birlik ve beraberlik içinde, kafa kafaya vererek, Çanakkale’de olmayan bir Biga ruhuyla hareket etmeli. Bizler bunu başaracağız. Ben inanıyorum” dedi.

“Kurumsallaşma Hedeflerimizi Gerçekleştiriyoruz”
Odanın 50’inci yılını tamamlarken, ilk yüzyılı için de kurumsallaşma hedeflerini gerçekleştirmek istediklerini dile getiren Şadan Doğan; “Odamızın 50’inci yılını tamamlarken, bu Aralık ayı içinde bugünden başlayan yoğun bir programımız olacak. Bugüne kadar 50’nci yılımıza yakışacak çok sayıda etkinliğimiz, çalışmamız oldu. Bugünden sonra 15 Aralık tarihinde odamızın stratejik planını çıkarmak için toplanacağız. Odamıza hizmet eden yönetim kurulu ve meclis başkanlarımızla bir araya geleceğiz. 20 Aralık tarihinde fütürist yazar Samet Çelik’i ağırlayacağız. 22 Aralık tarihinde üniversitemizden kıymetli hocalarımızla deprem konusunda farkındalık oluşturmak ve bir çalışma planı ortaya koymak için Atatürk Kültür Merkezi’nde bir çalıştayımız olacak. Halkımıza da açık bir etkinlik olacak. 26 Aralık tarihinde uzun süredir yapmayı planladığımız Vergi Ödül Töreni’mizi gerçekleştireceğiz. 29 Aralık tarihinde de meclisimiz yılın son toplantısını yapacak. Sizleri de toplantılarımıza davet ediyorum bu vesileyle” dedi.

Konuşmaların ardından Biga Ticaret ve Sanayi Odası ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Biga İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasındaki protokol imza törenine geçildi.

Meclis Toplantısı’na Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, İşkur Çanakkale İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz, Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Erkan Bil ve yönetimi ile üniversite yönetimi, meslek lisesi okul müdürleri, Biga TSO Başkanı Şadan Doğan, Biga TSO Meclis Başkanı Melih Akyıl, Biga TSO yönetim kurulu ve meclis üyeleri, kadın girişimciler kurulu ve genç girişimciler kurulu üyeleri ile basın mensupları katıldılar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu