Yerel

Kaşdemir Biga’da Gençlerle Buluştu

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kasdemir 13 Aralık Çarşamba günü Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve Bilimler Fakültesi Didem Yaman Anfisinde üniversiteli gençlerle bir araya geldi.

Siyasi İlişkiler Klübü Danışmanı Arş.Gör.Tahir Anıl Güngördü moderatörlüğünde yapılan söyleşi saygı duruşu ve İstaklal Marşı’nın okunmasının ardından İsmail Kaşdemir’in hayatı ve Tarihi Alanın tanıtımı ile ilgili sinevizyon gösterisi gerçekleştirilmesiyle başladı.

Söyleşiye Biga İktisadi ve İdari BilimlerFakültesi Dekanı Prof.Dr.H.Levent Dalyancı, Biga iktisat ve idari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Bşk. ve ÇOMÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr.Nazan Yelkikalan, ÇOMÜ Girişimcilik Merkezi Müdürü Doç.Dr.Erdal Aydın, Biga İktisat ve İdari Bilimler Fakültesi Sekreteri Şuayip Kotman ve öğrenciler katıldılar.

Kaşdemir öncelikle Tarihi Alan’ın 2015 yılında kurulduğunu belirterek çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Söyleşiye katılan gençlere sorduğunda iki öğrencinin Tarihi Alanı görmediği görüldü. Kaşdemir konuşmasına şu ifadelerle başladı; “Vatanını, milletini, memleketini, ailesini seven herkes yaptığı işi en iyi şekilde yapmakta kendini yükümlü sayar. Bigalılar da tarih boyunca hep aktif ve iddialı olmuştur. Nereye gitsem, nerede bulunsam hep Bigalıyım diyorum ve Bigalı olmak başka bir şeydir.
Ben kendimi eğitim anlamında, bilgi anlamında kendimi donatmak için elimden geleni yaptım ve yapmaya devam ediyorum. Hayat çok hızlı geçiyor ve ne kadar güçlü başlarsak hayat sizi o kadar hızlı ileriye atıyor. Hiç bir çaba ve emek boşa gitmez, hayatta bir gün karşınıza çıkar. Mesela şu an konferans dinlediğim yerde konferans veriyorum ve buda beni mutlu ediyor.”
‘Çanakkale bir cephe ve Çanakkale Savaşları denmesindeki amaç nedir?’ sorusuna ‘Çanakkale savaşın bir cephesidir. Çanakkale’de hem deniz hem kara savaşı olmuştur. Deniz savaşı 19 Şubat’ta başlayıp 18 Mart’ta zafer kazanılmıştır. Aslında Çanakkale deniz savaşı bir savaş değil teknik olarak. Daha çok topçu savaşıdır. Gemi olarak bir tek Nusret Mayın Gemisi vardır. 9 aya yakın süren bir kara savaşı da 9 Ocak 1916’da bitmiştir. Yani burada hem deniz hem kara savaşı gerçekleşmesinden dolayı Çanakkale Savaşı denilmiştir.’ cevabını verdi.
‘Çanakkale Çocuk asker var mıdır?’ sorusuna ise ‘Bu çok konuşulan bir konu ama Çanakkale’de çocuk asker yok. Çanakkale’deki askerlerin yaşı 20 ile 40 yaş arasında. Hey Onbeşli türküsündeki 15’liler de rumi takvime göre 1315 doğumlulardır. Ayrıca açlıkta yoktu. İstanbul’a yakın olduğumuz olduğumuz için askerlere gıda anlamında çok iyi bakılmış. Kayıtlı arşivlerden bunları da görüyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün Anafartalar Kahramanı olduğu topraklar da burası. Mustafa Kemal Atatürk Çanakkale Savaşları’nda yarbaydı ve rütbesinin çok üstünde bir insiyatif almış ve Mehmetçiğin kalbinde cesur bir lider olarak yer almıştır. Aldığı insiyatifler herkesin alabileceği bir insiyatif değildir.’
Milletvekilliğini neden bıraktığı sorusuna ise ‘Milletvekilliğinin ardından Gençlik ve Spor Bakanlığında görev aldım ve Cumhurbaşkanımızın yeni bir Alan Başkanlığı kurulduğunu bildirip burada görevlendirdi. Tarihi alandaki topraklarda görev almaktan çok mutluyum.’ şeklinde cevap verdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu