Aslı TURANYazarlarımız

Probiyotikler Neden Önemlidir?

Karan Şekerleme

Bu yazımızda son zamanlarda toplumda da oldukça yaygın bir konu olan probiyotikleri konuşacağız. Sağlığımız için çok önemli olan probiyotikler özellikle bağırsak sağlığı için oldukça önemli mikroorganizmalardır. Peki nedir bu probiyotikler ve ne işe yarar gelin beraber inceleyelim. 

Probiyotikler, genellikle yiyeceklerde veya takviye olarak bulunan vücudun doğal dengesini sağlayan, bağışıklığı güçlendiren canlı mikroorganizmalardır. Probiyotikler, bağırsak florasının dengelenmesine yardımcı olur. Bu mikroorganizmaların tüketimi bazı insanlar için sindirim rahatsızlıklarını hafifletir ve genel sağlığı destekler. Probiyotikler, bağırsağa dost bakteriler olarak bilinseler de etkileri sadece bağırsaklarla sınırlı değildir ve genel sağlık içinde çok faydalıdır. Probiyotik destekli bir beslenme her yaş grubu için önemlidir ve birçok hastalığa karşıda koruyucudur.

Probiyotikler hem Tip 1 hem de Tip 2 diyabet için önemli taşıyor. Yapılan çalışmalar bağırsaktaki faydalı bakterileri artırarak diyabet gelişme riskinin azaltılabileceğini söylüyor. Eğer diyabete yatkınlığınız varsa veya diyabet hastasıysanız beslenmenize daha çok özen göstermeniz ve kendinize iyi bakmanız gerekiyor. Kişiye özel programlar hem diyabet riski taşıyanlar hem de diyabet hastaları için çok önemlidir. Her diyabetli için ortak bir beslenme programı mümkün değildir. Her liste kişiye özeldir.

Peki başka nelere faydası var probiyotiklerin?

Probiyotikler, sindirim sisteminde yer alan yararlı bakteri dengesini düzenler. Bunlar vücudunuzda yeteri mijtarda bulunmaz ise kötü bakteriler çoğunluğa geçebilir bu da sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Bağırsak florasındaki bu denge, sindirimi kolaylaştırır, besinlerin emilimini artırır ve bağırsak hareketliliğini düzenler. Bu sayede sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca bağırsak florasını düzenleyerek bağışıklık sistemimizi de olumlu etkiler. 

Probiyotikler antibiyotik kullanımı ile azalabilir, yetersiz beslenme ve stres gibi etkiler de probiyotik düzeyimizi düşürebilir. Bu gibi durumlarda probiyotikten zengin besinleri tüketmeliyiz. Bunlar turşu, kefir, ekşi mayalı ekmek, tarhana, sirke olarak sayılabilir. 

Unutmayın vücudumuzun sağlıklı çalışması için probiyotik önemlidir bu saydığım besinleri beslenmenize mutlaka ekleyin.

Sağlıklı Günler Dilerim!

Bior Tarım Ürünleri

Aslı TURAN

Ben Aslı Turan, 24 yaşındayım. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunuyum. Ayrıca ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Aşçılık mezunuyum. Okurken çeşitli kliniklerde stajlarımı yaptım. Şu anda ÇOMÜ Ağaköy Kampüsünde Kyk Kız Yurdunda Diyetisyen olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu