Granikos Savaşı- Priapos-Parion

Biga Kumkent’e geldim. Severek geldim. Kendimi Fahri Bigalı ilan ettim. Çevremdeki iller, ilçelerden davet alınca gidiyorum. Fahri Bigalı Lütfi Özgünaydın olarak konuşuyorum. Yıllarca muhabirlik fotoğrafçı olarak ülkemde dünyanın önemli kentlerinde gösteriler, söyleşiler yaptım. Bir kültür sanat insanıyım. Kumkent Biga’ya 18 km. Ben etkinlikleri duyuyorum. Arabam yok hiç birisine katılamıyorm. Aslında çok istiyorum. Sadece değerli dostum Nebil Özgentürk gelince AKM’ye gidebildim. Gidebilsem, konuşabilsem bu üç konunun önemini anlatacağım. Biga’nın bu iki tarihi mekana ve bu büyük savaşa önem vermesi gerektiğini anlatacağım. Biga’nın tanıtımı için çok önemli bu mekanlar. Birçok kent değerlerinden yararlanıyor. Neden Biga bu değerlerden yararlanmasın?
Geçen de Manisa Belediyesi davet etti. Gittim, Çukurova Yaşar Kemal’i anlattım. Nereden çağırırlarsa gideceğim. Ancak çok sıcak kanlı bir belediye başkanı var Alpen Şen. İki kez ziyaret ettim. Karşılaştığımızda ilgi gösteriyor, AKM’ye davet edeceğini söylüyor.
İki Kitabım Yayımlandı
Kuş da Öldü ve Sevda adlı kitaplarım yayımlandı. Sevda 480 sayfa. Yıllarımı verdim ve hepsini Biga’da yazdım. Bu toprağın ekmeğini yedim, suyunu içtim borcum var. İşte bugün Serhan Asker’in Çanakkale programını izlerken bunları düşündüm. Neden Biga’da böyle bir proram olmasın? Granikos Savaşı neden anlatılmasın, Savaş meydanı gezilmesin? Sinan Meydan gibi bir tarihçi anlatsın bu savaşı. Prof.Reyhan Körpe’nin bulduğu mekan neden gezilmesin?
İki Tarihi Mekan Priapos Ve Parion
Bu iki tarihi mekanın doğru dürüst bir kataloğu yok. Aslında Biga Belediyesi’nin gelen konuklara vereceği Biga’yı anlatan bir broşürü yok. Yıllar önce yazdım. Bırakın bu broşürü Bigalı fotoğrafçıları yanıma alayım onlara ağabeylik yapayım dedim yazılarımda var. Bilmiyorum bundan sonra sağlığım ve zamanım yeterli olur mu?
Yedi yıl önce yazdım bunları. Çünkü gerçekten bu mekanların hiç değilse tanıtım broşürleri olsun. Profesyonel fotoğrafçılara gerek yok. Biga’da bu yörelerin fotoğraflarını çekecek gazeteci/muhabirler fotoğrafçılar var. Onlarla kotarılır bu iş. Bir sözüm de Bigalı gazetecilere, Kumkent’te bir ağabeyiniz yaşlı bir gazeteci var.
Alper Şen Halkla Çıok İyi Bütünleşiyor
Belediye Başkanı Alper Şen’in çabalarını sosyal medyadan izliyorum. Halkla bütünleşiyor. Yaşlıları ziyarek ediyor. Belli ki çok çalışıyor. Kendisini belediyeye adamış. Takdirle izliyorum. Umırım başarıları artarak sürer. Biga’ya önemli eserler kazandırır. İnsana, topluma inanan, sosyal adalete inanan bir belediye başkanı olur. Son zamanlarda yaşlıları ziyaret fotoğrafları beni duygulandırdı.
Bugün Basın da bulduğum bir haberin üstüne yazdım bu yazıyı. Bütün Çarşamba Postası okurlarına hayırlı Ramazanlar, selamlar, iyi dilekler…





Savaş Alanı 20 yıllık çalışmanın ardından ortaya çıkarıldı. Tarihte çok önemli bir yere sahip olan yaklaşık 2 bin 400 yıllık Granikos Tarihi Savaş Alanı, Büyük İskender Kültür Rotası ve Granikos Tarihi Savaş Alanın çevre düzenlenmesiyle turizme kazandırılacak.
Projenin bilimsel danışmanı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reyhan Körpe, “Şimdiye kadar yaklaşık 150 yıldan bu yana aranan güzergahı, antik yerleşim alanını tespit ettik. Bu güzergahtan İskender’in Granikos Savaşı’na hangi rotadan ulaştığını bulduk. Bölgede yaptığımız araştırmalarda antik kaynakları da çok dikkatli okuyarak, yorumlayarak savaşın aşağı yukarı tam olarak nerede olduğunu, hangi köyler arasında olduğunu, ovanın tam olarak neresinde olduğunu bulduk. Burada yaptığımız sunum ile hem buradaki savaşı, savaş alanındaki tespitlerimizi ve ayrıca en önemlisi İskender’in bu savaş alanına Çanakkale’den Biga’ya doğru yaptığı seferde uğradığı güzergahları bir kültür rotası olarak tespit ettik” dedi.
Körpe, 20 yıl önce 150 yıldır keşfedilmeye çalışan Granikos Savaş Alanı’nı bulmak için çalışmalara başladığını belirttiği konuşmasında Biga ilçesi ve çevresinde yüzey araştırması yapmaya başladığını ifade etti. Bu yıl yapılan çalışmalarda yaklaşık 2 bin 400 yıl önce gerçekleşen Granikos Savaş Alanı’nı keşfetti.
‘Dünya Tarihinin En Önemli Dönüm Noktalarından’
ÇOMÜ İnsan ve Toplum bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reyhan Körpe, “Dünya tarihinin en önemli askerlerinden biri olan Büyük İskender’in en önemli savaşlarından birisi Çanakkale’de olmuştu. Bu savaş günümüzde Çanakkale’nin yaklaşık 100 kilometre doğusunda Biga Ovası’nın ortasından geçen, eski çağlarda Granikos ırmağı olarak bilenen çayın kenarında olmuştu. Bu savaş Büyük İskender’in en önemli savaşıdır. Çünkü bu savaştan sonra İskender buradan yola çıkarak Batı Anadolu’yu, daha sonra da Hindistan’a kadar bütün Asya’yı fethetti. Onun bu savaştaki başarısı sadece İskender için değil aynı zamanda dünya tarihinin en önemli dönüm noktalarından olmuştur” cümlelerini kaydetti.
‘Çalışmalar 20 Yıl Önce Başlatıldı’
Granikos Savaş Alanı ile ilgili yaklaşık 20 yıl önce başlatılan bir çalışma olduğunu vurgulayan Körpe ayrıca son 3 yılda savaş alanını bulmaya yönelik çalışmaların ve araştırmalar devam ettirildiğini dile getirerek en son bu sene bu savaş alanının tam olarak neresi olduğunu tespit etmeye yönelik çok önemli bilgilere ulaştıklarını aktardı.