Yöremiz

Cumhuriyetin 100. Yılında Yeşilköy

Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Yeşilköy’ün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.

Yeşilköy
Yeşilköy, Bulgaristan göçmeni Pomak köyüdür. Etrafında Elmalı, Ilıcabaşı, Akkayrak ve Kaynarca köyleri yer almaktadır. Biga’nın dağ köylerinden olup ilçeye 11 km, Çanakkale il merkezine 107 km uzaklıktadır. Köyün muhtarı Fevzi Mercan’dır.

Güncel Durum
Yaklaşık 25 haneden oluşan Yeşilköy’ün son sayıma göre nüfusu 60’tır. 1980’li yıllarda 160, 2000’li yıllarda 100’dür. Geçmiş yıllar değerlendirildiğinde nüfusunun üçte birini göç vermiştir ve 2023 yılında Biga’nın küçük köylerinden biri olarak kalmıştır. Biga-Çan yolu Akkayrak – Kırkgeçit Kaplıcaları yolundan girilerek ulaşım sağlanır. Ana halteri ve meydanı asfalt ile parke taştır. Virajlarla beraber tepeye çıkılarak ulaşılan köyün yolunda çeşmeler mevcuttur ve bölgeye güzel bir manzarası vardır. Elmalı ile yarı asfalt yarı stabilize toprak olmak üzere yol mevcuttur. Köye girişte eski ve kapalı okul binası, köy meydanında ise cami, çeşme, süt toplama merkezi, muhtarlık ofisi, köy konağı (kahvehane) ve çocuk oyun parkı bulunmaktadır. Köy içi yol boyunca ise kışa hazırlık ile birlikte ster odunlar vardı. Köy sınırları içinde ve köye ulaşmadan ana yol üzerinde Köşdere Kırkgeçit Termal Tesisleri bulunmaktadır. Bölgeden çıkan termal sıcak su birçok şifası ile birlikte tesiste restoran, yürüyüş parkuları, fitness salonu, hamam, termal havuzlar ve sauna gibi hizmetler mevcuttur. Köye her gün Biga’daki ve fırınlardan ekmek temin edilip satılmaktadır. Yeşilköy’e, Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte su deposu, asfalt, boru alımı, köy yardımı, içme suyu, trafo, parke taşı, köy odası, cami bahçesi düzenlemesi ve çocuk oyun grubu gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. İçme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kaynaktır. Depo durumu 50 metre küptür.

Tarihi
Yeşilköy, 1882 yılında Bulgaristan göçmeni Pomak aileler tarafından kurulmuştur. 1877-78 (93 harbi) Osmanlı-Rus savaşının ardından artan baskı, zulüm ve huzursuzluk sonucu yaşadıkları bölgeleri terk ederek Anadolu’ya sığınan Pomak aileler dağ bölgesini tercih etmiştir. Bulgaristan’ın Filibe bölgesi Çilingir köyünden göç eden aileler Elmalı Köyü’nün yanına kurulmuş olup aynı isimle Elmalı Köyü’ne bağlı mahalle olarak hizmet almıştır. Ancak köyün büyümesi ile birlikte 1989 yılında muhtarlık verilerek ayrı köy statüsüne kavuşmuştur. Bölgenin ormanlık ve yeşil olmasından dolayı da ismine Yeşilköy verilmiştir. Köy, Cumhuriyet’in 100. yılında köy 141 yaşındadır.

Ekonomi
Yeşilköy’ün temel geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve emekliliktir. Tarım ve hayvancılığın nüfus nedeniyle az olarak yapıldığı köylerden biridir. 1.150 dönüm tarım arazisi olmakla beraber 1.050 dönümünde susuz yani kuru tarım, 100 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, çavdar, yulaf, nohut, hayvanlar için silajlık yonca,  mısır ve yulaftır. Yaklaşık 6 traktörün bulunduğu ve ceviz yetiştiriciliğinin olduğu köyde tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 5’tir. 1.000’e yakın kanatlı hayvan mevcuttur. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 20’dir ve küçükbaş hayvan sayısı 321, büyükbaş hayvan sayısı ise 97’dir.

Eğitim
Yeşilköy’de aktif okul yoktur, eski ve kapalı okul binası bulunmaktadır. Köyde 1 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir. Lise öğrencisi, Hamdibey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne ulaştırılmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu