Yöremiz

Cumhuriyetin 100. Yılında Gümüşçay

Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Gümüşçay’ın güncel durumunu, ekonomisini, tarihini, eğitim durumunu ve daha fazlasını okuyabilirsiniz. Tarihten günümüze şehir bilgilerinin ardından, Gümüşçay’yı bir de Gümüşçay Belediye Başkanı Adnan Pastırmacı’nın anlatımıyla okuyacağız.

Gümüşçay Biga’nın iki beldesinden biridir. Bağlı olduğu Biga ilçe merkezine 8 kilometre mesafe uzaklıktadır. Gümüşçay’ın Çanakkale şehir merkezine mesafesi ise yaklaşık 76 kilometredir. Cumhuriyet döneminde 1947 yılında ilk olarak Belediye olmuş ancak iki ay sonra belediye hükümet tarafından fesh edilmiştir. Bu olaydan sonra 1949 yılında tekrar Belediye olmuş ve günümüze kadar Belediye olarak yönetilmiştir.

Gümüşçay rakımı 16 metredir. Belde de 1083 erkek,  1040 kadın olmak üzere toplam 2123 kişi ikamet ediyor. Belde merkezinde İğdelik ve Cumhuriyet olmak üzere iki mahalle ve mahalle muhtarlıkları vardır. Ayrıca Marmara Denizi sahilinde mücavir alan sınırları içinde düzenli yerleşim yeri olarak 2000 konutlu Deniz Atı Sitesi bulunmaktadır.

Kasabanın kuruluşu kesin olarak bilinmemekle beraber Biga ilçesinin kuruluşundan eski olduğu etrafında yapılan kazı ve bu kazılardan çıkartılan tarihi eserlerden anlaşılmaktadır. 1994 yılında Çanakkale Müze Müdürlüğünce yapılan kazı çalışmasında Pers egemenliği döneminde Didymotekhos antik kentinin kral ve kraliçelerine ait lahit mezarlar bulunmuştur. Beldenin merkez ve hemen yakın çevresinde birçok eski dönemlere ait mezar kalıntıları bulunmaktadır. Kasabanın Türklerin bulunduğu tarih olan Osmanlı döneminde ilk adının Güvercinlik olduğu daha sonra Dimetoka olarak değiştirildiği, idari şeklinin o dönemde kadılık, yani bu günkü deyimiyle ilçe olduğu bilinmektedir.

Beldenin merkezinde bulunan Çarşı Camii’nin eski adı ile Nasuh Çelebi Camii, Rumi 1750 yılında birinci Sultan Mahmut zamanında inşaatına başlandığı temelindeki yazıtlardan anlaşılmakta olup, hemen yanında bulunan mezarlıkta ise mezar taşlarından eski Türkçe okunduğu üzere doğum tarihleri en eski rumi 1170 yılının yazılı olduğu ve genellikle Çelebizadelere ait mezarların bulunduğu görülmektedir. Bu bilgilerle kasabanın Selçuklular tarafından Türk topraklarına katıldığı ve Karasioğlu Beyliğince Osmanlıya bağlandığı anlaşılmaktadır.

Gümüşçay’da, Çocuklar Gülsün Diye Olcay Doğan Anaokulu, Atatürk İlkokulu ve Ortaokulu bulunmaktadır. 30 anaokulu, 64 ilkokul ve 83 ortaokul öğrencisi vardır. Lise öğrencileri taşımalı sistem ile Biga merkezde bulunan okullarda eğitim-öğretim görmektedir.

Gümüşçay Beldesi’nde Hayır ve Şükür Duası her yıl Nisan ayının son haftasında yapılırken Ramazan Ayı boyunca da iftar yemekleri verilmektedir.

Gümüşçay’da açık yüzme havuzu ve sosyal tesis yapım inşaatı hızla devam ediyor. Gümüşçay sosyal aktivite alanları, Wifi erişim noktası, yeterli yeşil alan ve park, kütüphane, bisiklet yolu, planlı yapılaşma, kafeterya, Belde meydanı, Tarihi mekan ve mutfağı ile mutlu bir belde olmayı başarmıştır. Gümüşçay Belediyesi beldeye doğalgaz kazandırmış, Güneş Enerji Santrali, Kapalı Pazaryeri, Küçük Sanayi Sitesi, Lütfiye-Orhan Karesioğlu Düğün Salonu ve Sosyal Tesisi ile Fatih Rüştü Zorlu Spor Kompleksi projeleri bulunmaktadır.

“Biga Pegai” ve “Biga Şehitliği” kitaplarının yazarı emekli öğretmen Engin Gürsu’nun yaptığı araştırmalar neticesinde künye bilgilerine ulaştığı 59 şehit için Gümüşçay’da şehitlik yapılmıştır. 18 Mart 2012 tarihinde açılışı yapılan Gümüşçay Şehitliği’nde Çanakkale şehitleri medfun bulunmaktadır.

Gümüşçay Belediye Başkanı Adnan Pastırmacı’nın anlatımıyla işte Gümüşçay;

Gümüşçay’ımız 1949 yılından beri belediyelik olarak yönetilmektedir. Kasabanın kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Biga’dan eski olduğu bilinmektedir. Gümüşçay’da yapılan bazı kazılarda eski krallıkların mezarlıkları bulunmuştur. Bunlar Çanakkale’de de sergilenmektedir. Gümüşçay’ın daha önceki ismi Güvercinlik’tir. 1963 yılına kadar Dimetoka olarak geçmiş 1964 yılından sonra alınan kararla birlikte Gümüşçay ismini almıştır.

Gümüşçay Belediyesi İğdelik Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi olmak üzere iki mahalleden oluşmaktadır. Yazları Enginkent, Denizatı Sitesi, Elele Sitesi sakinlerinin gelmesiyle 5-6 bin misafirimiz oluyor. Kış aylarında nüfusumuz 2 bini yaz ayında ise 7-8 bin kişiyi bulmaktadır.

Gümüşçay bir tarım beldesidir. Hayvancılık ve tarım çok ileri düzeydedir. Çiftçilerimiz bilinçli, topraklarımız çok verimlidir. Bizler Gümüşçay’a yaklaşık 15 yıldan beri hizmet etmeye çalışıyoruz.  2009 seçimlerinde, 7 aday katıldığımızda yüzde 31 oy alarak seçimleri kazandık ve halkımızın takdiri ile Gümüşçay’a hizmet etmeye başladık. 2014 seçimlerinde oy oranımızı yüzde 59’a çıkararak ikinci seçimimizi kazandık. 2019’da da en çok oy farkıyla yüzde 61’e çıkararak üçüncü dönemimize devam etmekteyiz. Gümüşçay’ın bütün sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Halkımıza da bize desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Biz de halkımıza mahcup olmamak için meclis üyelerimiz ve belediye çalışan arkadaşlarımız ile birlikte hizmet etmeye devam ediyoruz.

15 yılda birçok projeye imza attık. Gümüşçay’ın altyapısı tamamen yenilendi ve kanalizasyon çalışması bitti. Asbestli borumuz hiç kalmadı, 2015 yılında tamamen bitirdik. Üst yapıyı da yeniledik. Doğalgaz tahribatı olan yerlerimizi iyileştirdik. Gümüşçay’a geldiğiniz zaman ne bir çamur ne de bir toz bulabilirsiniz. Gümüşçay- Biga yolu eskiden çok dardı. İki otobüs ve bir kamyon yanyana geldiğinde sıkıntı yaşıyordu. Buranın genişlemesi için Ankara’ya çok gidiş gelişler yaptık. Rahmetli Vehbi Şenoğlu’nun mektubunu o zamanki Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan’a götürdük. Yolumuzun yenilenmesi yapılacaktı, biz ise yenilenme değil genişletme istiyorduk. Mektubu verdiğimiz anda hemen karar alındı ve yol hem yenilendi hem de genişledi. Yazlık ve kışlık düğün salonlarımız var. Soyunma odalarıyla birlikte futbol sahamızı yeniledik. Gümüşçayspor’un Süper Amatörde mücadele etmesi bizim için büyük bir gurur. Çanakkale Dardanel, Adaspor, Ezinespor, Geliboluspor ile maç yapmak bizim için büyük bir gurur. Aynı zamanda belediyemizin güreş takımına da tam desteğimizi veriyoruz.

Gümüşçay’ımızın Çarşı Camii yani Nasuhçelebi Camii 300 yıllık eski bir camidir. Yanında Çelebizadelerin yattığı 1100 yıllardan kalma bir mezarlık yer alıyor. Caminin de restorasyonu yapılmıştır. Küçük camimizin de restorasyonunu yaptık. Din görevlilerimiz ve komutanlarımız için de 5 adet lojman yaptık. Araç filomuzu komple yeniledik. Gümüşçay İlköğretim Okulumuz depreme dayanıklı olmadığı için 2015 yılında yıkılıp yeniden yapıldı. Onun yanında da Çocuklar Gülsün Diye Olcay Doğan Anaokulu var.  Dere ıslahını ve 2,5 km de peyzaj çalışmamızı yaptık. Yazlık bölgemizde mücavir alanlarımızın içerisinde olan halı sahalarımızı yaptık. Mezarlık duvarlarımızın tamamını yeniledik ve en önemli hizmetlerimizden biri de 2010 yılında kurulan Sulama Birliği oldu. Bölgemizde sulanmamış arazi kalmadı ve bu konuda Türkiye’de bir ilkiz. Küçük belde olarak doğalgazın ilk geldiği belde Gümüşçay’dır ve Sulama Birliği de aynı şekilde ilk küçük belde olarak Gümüşçay’dadır. İlklerin belediyesiyiz. Doğalgazı da 2020’den itibaren halkımızın hizmetine sunduk.

Şu anda içerisinde hamamı ve saunası olan yazlık açık yüzme havuzumuzun inşaatı devam etmektedir. GES güneş enerjisi yakın zamanda faaliyete geçecek. Yaklaşık 7 dönüm yer içerisinde 300-350 bin lira aylık getirisi olan güneş enerji sistemi olacak. Kapalı sistem sulama, önümüzdeki yıl Gümüşçay’ın tamamına verilecek. 33 bin dönüm yer kapalı alandan sulanacak.  Tapulaştırmamız tamamlandı ve tapuları dağıtmaya başladık. Yakında satışları başlayacak olan yaklaşık 90 dairelik bir toplu konut yapıyoruz. Gümüşçay’ımızın Biga’ya yakın olmasının hem dezavantajları hem de avantajları var. Avantajı Biga’ya yakın olduğu için çiftçilerimiz gidiş geliş yapabiliyorlar. Dezavantajları ise Gümüşçay’dan Biga’ya nüfus kaybetmemiz oluyor. Gümüşçaylılar ticaret için Biga’ya gitmeye çalışıyorlar. Bu yüzden toplu konut bizim için çok önemli. Toplu konut ve doğalgaz sayesinde tekrar göçü Gümüşçay’a sağlamış olacağız.

Üçüncü Sanayi Sitesi, Gümüşçay’ın mücavir alanları içerisinde olan Savaştepe’ye yapılıyor. Şu anda oranın bütün projeleri tamamlandı. Devletten kredi olarak 2024 bütçesinde yer almasını bekliyoruz ve önümüzdeki yıl da inşallah inşaatlara başlayacağız.

Bedensel Engelli Bakım Evi’miz de faaliyete başladı. Toplam 100 hasta kapasiteli 2400 m² alanda 30 milyon liraya mal olmuş özel bir Bedensel Engelli Bakım Evi. Biz bu projenin Gümüşçay’da yapılması için çok destek olduk çünkü 45-50 kişinin çalışacağı 100 hastanın kalacağı bir hastane.

Biz yıllardır Gümüşçay Belediyesi olarak gençlerimizin kötü alışkanlıklarından uzak kalması için bir projemiz var. Bu projemizde de Cumhur Başkanımızdan ödül aldık. Belediyeler arasında birinci olduk. ‘Sözünü Veriyorum İstediğimi Alıyorum’ projesi ile her yıl dördüncü sınıf öğrencilerimize bisiklet dağıtıyoruz ve bize hayatları boyunca kötü alışkanlıklardan uzak duracaklarına dair bir söz veriyorlar.

Bu sene hep beraber Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladık. Gümüşçay Belediyesi olarak çok büyük ses getiren etkinlikler ve ödüllü yarışmalar yaptık. Bütün ev ve iş yerlerimize iki bin civarında Türk bayrağımızı dağıttık. Cumhuriyetimizin 100. Yılını doya doya yaşadık. Bu etkinlikleri Gümüşçay’da ‘Herkes Cumhuriyetin Yüzü Olacak’ sloganıyla yaptık. Ben bu etkinlikler için Belediye çalışanlarımıza ve halkımıza teşekkür ediyorum. Biga Çarşamba Postası olarak sizleri de kutluyorum. Cumhuriyet’in 100. yılında Biga’nın bütün belde ve köylerini ziyaret ederek anlamla bir proje yaptınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu