Röportaj

ASKF Başkanı Firuz Erdil İle Özel Röportaj

Bu haftaki röportajımızın konuğu Çanakkale Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Firuz Erdil. Kendisiyle yaptığımız güzel sohbette ASKF ile ilgili, Çanakkale’nin sporu ile ilgili bilgiler aldık.

Kendinizi tanıtır mısınız?

Çanakkale 17.09.1959 doğumluyum. İlk, ortaokul ve liseyi Çanakkale’de tamamladıktan sonra üniversite eğitimim için İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne gittim. 1984 yılında mezun oldum. İlk mecburi hizmet görevimi Muş Malazgirt’te yaptım. 2 yıllık mecburi görevimden sonra Biga Kozçeşme Sağlık Ocağı’na tayinim çıktı. Askerlik görevimin ardın tekrar Biga Kozmeşme’de 6 ay görevimi yaptıktan sonra talebim üzerine 1988 yılında Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne Kurum Tabibi olarak geçtim. 3 yıl öncede o kurumdan emekli oldum. Masa tenisi ve futbol dalında lisanslı futbolculuğum var. Köyümün takımı olan Kilitbahirspor’da da amatör olarak futbol oynadım. Kilitbahirspor’un idareci ve yöneticiliğini yaptım. 1996 yılında kulüplerimizin talebi üzerine kurulmuş olan Çanakkale Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu başkanlığına seçildim. O tarikten bugüne kadar da devam ettirmekteyim.

ASKF’nin kuruluş ve amacından bahseder misiniz?

Çanakkale Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu 1987 yılında 20 spor kulübümüzün bir araya gelerek kurmuş olduğu bir üst kuruluştur. Yani kulüpler bir araya gelerek kendi güçlerini birleştirmek, hem spor kulübü idari yönetimi hem de sportif faaliyetlerindeki yönetimleri açısından sorun ve eksikleri gidermekte yardımcı olmak, saha tesis konusunda, yargı konusunda kulüpleri yönlendirmek amacı var. Bu amacı, faaliyetleri yürütmek içinde yönetim kurulu, denetim kurulu var. Her ildeki Amatör Spor Kulüpleri bir araya gelerek çatı kuruluş olan Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu’nu oluşturuyor. Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu, Futbol Federasyonu ile ortaklaşa yürüttüğü il içindeki amatör futbol faaliyetlerinin yürütülmesinde sekreterya görevi yapıyor. Yani futbolun ilk tahkim kurumlarının oluşturulması, toplanması, disiplin kurulunun oluşturulması Futbol Federasyonu tarafından Amatör Futbol Kulüpleri Federasyonumuza verilmiştir. Bu tür sekreterya hizmetleri bizim federasyonumuz tarafından yapılmaktadır.

Ankara’daki görevinizden bahseder misiniz?

Ben aynı zamanda Türkiye Amatör Spor Kulüpler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesiyim. Sağlık hizmetlerinden sorumluyum. Kulüplerin özellikle sağlık alanında yapmış olduğu hizmetler konusunda neler yapılabilir, hangi sağlık tedbirleri alınabilir diye yönetim kuruluna önerilerimiz oluyor. Bütün spor kulüp yöneticilerinin bildiği gibi sporcuya lisans çıkarıldıktan sonra her yıl sağlık raporuna gerek vardı. Özellikle benim çabalarımın neticesinde hem Futbol Federasyonu hem de Gençlik Spor ve Genel Müdürlüğü tarafından sadece vize ya da transfer yapan sporcularımızın il lisansı çıkarken sağlık raporu çıktıysa bir daha sağlık raporu istenmiyor. Artık doğduğundan beri çocuğu izleyen bir Aile Hekimi sistemi var. Hangi rahatsızlıkları olduğunu biliyor. İlk lisans çıkartılırken sağlık muayeneleri yapılıyor. Belli bir yaşın üzerinde kalp krizi riski arttı için bu sene 35 yaşını geçen tüm lisans işlemlerinde kardiyoloji uzmanından rapor istenmeye başlandı. Özellikle 18 yaşından küçüklerde aile çocuğun kalp rahatsızlığı olduğu bilmesine rağmen top oynamasını istiyor. Ancak bir problem çıktığında mahkemeye veriyorlar. Doktor ve kulüp arasında sıkıntılar oluşuyordu. Artık aileden beyan eden bir yazı alıyoruz ve bu tür durumların önüne geçmek konusunda katkılarımız oldu. Spor dalları konusunda sağlık hakkında önerilerimiz oluyor.

Çanakkale’nin sporundan özellikle futbolundan bahseder misiniz?

Çanakaklemizde Dardanelspor, Çanspor, Bigaspor, Geliboluspor bir arada Kepezspor bir ara Profesyonel Liglerde faaliyetlerini sürdürdü. Ama özellikle Merkez’de olsun, Biga’da olsun, Çan’da olsun profesyonel faaliyetlerimiz özellikle yönetimlerin sahip çıkmaması nedeniyle daha alt liglerde faaliyet göstermeye başladı. Tabi şehrin katkılarının da olması lazım kulüplerimize ki beraber bir sinerji ile daha üst liglerde görev alalım. Ama alt liglerde özellikle sayı olarak bir artma oluştu. Eskiden köylerde genç nüfus sayısı çok fazlaydı. Özellikle benim Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’na başladığım zamanlarda çoğu köylerin bir futbol takımı vardı. Gençler il ve ilçe merkezlerine gittiği için köy futbol kulüpleri azaldı. Ama bu sefer de merkezdeki alt yapı ile uğraşan takım sayısı çoğaldı. İlimizde 62-63 tane faal futbol kulübü var. Bunun 20 tanesi Kepez hariç Çanakkale il merkezinde. Bu kulübünde 81 tane takımı var. Bu artış olduğu zamanda tesislerde de yetersizlikler oluşuyor. Biga’daki hemen hemen her tesis tamamlandı. Bir tek Yeniçiftlik sahası toprak diğer sahalar sentetik oldu. Çan’daki futbol sahasının yenilenmesi ve ikinci bir sahanın da olması lazım. Yenice, Bayramiç yenilendi yani takım sayısına göre bir problem yok. Ayvacık sahasının biraz büyütülmesi lazım. Küçükkuyu’da zemin çok kötü. Ezine, Gökçeada ve Geyikli’nin sahası yenilendi. Bozcaada’nın sahasının yenilenmesi gerekli. Gelibolu’da zemin yenilendi ama takım sayısı çok fazla ve eski sahanın olduğu yerde bir saha daha olması gerekiyor. Lapseki’nin sahası iyi ancak çevre düzenlemesi yapılması gerekiyor. Ama Merkez’de çok ihtiyaç var. Özellikle iki sahada amatörler faaliyet gösteriyor. En az Merkez’de 2 tane daha sahaya ihtiyaç var. Alt yapı kategorileri U11’de U18’e kadar 8 kategoride ve bir de büyükler kategorisiyle 9 kategoride faaliyet gösteriyor bir takım. Bu sene Dardanelspor ve Gençlik İl Müdürlüğü Spor Kulübü takımlarımız Kadınlar Futbol kategorisinde de faaliyet göstermeye başladı. Bu takımlar kategorilerini 10’a çıkarmış oldular.

Bigaspor geçen yıl olduğu gibi bu yılda Ziraat Türkiye Kupasında başarılı maçlar oynuyor. Bizim için Bigaspor’u değerlendirir misiniz?

Bölgesel Amatör Lig ilk kurulduğu zaman özellikle Kadir Atay arkadaşımızın çok çabaları oldu. O dönemde ‘Hep aynı takımlarla oynuyoruz, bölgesel lig takımlarıyla müsabakalar olursa daha iyi olur’ diye talepler oldu. Bizlerde diğer ASKF’lerin de isteği ile bölgesel lig oluşturuldu. Bu lig oluşturulurken her ilden bir takım olsun ama belli bir kontejanları belirlensin ve en az bir takım bu ligde faaliyet göstersin istedik. Bu statünün olmasını bazıları eleştiriyor ama bir gereklilik vardı. BAL Liglerinde hem o ligin sıralaması oluyor hem de ildeki takımlarında bir sıralaması oluyor. Bu statü olmasaydı birinciler çıktı düşenler düştü deseydik bu sefer büyük şehirlerin ligi gibi bir durum oluşurdu. Bu statüden dolayı Çanakkale’nin her zaman iki takımı oluyor BAL Liginde. Türkiye Kupası’da özellikle bu düşünceden yola çıkarak ‘Her İlden Bir Takım Olsun’ sloganıyla özellikle profesyonel liglerde takımı olmayan illerin sıralamada en üstte yer alan takımlarından da Türkiye Kupası’na katılımı planlandı. Bigaspor daha önceki yıllarda da katılmıştı. Burdur Oğuzhanspor’a elenmişlerdi. Ama geçen sene ilk olarak kendi sahasında oynadığı Akhisar maçını kazanarak 2.tura çıkma şansı yaşamıştı. Bu senede BAL Liginde en üst sıradaki takım olduğu için Profesyonel Ligde de bir takımımız olmadığından dolayı katılım sağladı. Bigaspor’un yeri burası değil. Özellikle Biga, Çan, Gelibolu  gibi büyük ilçelerimizin takımlarının profesyonel liglerde olması gerekir diye düşünüyorum. İyi yönetimlerle daha üste çıkacağına inanıyorum. Bigaspor bu sene görüldüğü üzere iyi bir yönetim oluşturuldu. İlçenin tüm dinamiklerini işin içine alarak bir yönetim oluşturdular. Eskiden Bigaspor’da bir iki tane yabancı oyuncu vardı. Tüm takımlarda böyleydi. Ama şimdi dışarıdan transfer eder hale geldi. Muhakkak Bigaspor’un bu yönetiminin alt yapılara da önem vermesi gerekmektedir. Temennimiz kendi ayakları üzerinde duran, kendi ilçesinin sporcularıyla üst liglerde mücadele edecek olan bir takım haline gelmesi. İnşallah bu yönetim bunu gerçekleştirecek diye düşünüyoruz.

Çanakkale’den profesyonel takım çıkarabilmek için çalışmalar var mı?

Bigaspor ve Çanspor’un böyle bir çabası var. Bu sene Kepezspor’da da Böyle bir isteği görüyoruz. Tabi futbolu kim oynarsa kim başarılı oluşa üst lige gider. Eski Çanakkalespor’u tekrar diriltelim, biraz daha üst liglere çıkaralım diye bir oluşum var. İnşallah başarılı olurlar diyoruz ve bu şekilde üst liglere çıkmak isteyen takımları da destekliyoruz.

Son olarak sporseverlere neler söylemek istersiniz?

Bütün spor branşlarımız medyadan çok etkileniyorlar. Medyanın özellikle olumsuz yayınlarından çok etkileniyorlar. Müsabakalarda en çok günah keçisi hakemler yapılıyor, en çok hakemlere ve yöneticilere yükleniliyor. Hiç kimse kötü bir maç yönetmek istemez. Yönetici de takımı kötü olsun istemez. Sporcu da kötü oynamayı düşünmez. Herkes iyi niyetle çıkıyor fakat özellikle son zamanlarda alt yapı liglerinde mücadele eden sadece futbol için değil tüm branşlarda özellikle velilerin hakemlere çok büyük tepkisini görüyorum. Ben bir baba olarak oğlumun basketbol müsabakalarına gittiğimde hep bana bakarak oynadığını fark ettim. Daha sonra hiçbir müsabakasına bu sebeple katılmayacağımı söyledim. Ben velilere en azından 16 yaşına kadar müsabakalara gitmemesini öneririm. Hem çocuk olumsuz etkileniyor hem aile olumsuz etkileniyor. Sporseverlere sakin olmalarını özellikle kendi memleketinin, mahallesinin kulüplerine destek vermelerini talep ediyorum. Herkesin gönlünde bir büyük takım yatıyor ama ilk önce kendi mahallesinin takımlarına destek vermeli sporseverler. Ayrıca tüm Biga Çarşamba Postası Gazetesi ve Çanakkale TV ekibine teşekkür ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu