Yöremiz

Cumhuriyetin 100. Yılında Yeniçiftlik Köyü

Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Yeniçiftlik Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.

Yeniçiftlik Köyü
Yeniçiftlik, Biga-Karabiga Yolundan Güleç Köy’den sonra ulaşılan köydür. Köye ulaşım ana yol beton, köy girişi ise ve devamı ise asfalttır. Etrafında, Güleç, Kayapınar, Hacı Hüseyin Yaylası, Tokatkırı ve Kocagür köyleri mevcuttur. Biga’ya 18 km, Çanakkale il merkezine 89 km uzaklıkta bulunur. Yeniçiftlik, 2004 yılında belde iken belediye başkanı olan İbrahim Eren, 2013 yılından 2014 yılına kadar köyün muhtarı olarak görev yapmıştır. Köyün muhtarı Nejdet Irak’tır.

Güncel Durum
Yaklaşık 600 haneden oluşan Yeniçiftlik Köyü’nün son sayıma göre (2022) nüfusu 1050’dir. Köyün nüfusu belde olduğu 1980’li yıllarda 1700, 2000’li yıllarda ise 1400 civarındadır. Köyün girişinde mezarlık ve çam ağaçlarıyla birlikte hoşgeldiniz yazılı tag bulunmaktadır. Köyün girişinde stadyum tabelasını takip edip sola dönüldüğünde birçok futbol maçına sahne olmuş stadyuma ulaşılmaktadır. Köyün meydanında iki adet cami, kalkınma kooperatifi, market, muhtarlık ofisi, kahvehaneler, avcılık ve atıcılık derneği lokali, lokanta, fırın, veteriner, motor tamircisi, düğün salonu, halı saha, sağlık evi, çocuk oyun grubu; köyün çıkışında ise akaryakıt istasyonu, okul ve köye ait iş makinası, kamyon ve minibüsün olduğu garaj yer almaktadır. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte beton yol, sulama, asfalt, öğretmen lisesi onarımı, dalgıç pompa, içme suyu, su deposu, tarımsal atık biyogaz tesisi, kanalizasyon, okul çevre düzenlemesi, futbol sahasının mera vasfından çıkarılması, ilkokul ve ortaokul binası bakım-onarım ve çocuk oyun grubu gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. İçme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kuyudur. Klorlama sistemi ve saat uygulaması mevcuttur.

Tarihi
Yeniçiftlik Köyü, Bulgaristan göçmenidir. Köy, halk dilinde 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra 1895 yılında Bulgaristan’ın Plevne, Ecenona, Şumnu, Lofça, Becanova, Palamartsa ve Köklüce gibi çeşitli şehir ve köylerinden göç eden muhacirler tarafından kurulmuştur. Merhum öğretmen-araştırmacı Engin Gürsu, Biga Kuruluş kitabında bu göçten sonra İstanbul’da oturan İsmail Zühtü Bey, İngiliz asıllı William Vitel’den köyün bugünkü kurulu çiftlik arazisini satın aldığını, bu kişiden de Yunanistan’dan gelen Molla Fettah, Molla Mehmet, Hacı İbrahim, Abdurrahman oğlu Hacı İbrahim’in aile reislerinden para toplayıp 218 hisse olarak bugünkü Yeniçiftlik Köyü topraklarını satın aldıklarını ve yerleştiklerini söylemektedir. Yeniçiftlik’in adı, M.S. 17 yılı kayıtlarında Adrásteia, 1928 yılı kayıtlarında ise “yeni Lofça” anlamına gelen Lofça-i Cedit olarak geçmektedir. 9 Aralık 1973 tarihinde belediye statüsü alarak beldeye dönüşen kasabanın belediye statüsü, nüfusunun 2000 kişinin altına düşmesi üzerine 2013 yılında sona ermiştir. Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı’yla Türkiye’de kapatılan 559 belediye teşkilatından biri olan Yeniçiftlik 10 yıldır (2023) köy statüsüyle devam etmektedir. Biga’nın kapatılan 3 beldesinden biri olan Yeniçiftlik Köyü’nün ilk belediye başkanı Doğru Yol Partisi’nden seçilen İbrahim Balya’dır. ANAP ve AK Parti’den dönem içinde çeşitli belediye başkanları seçen Yeniçiftlik, 2004 yılında AK Parti’den İbrahim Eren’i belediye başkanı seçmiştir. Eren, görevini muhtar olarak tamamlamıştır. 2014 seçimlerinde ise muhtar Nejdet Irak seçilmiştir. Cumhuriyet’in 100. yılında köy 128 yaşındadır. 29 Ekim 2023 Cumhuriyet’in 100. yılında köyde coşku içinde kutlamalar yapılmıştır.

Ekonomi
Yeniçiftlik Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve ticarettir. Biga’nın tarım ve hayvancılığının büyük potansiyelde yapıldığı, sanayi ve ticaretin ekonomide önemli yer tuttuğu köylerindendir. 25.000 dönüm tarım alanına sahip köyün 7.000 dönümünde kuru tarım, 18.000 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Köy kenarındaki Ece Gölü kurutularak 9 bin 200 dönümlük sulak alan tarım arazisine kazandırılmıştır. Ancak, 2000 yılında kurutma hamlesi tepki toplamış ve Çevre Bakanlığı soruşturma başlatmıştır. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 157’dir ve küçükbaş hayvan sayısı 4.027, büyükbaş hayvan sayısı ise 1.590’dır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, çeltik, yulaf, mısır, bakla, ayçiçeği, yonca, hayvanlar için silajlık mısır, yonca ve yulaftır. Sebze-meyve olarak lahana, taze fusulye, ıspanak, pırasa, domates, salçalık ve biber üretilir. Köyde ayrıca armut, elma, şeftali, erik, zeytin, badem ve ceviz bahçeleriyle birlikte tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 235’tir ve köyde yaklaşık 400 adet traktör vardır. Tavukhanelerin olması dolayısıyla yaklaşık 140.000 adet kanatlı hayvan ve 1.000 adet arı kovanı mevcuttur. 2020 yılında Yeniçiftlik Yem Hazırlama ve Depolama Tesisi açılmıştır.

Eğitim
Yeniçiftlik Köyü’nde aktif ilkokul ve ortaokul bulunmaktadır. Yeniçiftlik İlkokulu’nda 32 erkek, 26 kız olmak üzere toplamda 58 öğrenci eğitim-öğretim görmektedir. Yeniçiftlik Ortaokulu’nda ise 43 erkek, 38 kız olmak üzere toplamda 81 öğrenci eğitim-öğretim görmektedir. Okullara çevre köylerden öğrenciler gelmektedir. Yeniçiftlik’ten Biga İÇDAŞ Fen Lisesi’ne 1, Ayşe Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 6, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’ne 7,  Biga Atatürk Anadolu Lisesi’ne 8, Şehit Yarbay Raif Necdet Hoşgör İmam Hatip Ortaokulu’na 8, Şehit İbrahim Ateş Kız Anadolu Lisesi’ne 1, İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 13, Hamdibey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 1 ve Safiye Hüseyin Elbi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 1 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda Yeniçiftlik Köyü’nde civar köylerden taşımalı olarak gelenler ile birlikte 185 öğrenci vardır ve taşımalı olarak 46 lise öğrenci eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu