Yöremiz

Cumhuriyetin 100. Yılında Türkbakacak Köyü

Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Türkbakacak Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.

Türkbakacak Köyü
Türkbakacak Köyü, Bakacak Köyü girişinden sola dönülerek ulaşılan köydür. Etrafında, Bakacak, Harmanlı, Yanıç ve Cihadiye köyleri vardır. Biga’ya 18 km, Çanakkale il merkezine 102 km uzaklıktadır. 1542 yılında kurulmuş olup Biga’nın yerli ve eski köylerindendir. Köyün muhtarı İsmail Yayla’dır.

Güncel Durum
Yaklaşık 50 haneden oluşan Türkbakacak Köyü’nün son sayıma göre nüfusu 100’dür. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 230, 2000’li yıllarda ise 140 civarındadır. Köye ulaşım Bakacak Yolu üzerinden asfalt yoldur. Köyün ana halteri ve meydanı asfalt ve parke taştır. Köyün girişinde hayvanların su içmesi için havuz, meydanda ise 2008 yılında yapılmış çeşme ve yine hayvanların su içmesi için yalak vardır. Cami ve avlusunda kahvehane, muhtarlık ofisi, süt toplama merkezi ve kapalı halde Coşkun kahvehanesi bulunan köyün nüfusu azdır. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından içme suyu, su deposu, kanalizasyon, parke taş gibi altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte çöp konteynerleri verilmiştir.

Tarihi
Türkbakacak Köyü, Biga’nın eski Yörük köylerinden olup 1542 yılında kurulmuştur. Biga yöresinin Osmanlı döneminde Türklerin hakimiyetine girmesiyle bölgeye gelen Yörük aileler yerleşmiştir. Her ne kadar bugünkü Bakacak köyü Eski Bakacak köyünden sonra kurulmuş olsa da aynı ismi almıştır ve ilk kurulan Bakacak köyüne eski ismi eklenmiştir. Köyün adı, 1902 yılı kayıtlarında Bakacak, 1928 yılı kayıtlarında Türkbakacak, 1968 yılı kayıtlarında ise Eski Bakacak olarak geçmektedir. Köyün adı bugün Türkbakacak olarak kullanılmaktadır. Cumhuriyet’in 100. yılında köy 481 yaşındadır.

Ekonomi
Türkbakacak Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olduğu gibi çiftçi sayısı azdır. 4.177 dönüm tarım arazisine sahip köyde 4.030 dönüm alanda susuz tarım, 147 dönüm alanda ise sulu tarım yapılmaktadır. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 22’dir ve küçükbaş hayvan sayısı 600, büyükbaş hayvan sayısı ise 116’dır. Yıllara göre değişkenlik göstermekle birlikte başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, yulaf, ayçiçeği, hayvanlar için silajlık mısır ve yoncadır. Köyde ayrıca ceviz bahçeleriyle birlikte tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 11’dir. Tavukhaneler ile birlikte 1.300 civarı kanatlı hayvan mevcuttur. Köye her gün Biga’daki ve fırınlardan ekmek temin edilip satılmaktadır. Bazı evlerin bahçesinde toprak köy fırını olup ekmek ve diğer unlu mamüller pişirilmektedir. Köye toplu ulaşım S.S 62 Nolu Biga Boğaz Tur Kooperatifi minibüsleri tarafından sağlanmaktadır.

Eğitim
Türkbakacak Köyü’nde okul yoktur ve öğrenciler taşımalı eğitim sistemiyle Ağaköy, Bakıacak ve Biga merkezdeki okullara gitmektedir. Türkbakacak’tan Ağaköy İlkokulu’na 2, Bakacak Ortaokulu’na 1, Ayşe Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 1 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 3 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu