Cumhuriyetin 100. Yılında Şirinköy
Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Şirinköy’ün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.
Şirinköy
Şirinköy, Bulgaristan göçmeni muhacir köyüdür. Etrafında Osmaniye, Sazoba, Aşağıdemirci, Emiroman ve Yukarıdemirci köyleri yer almaktadır. Bursa-Çanakkale yolu kenarında kurulu köy Biga’ya 10 km, Çanakkale il merkezine 102 km uzaklıktadır. Köyün muhtarı Ali Bozacı’dır.
Güncel Durum
Yaklaşık 50 haneden oluşan Şirinköy’ün son sayıma göre nüfusu 130’dur. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 260, 2000’li yıllarda ise 140 civarındadır. Geçmiş yıllar değerlendirildiğinde nüfusunun yarısını göç vermiştir. Çanakkale-Bursa karayoluna çok yakın bir mesafede kurulu köyün ana halteri ve meydanı asfalt ve parke taştır. Köyün girişinde yeni ve katlı binalar yapılmakta olup köy meydanında cami, imam evi, kahvehane, süt toplama merkezi, çeşme, muhtarlık ofisi, çocuk oyun parkı, Misyem ve Abalı gibi firmalara ait depolar bulunmaktadır. Köye her gün Biga’daki ve fırınlardan ekmek temin edilip satılmaktadır. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte sağlık evi, köy konağı, köy yardımı, mezarlık bekçi kulübesi, parke taşı, asfalt, okul tadilatı ve çocuk oyun grubu gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. Köyde, Şirinköy Orman Yangınları İlk Müdahale ekibine ait bina bulunmaktadır. Köyün, içme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kuyudur.
Tarihi
Şirinköy, Bulgaristan muhaciri yerleşim yeridir. 1877-78 (93 harbi) Osmanlı-Rus savaşı sonrası artan baskı, zulüm ve katliamlar sonucu yaşadıkları bölgeleri terk ederek Bulgaristan’ın Razgart bölgesinden Anadolu’ya sığınan muhacirler tarafından 1880 yılında kurulmuştur. Köyün adı, 1902 yılı kayıtlarında Katırtepe geçmektedir. Köyün kurulduğu alanın tepelik olması ve katır bağlanmasından dolayı bu ismi aldığı ifade edilmektedir. Köyün, 1928 yılı kayıtlarında ise Teşvikiye olarak geçmektedir. Köy, Cumhuriyet’in 100. yılında 143 yaşındadır.
Ekonomi
Şirinköy’ün temel geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve emekliliktir. 2.078 dönüm tarım arazisi olmakla beraber 1.730 dönümünde susuz yani kuru tarım, 348 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, yulaf, mısır, nohut, ayçiçeği; hayvanlar için silajlık ayçiçeği, yonca, mısır ve yulaftır. Yaklaşık 15 traktörün bulunduğu köyde tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 9’dur. Bölgedeki tavukhaneler dolayısıyla 180 bine yakın kanatlı hayvan ve 500’e yakın arı kovanı mevcuttur. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 25’tir ve küçükbaş hayvan sayısı 864, büyükbaş hayvan sayısı ise 138’dir.
Eğitim
Şirinköy’de aktif okul yoktur, tadilat görmüş, eski ve kapalı okul binası bulunmaktadır. Köydeki öğrenciler Sinekçi Köyü ve Biga’daki okula gitmektedir. Köyden taşımalı eğitim sistemiyle Sinekçi İlkokulu’na 1 öğrenci, Sinekçi Ortaokulu’na 4 öğrenci, Şehit Yarbay Raif Necdet Hoşgör İmam Hatip Ortaokulu’na 1 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 6 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.