Cumhuriyetin 100. Yılında Sazoba Köyü
Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Sazoba Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.
Sazoba Köyü
Sazoba, Bulgaristan göçmeni muhacir köyüdür. Etrafında Ambaroba ve Şirinköy yer almaktadır. Bursa-Çanakkale yolundan Şirinköy’den ulaşım sağlanan köy Biga’ya 16 km, Çanakkale il merkezine 108 km uzaklıktadır. Köyün muhtarı Hüseyin Koyuncu’dur.
Güncel Durum
Yaklaşık 40 haneden oluşan Sazoba Köyü’nün son sayıma göre nüfusu 95’tir. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 250, 2000’li yıllarda ise 135 civarındadır. Geçmiş yıllar değerlendirildiğinde nüfusunun yarısından fazlasını göç vermiştir. Çanakkale-Bursa yolu girişinden itibaren Şirinköy ile birlikte Sazoba’nın ana halteri ve meydanı asfalt ve parke taştır. Köy girişinde sarı kırmızı renklerle boyanmış ve üzerinde dört yıldız olan Galatasaraylı çeşme ve yalak, köy meydanında ise cami, imam evi, kahvehane, süt toplama merkezi, çeşme, muhtarlık ofisi, çocuk oyun parkı bulunmaktadır. Eski okul binası bahçesine köylünün imece usulü çalışmasıyla üstü kapalı yemekhane ve çeşitli etkinlikler için kullanılmak üzere yer yapılmıştır. Köyün üst bölümünde piknik alanı bulunmaktadır. Köye her gün Biga’daki ve fırınlardan ekmek temin edilip satılmaktadır. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte köy konuk odası, kanalizasyon, köy yardımı, parke taş, köy binası çatı onarımı, asfalt, tuvalet, içme suyu depo inşaatı, su kaynağı bakım ve onarımı ile çocuk oyun grubu gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. İçme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kaynaktır. 135 m³ su deposu mevcuttur. Köyün tepe kısmında bulunan depo kırmızı beyaz renkler ile boyanmış olup üzerinde ay yıldız vardır.
Tarihi
Sazoba Köyü, Bulgaristan muhaciri yerleşim yeridir. 1877-78 (93 harbi) Osmanlı-Rus savaşı sonrası artan baskı, zulüm ve katliamlar sonucu yaşadıkları bölgeleri terk ederek Anadolu’ya sığınan muhacirler tarafından 1880 yılında kurulmuştur. Köyün ismi yerleşim yaşandığı yıllarda sazlık olması dolayısıyla da saz ve oba kelimelerinin birleşmesi neticesinde konulmuştur. Kayıtlara göre köy, 1928 yılından beri aynı adı taşımaktadır. Köy, Cumhuriyet’in 100. yılında 143 yaşındadır.
Ekonomi
Sazoba Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve emekliliktir. Nüfus ile birlikte tarım ve hayvancılık yapan üretici sayısı oldukça düşüktür. 1.800 dönüm tarım arazisi olmakla beraber 1.750 dönümünde susuz yani kuru tarım, 50 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, nohut; hayvanlar için silajlık ayçiçeği, yonca, mısır ve yulaftır. Yaklaşık 10 traktörün bulunduğu köyde tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 3’tür. 900’e yakın kanatlı hayvan ve 300’e yakın arı kovanı mevcuttur. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 4’tür ve küçükbaş hayvan sayısı 115, büyükbaş hayvan sayısı ise 37’dir.
Eğitim
Sazoba’da aktif okul yoktur, eski ve kapalı okul binası bulunmaktadır. Köydeki öğrenciler Sinekçi Köyü ve Biga’daki okula gitmektedir. Köyden taşımalı eğitim sistemiyle Sinekçi İlkokulu’na 2 öğrenci, Şehit İbrahim Ateş Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne 1 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 3 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.