Yöremiz

Cumhuriyetin 100. Yılında Savaştepe Köyü

Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Savaştepe Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.

Savaştepe Köyü
Savaştepe, Biga’nın Çanakkale-Bursa karayolu üzerinde kurulu Çerkes köyüdür. Ana yola hakim bir tepede kurulu olan Savaştepe’nin etrafında, Akyaprak, İskenderköy, Doğancı, Aziziye ve Kaldırımbaşı köyleri bulunmaktadır. Biga’ya 6 km, Çanakkale il merkezine 90 km uzaklıkta bulunmaktadır. Köyün muhtarı Şenol Akkaya’dır.

Güncel Durum
Yaklaşık 80 haneden oluşan Savaştepe Köyü’nün son sayıma göre nüfusu 175’tir. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 350, 2000’li yıllarda ise 200 civarındadır. Son 40 yılda nüfusunun yarısını göç veren köyün ve Biga 3 Nolu Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’nin Çanakkale-Bursa Karayolu üzerinde tabelası mevcuttur. Ana yolu asfalttır, ana halteri ve meydanı da asfalt ve parke taştır. Köyün meydanında cami, muhtarlık ofisi, kahvehane, çeşme ve süt toplama merkezi bulunmaktadır. Yeni katlı yapılar olduğu gibi, taş ve kerpiç evler de vardır. Köyün, Akyaprak yönünde çamlık alan, çocuk oyun parkı ve demir direk ile sabit büyük bir Türk Bayrağı vardır. Güney ve Batı yönünden Bakacak Yolu geçmektedir ve bu yoldan stabilize toprak yol ile de ulaşım sağlanmaktadır. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte içme suyu, asfalt, su pompası, parke taşı, sondaj inşaatı, menfez ve çocuk oyun grubu gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. İçme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kuyu, depo durumu 150 m³ ve klorlama sistemi mevcuttur. 2022 yılında vefat eden duayen gazeteci Merhum Ferit Kavas, Savaştepe Köyü’nden olduğu gibi kabri köy mezarlığında bulunmaktadır.

Tarihi
Savaştepe Köyü, Çerkes göçmeni yerleşim birimidir. 1878 yılında Kafkasya’dan göç eden Adige aileler tarafından kurulan Savaştepe çeşitli isimlerle anılmıştır. Köyün 1920 yılında geçen Çerkesçe adı Pçıhal′ıkuay’dır. Köyün adı, 1902 yılı kayıtlarında da Savaştepe, 1928 yılı kayıtlarında ise Lütfiye olarak geçmektedir. Cumhuriyet’in 100. yılında köy 145 yaşındadır.

Ekonomi
Savaştepe Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Pandemi ve emeklilik sonrası köye gelen aileler de mevcuttur. 4.560 dönüm tarım arazisine sahip köyün 2.060 dönümünde susuz tarım, 2.500 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, yulaf, çeltik, mısır, nohut, kuru fasulye, ayçiçeği, hayvanlar için silajlık ayçiçeği, yonca, mısır ve yulaftır. Lahana, salatalık, ıspanak, salçalık biber, karpuz üretimi vardır. Yaklaşık 33 traktörün bulunduğu, elma, şeftali, erik, ceviz ve zeytin yetiştiriciliğinin olduğu köyde tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 22’dir. Tarımsal sulama için açık sistem ile Akyaprak Göleti’nden faydalanılmaktadır. 450 civarı kanatlı hayvan ve 150 arı kovanı mevcuttur. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 31’dir ve küçükbaş hayvan sayısı 954, büyükbaş hayvan sayısı ise 390’dır. Köye her gün Biga’daki ve fırınlardan ekmek temin edilip satılmaktadır. Bazı köylülerin ve emeklilik hayatı yaşayıp köyde olanların bahçelerinde de toprak fırınlar mevcuttur. Öte yandan Biga ve ülke ekonomisi için büyük bir katkı verecek olan, yaklaşık 4/5 bin kişiye istihdam sağlayacak ve aynı zamanda 500 sanayiciye işyeri kazandıracak olan 3 nolu küçük sanayi sitesi de Savaştepe Köyü sınırları içerisinde inşa edilecek. Gümüşçay Belediye Başkanı Adnan Pastırmacı, 3. Sanayi Sitesi Projesinin 2024 yılı yatırım programına alındığını duyurmuştu.

Eğitim
Savaştepe Köyü’nde aktif okul yoktur ve öğrenciler taşımalı eğitim sistemiyle Biga merkezdeki okullara gitmektedir. Savaştepe’den Hamdibey Ortaokulu’na 3, Biga Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne 1, Ayşe Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 1, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’ne 1 ve Şehit Yarbay Raif Necdet Hoşgör İmam Hatip Ortaokulu’na 2 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 8 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.

YTS San.veTic.A.Ş. Kurucusu İhsan Çakır bu köydendir.
Merkezi  Biga’da şubesi  Çorlu’da bulunan, YTS (Yalçın Tesisat Malzemeleri) San.veTic.A.Ş. Kurucusu İhsan Çakır ve ailesi Savaştepe köyündendir.

İhsan Çakır, ilk şirketini İstanbul’da kurmuş. Daha sonra bir bölümünü Çorlu’ya diğer bölümünü de 1995 yılında Biga’ya taşımıştır. İhsan Çakır mütevazi, disiplinli, hoşgörülü ve yardımsever kişiliği ile tanınan bir insandır. Kapısına gelen kimseyi eli boş göndermemiş, Biga’da birçok yatırım yaparak istihdam sağlamıştır. Kendi fabrikasının yapımı haricinde Bigaspor’da 15 yıl Asbaşkanlık yaparak spora olağanüstü destek sağlamıştır. Biga’da ilk özel hastane olan Can Hastanesi’nde Doğanlar Ailesi ile olan ortaklığının devamında hastanenin tek sahibi olmuş ve sağlık hizmetini Bigalıların ayağına getirmiştir. İhsan Çakır, Biga’nın İhsan Abisi olmuştur. Evlatları da onun izinden giderek yardımseverliklerini babaları İhsan Çakır ile birlikte sürdürmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu