Cumhuriyetin 100. Yılında Pekmezli Köyü
Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Pekmezli Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.
Pekmezli Köyü
Pekmezli, Ağaköy’den sonra gelen köydür. Köye ulaşım asfalt yoldan sağlanır ve etrafında Gündoğdu, Danişment, Ağaköy ve Göktepe köyleri bulunur. Biga’ya 14 km, Çanakkale il merkezine 87 km uzaklıkta bulunur. Köyün muhtarı Ahmet Çakır’dır.
Güncel Durum
Yaklaşık 150 haneden oluşan Pekmezli Köyü’nün son sayıma göre (2022) nüfusu 326’dır. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 570, 2000’li yıllarda ise 420 civarındadır. Köyün girişinde Pekmezli Köyüne Hoşgeldiniz yazılı bir tag bulunmaktadır. Köy meydanı parke taş döşelidir ve köyün ana halteri asfalt ve parke taştır. Köy meydanında kapalı durumda olan taştan yapılma okul binası, cami ve kahvehane bulunmaktadır. Köy içinde kesme taş, ateş tuğla ve eski evler dikkati çektiği gibi yeni yapılan evler vardır. Köyde ayrıca çeşitli noktalarda çeşme ve süt toplama merkezi, çocuk parkı vardır ve köyün su şebeke sistemi mevcuttur. Telefon, internet, TV yayını bulunmaktadır. Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli alt ve üst yapı çalışmaları yapılmakla birlikte köye çöp konteynerleri verilmiştir. Biga Kaymakamı Erdinç Dolu ve eşi Şenay Yerli Dolu, ‘İstiklalden İstikbale Yaşasın Cumhuriyet’ sloganıyla gerçekleştirilen 100’üncü yıl etkinlikleri kapsamında Pekmezli Köyü’ndeki 1923 doğumlu yani Cumhuriyet ile yaşıt çınar Sabriye Armutçu’yu ziyaret etmiştir.
Tarihi
Pekmezli Köyü, 1261 yılında kurulmuştur ve Biga’nın en eski Türk köylerinden biridir. Manav Türkmenleri veya Manav Türkleri, “Yerli” demektir. Manavlar için yöredeki Yörükler, Türkün yürüyenine Yörük yürümeyenine Manav deriz demektedir. Yerleşik hayata geçen Yörükler Manavların oluşumunda önemli etkiye sahiptir. Pekmezli Köyü de Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Türkler tarafından Tohumoğulları, Tümoğulları ve Kocaimamoğulları halklarınca kurulmuştur. Yerli aileler uzun yıllar bu topraklarda yaşadıkları gibi köyün ismini ise ecdattan değil, bölgedeki üzüm bağlarından almıştır. Civardaki Kozlar Sırtı ve Kınalar mevkiinde üzüm bağlarından elde edilen üzümlerle pekmez yapılırmış. Köyün ismi de buradan geldiği söylenmektedir. Şimdi o üzüm bağları bulunmamaktadır. Köy eski Çanakkale yolu üzerindedir. Cumhuriyet’in 100. yılında köy yaklaşık 762 yaşındadır. Köyün birçok noktasında ve çevresinde tarihi taşların olması ne kadar eski bir köy olduğunu göstermektedir.
Ekonomi
Pekmezli Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Biga’nın tarım ve hayvancılığının büyük potansiyelde yapıldığı köylerindendir. 9.000 dönüm tarım alanına sahip köyün 5.000 dönümünde kuru tarım, 4.000 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 78’dir ve küçükbaş hayvan sayısı 1.663, büyükbaş hayvan sayısı ise 802’dir. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, çeltik, yulaf, mısır, kuru fasulye, yonca, hayvanlar için silajlık mısır, yonca ve yulaftır. Pazarcılık yapan köylerden olup ağırlık domates, biber, salçalık biber, karpuz ve taze fasulye üretilir. Köyde ayrıca armut, şeftali, erik, zeytin ve ceviz bahçeleriyle birlikte tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 54’tür. Yaklaşık 2000 adet kanatlı hayvan ve 50 adet arı kovanı mevcuttur. Köye her gün Biga’daki fırınlardan ekmek ulaştırılmakta ve bakkalda satılmaktadır. Köyde biber üretiminin büyüklüğü işletmeden de anlaşılmaktadır. Troya Turşu ve Turşu çeşitleri firmasının köyde tesisi bulunmaktadır.
Eğitim
Pekmezli Köyü’nde aktif okul yoktur, tarihi taş okul kapalıdır ve öğrenciler taşımalı eğitim sistemiyle Balıklıçeşme ve Ağaköy ile Biga merkezdeki okullara gitmektedir. Pekmezli’den Balıklıçeşme Ortaokulu’na 9, Ağaköy İlkokulu’na 3, Biga Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne 1, Biga Atatürk Anadolu Lisesi’ne 2, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’ne 2, İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 2 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 19 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.