Yöremiz

Cumhuriyetin 100. Yılında Osmaniye Köyü

Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Osmaniye Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini, eğitim durumunu ve muhtarın çalışmalarını okuyabilirsiniz.

Osmaniye Köyü
Osmaniye, Kafkasya göçmeni Çerkes köyüdür. Etrafında Şirinköy, Emirorman, Aşağıdemirci ve Yukarıdemirci köyleri bulunmaktadır. Bursa-Çanakkale yolu kenarında kurulu Osmaniye, Biga’ya 10 km, Çanakkale il merkezine 103 km uzaklıktadır. Köyün muhtarı Hasan Güven’dir.

Güncel Durum
Yaklaşık 25 haneden oluşan Osmaniye Köyü’nün son sayıma göre nüfusu 50’dir. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 110, 2000’li yıllarda ise 60 civarındadır. Biga’nın nüfus olarak en küçük köylerinden biridir. Geçmiş yıllar değerlendirildiğinde nüfusunun büyük bölümünü göç vermiştir. Köyün ana halteri ve meydanı asfalt ve parke taş olmakla beraber köyün giriş bölümü köyün meydanı durumundadır. Kahvehane, halı yıkama tesisi, çeşme, muhtarlık ofisi ve Hacı Nasuh Kültür Evi bulunmaktadır. 1986 yılında yapılan, taşımalı eğitim sistemine geçildikten sonra atıl kalan köy ilkokulu Tay ailesi tarafından restore edilerek Hacı Nasuh Kültür Evi olarak hizmete sunulmuştur. Köyün içine doğru devam edildiğinde kesme taştan yapılma çeşme ve camii yer almakta, karşısında ise yeni yapılan çatılı çeşme bulunmaktadır. Köye emeklilik ve covid dönemi sonrası yerleşen kişilerin yaptırdığı katlı evler yer almaktadır. Köye her gün Biga’daki ve fırınlardan ekmek temin edilip satılmaktadır. Köy 10 adet kamera ile 7/24 izlenirken, köy çocuklarının yapımına topladıkları para ile tamamladığı ve adına Osmaniye Futbol Arena verdikleri futbol sahası mevcuttur. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte köy konağı, sanat yapısı, parke taşı, köy yardımı, asfalt, kanalizasyon şebeke hattı ve fosseptik inşaatı ve çocuk oyun grubu gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. İçme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kuyudur.

Tarihi
Osmaniye Köyü, Kafkasya göçmeni Çerkes yerleşim yeridir. Kafkasya’nın Adige Cumhuriyeti topraklarında kalan Kuban Havzası civarından göç eden Adige yani Çerkes millet tarafından 1877 yılında kurulmuştur. Köyün kurulması ise Osman Paşa’nın desteği ile olmasından dolayı köye de ahde vefa olarak Osmaniye ismi verilmiştir. Köyün 1920 yılında geçen Çerkesçe adı Ğobekuay’dır. Köy, 1877 yılından beri aynı adı taşımaktadır. Öte yandan Sevan Nişanyan’a göre; 1864’te Kuban Havzası’nın kuzeyindeki Krasnodar yakınında Gabukay köyünden Bulgaristan’da Varna köylerine iskan edilen Çerkesler, 1878’de yeniden muhacir olarak bu köye iskan edilmiştir. Osmaniye, Cumhuriyet’in 100. yılında köy 146 yaşındadır.

Ekonomi
Osmaniye Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve emekliliktir. Nüfusa göre değerlendirildiğinde tarım ve hayvancılık çalışmaları azdır. 2.166 dönüm tarım arazisi olmakla beraber 1.566 dönümünde susuz yani kuru tarım, 600 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, yulaf, çeltik, bakla, nohut, ayçiçeği, domates, hayvanlar için silajlık ayçiçeği, yonca, mısır ve yulaftır. Yaklaşık 8 traktörün bulunduğu ve zeytin yetiştiriciliğinin olduğu köyde tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi yoktur. Çevresindeki çiftlik ve tavukhanelerin olması dolayısıyla 125 bin’e yakın kanatlı hayvan mevcuttur. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 7’dir ve küçükbaş hayvan sayısı 74, büyükbaş hayvan sayısı ise 7’dir.

Eğitim
Osmaniye’de aktif okul yoktur, eski okul binası restore edilerek kültür evi yapılmıştır. Köyde 1 ilkokul öğrencisi vardır ve taşımalı eğitim sistemiyle Sinekçi İlkokulu’na gitmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu