Yöremiz

Cumhuriyetin 100. Yılında Örtülüce Köyü

Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Örtülüce Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.

Örtülüce Köyü
Örtülüce, Biga’nın kuzeyinde konumlanan Rumeli göçmeni köyüdür. Etrafında, Kocagür,  Çakırlı, Hacı Hüseyin Yaylası, Tokatkırı köyleri ve Karabiga Beldesi bulunmaktadır. Biga’ya 25 km, Çanakkale il merkezine 95 km uzaklıkta bulunmaktadır. Köyün muhtarı Mustafa Umur’dur.

Güncel Durum
Yaklaşık 600 haneden oluşan Örtülüce Köyü’nün son sayıma göre nüfusu 1200’dür. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 1110, 2000’li yıllarda ise 1350 civarındadır. Biga’nın nüfus, sosyal ve ekonomik özellikleri bakımından en büyük köylerinden biridir. Yeniçiftlik yoluyla beraber beton yoldan ulaşım sağlanan köy, Kocagür’ün etrafından paralel geçiş yapılarak beton ve asfalt yoldan gidilir. Köy düz bir arazi yapısına sahip olmakla beraber dağın eteğine kurulmuştur. Ana yol asfalt, ana halteri ve meydanı asfalt ve parke taştır. Köyün meydanında cami, muhtarlık ofisi, kahvehaneler, çeşme, süt toplama merkezi, veteriner kliniği, market, bakkal, kooperatif ofisi, fırın, Ziraat Bankası ATM’si, ezmeci ve çocuk parkı vardır. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte dere ıslahı, fosseptik, yer altı sulama, köy yardımı, düğün salonu, parke taş, asfalt, boru, sosyal tesis, bakım ve onarımlar, içme suyu ve çocuk oyun grubu gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. İçme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kaynaktır. Klorlama sistemi ve saat uygulaması mevcuttur ve su deposu 100 m³ hacme sahiptir.

Tarihi
Örtülüce’nin kuruluş tarihi 1902’dir. Halk dilinde 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’yla başlayan zulüm, baskı ve katliamlar Balkan Savaşları’na kadar sürmüştür. Yaşadıkları Bulgaristan Filibe kasabası bölgesinde de baskı ve tehditlerin artması ile göç kararı alan aileler Anadolu topraklarına hareket etmiştir. Yaklaşık 40 aileden oluşan göç kafilesi bugünkü Örtülüce topraklarına ulaşarak çiftlik satın alma yöntemiyle yerleşim sağlamıştır. O yıllarda bölge yoğun ormanla kaplı yani örtülü olduğu için köyün ismini de örtmek, örtülü anlamında Örtülüce olması yönünde karar vermişlerdir. Köy, 1902 yılından beri aynı adı taşımaktadır. Cumhuriyet’in 100. yılında köy 121 yaşındadır.

Ekonomi
Örtülüce Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve madencilik işletmesi olan fabrikadır. Hayvancılığın yoğun yapıldığı köylerin başında olan Örtülce’de 13.000 dönüm tarım arazisi olmakla beraber 12.100 dönümünde susuz tarım, 900 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri hububat buğday, çavdar, arpa, yulaf, mısır, çeltik, yonca, ayçiçeği, kanola, bakla, nohut, domates, hayvanlar için silajlık ayçiçeği, yonca, mısır ve yulaftır. Yaklaşık 310 traktörün ve kooperatifin bulunduğu, elma ve zeytin yetiştiriciliğinin olduğu köyde tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 162’dir. 5.000’e yakın kanatlı hayvan ve 1.300’e yakın arı kovanı mevcuttur. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 326’dır ve küçükbaş hayvan sayısı 5.437, büyükbaş hayvan sayısı ise 4.354’tür. Verileri incelediğimizde Biga’nın küçükbaş ve büyükbaş hayvan ile hayvan işletme sayısı en yüksek olan köyü Örtülüce’dir. Köyde fırın mevcuttur. Ekonomik canlılığı ve yoğunluğu köyün meydanında bulunan Ziraat Bankası ATM’sinden de anlayabiliriz. Ayrıca köy topraklarında 1990 yılında fabrikasını kuran Omya Madencilik bulunmaktadır. Kendi maden ocaklarından veya onayladığı dış ocaklardan tedarik ettiği kalsiyum karbonat, barit, talk, kaolen ve dolomit gibi düşük sertlikteki endüstriyel mineralleri çok çeşitli boyut ve özelliklerde öğüten fabrika, kağıt, boya, plastik ve gıda olmak üzere çeşitli sektörlerin işlevsel dolgu maddeleri üretmektedir.

Eğitim
Örtülüce Köyü’nde aktif ilkokul vardır. Ortaokul ve Lise öğrencileri taşımalı eğitim sistemiyle Yeniçiftlik ve Biga’daki okullara gitmektedir. Örtülüce İlkokulu’nda 67 öğrenci eğitim görmektedir. Örtülüce’den Yeniçiftlik Ortaokulu’na 16, Şehit Yarbay Raif Necdet Hoşgör İmam Hatip Ortaokulu’na 16, Hamdibey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 1, İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 20, Safiye Hüseyin Elbi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 4, Şehit İbrahim Ateş Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne 19, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’ne 11, Biga Atatürk Anadolu Lisesi’ne 6 ve Ayşe Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 6 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 166 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir..

Örtülüce Köyü evlerinin pencerelerini süsleyen Aleyna Perde Tasarım sahibi Mustafa Ustaalioğlu’na projemize verdiği destekten dolayı teşekkür ederiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu