Cumhuriyetin 100. Yılında Kocagür Köyü
Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Kocagür Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.
Kocagür Köyü
Kocagür, Biga’nın kuzeyinde konumlanan Balkan göçmeni köyüdür. Etrafında, Hacı Hüseyin Yaylası, Karahamzalar, Karapürçek, Çakırlı, Tokatkırı ve Örtülüce köyleri bulunmaktadır. Biga’ya 17 km, Çanakkale il merkezine 91 km uzaklıkta bulunmaktadır. Köyün muhtarı Mehmet Tınaz’dır.
Güncel Durum
Yaklaşık 240 haneden oluşan Kocagür Köyü’nün son sayıma göre nüfusu 580’dir. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 870, 2000’li yıllarda ise 680 civarındadır. Köy göç vermiş olsa da hala Biga’nın nüfus ve ekonomi olarak en büyük köylerinden biridir. Ana yol beton, ana halteri ve meydanı asfalt ve parke taştır. Köyün girişinde mezarlık ve akaryakıt istasyonu bulunmaktadır. Köyün meydanında cami, muhtarlık ofisi, gençlik odası, kahvehane, çeşme, süt toplama merkezi, market, fırın, kaynak ve tamir işleri yapan atölye ve çocuk parkı vardır. Köyde kapalı pazar yeri, tarımsal kalkınma kooperatifi, sağlık evi, düğün salonu ve okul binası mevcuttur. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte köy konuk evi, cami onarımı, parke taş, sulama, köy yardımı, asfalt, menfez ve köprü işleri, koruge boru, sosyal tesis inşaatı, çocuk oyun grubu, içme suyu deposu ve kapalı pazar yeri gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. İçme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kuyudur. İçme suyu şebekesinin enerjisi güneş panelleri ile sağlanmakta olup, su deposu 250 m³ hacme sahiptir.
Tarihi
Kocagür, Bulgaristan göçmenidir. Kocagür, halk dilinde 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan önce miladi 1871 yılında kurulmuştur. Özellikle bu savaş sonrası Rus ve Bulgarların zulüm, baskı ve huzursuz ortamdan dolayı savaştan önce göç kararı alan Bulgaristan’ın Şumnu şehri Hoca Köyü’nden ve Razgart şehri Kurtlar köyündeki aileler bugünkü Kocagür topraklarına gelmiştir. Köy, 1928 yılından beri aynı adı taşımaktadır. Cumhuriyet’in 100. yılında köy 152 yaşındadır.
Ekonomi
Kocagür Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. 9.000 dönüm tarım arazisine sahip köyün 3.850 dönümünde susuz tarım, 5.150 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, çeltik, ayçiçeği, nohut, bakla, domates, biber, salçalık biber hayvanlar için silajlık ayçiçeği, yonca, mısır ve yulaftır. Yaklaşık 325 traktörün bulunduğu, elma, ceviz ve zeytin yetiştiriciliğinin olduğu köyde tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 101’dir. 2.600 kanatlı hayvan mevcuttur. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 132’dir ve küçükbaş hayvan sayısı 1.923, büyükbaş hayvan sayısı ise 1.679’dur.
Eğitim
Kocagür Köyü’nde aktif ilkokul vardır. Ortaokul ve Lise öğrencileri taşımalı eğitim sistemiyle Yeniçiftlik ve Biga’daki okullara gitmektedir. Kocagür İlkokulu’nda 32 öğrenci eğitim görmektedir ve 10 öğrenci Kocagürlü’dür. Kocagür’den Yeniçiftlik Ortaokulu’na 12, Ayşe Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 3, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’ne 4, Biga Atatürk Anadolu Lisesi’ne 2, Şehit İbrahim Ateş Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne 1, İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 7, Safiye Hüseyin Elbi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 1, Hamdibey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 1 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 41 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.