Yöremiz

Cumhuriyetin 100. Yılında Karacaali Köyü

Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Karacaali Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.

Karacaali Köyü
Karacaali, Çanakkale-Bursa karayolu üzerinden Balıklıçeşme’ye gelmeden ana yola yakın bir bölgede kurulmuş olan köydür. Etrafında, Balıklıçeşme, Geyikkırı, Eskibalıklı ve Karahamzalar köyleri bulunmaktadır. Biga’ya 15 km, Çanakkale il merkezine 80 km uzaklıkta bulunmaktadır. Köyün muhtarı Mustafa Arabacı’dır.

Güncel Durum
Yaklaşık 90 haneden oluşan Karacaali Köyü’nün son sayıma göre nüfusu 161’dir. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 270, 2000’li yıllarda ise 190 civarındadır. Ana yolu asfalttır, ana halteri ve meydanı ise asfalt ve parke taştır. Köyün meydanında cami, muhtarlık ofisi, kahvehane, çeşme, süt toplama merkezi ve çocuk parkı vardır. Köyün çıkışında ise kapalı durumda olan kantar, eski bir çeşme ve yalak mevcuttur. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte çevre ve meydan düzenlemesi, cami onarımı, parke taş, içme suyu arıtması, su deposu, kanalizasyon, köy konağı onarım, çocuk parkı gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. İçme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kuyudur, depo durumu 75m³ ve klorlama sistemi mevcuttur. Biga Kaymakamı Erdinç Dolu ve eşi Şenay Yerli Dolu, ‘İstiklalden İstikbale Yaşasın Cumhuriyet’ sloganıyla gerçekleştirilen 100’üncü yıl etkinlikleri kapsamında Karacaali Köyü’ndeki 1923 doğumlu yani Cumhuriyet ile yaşıt çınar Hüseyin Fidan’ı ziyaret etmiştir.

Tarihi
Karacaali Köyü, Bulgaristan göçmeni aileler tarafından 1897 yılında kurulmuştur ama daha önce de bölgede yerleşimin mevcut olduğu ifade edilmektedir. Köye, 1877-78 (93 Harbi) Osmanlı-Rus savaşından sonra Bulgaristan’ın Şumnu, Eskicuma ve Silistre kasabalarından gelen savaş mağduru aileler yerleşmiştir. Cumhuriyet’in 100. yılında köy 126 yaşındadır.

Ekonomi
Karacaali Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. 4.570 dönüm tarım arazisine sahip köyün 2.070 dönümünde susuz tarım, 2.500 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, yulaf, mısır, çeltik, ayçiçeği, bakla, nohut, domates, biber, salçalık biber, hayvanlar için silajlık ayçiçeği, yonca, mısır ve yulaftır. Yaklaşık 45 traktörün bulunduğu, elma, şeftali, kiraz, ceviz ve zeytin yetiştiriciliğinin olduğu köyde tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 35’tir. 950 kanatlı hayvan, 70 arı kovanı mevcuttur. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 37’dir ve küçükbaş hayvan sayısı 1.131, büyükbaş hayvan sayısı ise 598’dir. Köye her gün Biga’daki fırınlardan ekmek temin edilip satılmaktadır. Bazı köylülerin ve emeklilik hayatı yaşayıp köyde olanların bahçelerinde de toprak fırınlar mevcuttur.

Eğitim
Karacaali Köyü’nde aktif okul yoktur ve öğrenciler taşımalı eğitim sistemiyle komşu köy Balıklıçeşme ve Biga’daki okullara gitmektedir. Karacaali’den Balıklıçeşme İlkokulu’na 16, Balıklıçeşme Ortaokulu’na 8, Ayşe Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 1, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’ne 1, Biga Atatürk Anadolu Lisesi’ne 2, İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 2 ve Safiye Hüseyin Elbi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 1 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 31 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu