Cumhuriyetin 100. Yılında Karabiga
Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Karabiga’ın güncel durumunu, ekonomisini, tarihini, eğitim durumunu ve daha fazlasını okuyabilirsiniz. Tarihten günümüze şehir bilgilerinin ardından, Karabiga’yı bir de Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi’nin anlatımıyla okuyacağız.
Karabiga Beldesi, Biga’ya bağlı bir yerleşim yeridir. Biga’nın kuzeyinde antik bir liman kentidir. Geçmişi antik çağlara kadar uzanır. Tarihi kalıntıları ve doğal güzellikleri ile tanınır. Bugün “Kaleler” adı verilen yörededir. Yöreye adını veren bu kale surlarının bir bölümü, bugün bile halâ ayakta kalmayı başarmıştır. Karabiga Beldesi’ne gerek deniz yolu gerekse kara yolu ile gidilirken, bu kale kalıntılarını görmek mümkündür.
Belde, deniz yolu ile yük ve yolcu taşımacılığına, yat turizmine, özellikle balık üreme yatakları konumuna oldukça uygundur. Ancak bu yataklar, Kocabaş çayından gelen atıklardan; bilinçsiz, kaçak ve yasak tekniklerle avlanan balıkçılardan olumsuz etkilenmektedir.
Karabiga’nın ekonomik yapısında balıkçılık, çiftçilik, hayvancılık ve sanayi ön plandadır. Bu yapının diğer bölümünü de esnaf ve işçiler oluşturur.
Karabiga Belediyesi sınırları içerisinde en önemli ürünlerin önceliğinde balık ve su ürünleri gelmektedir. Marmara denizinin bu bereketli bölgesi her çeşit lezzetli balığı barındırmaktadır. Ayrıca düz arazilerde bölgenin en randımanlı pirinci yetiştirilmektedir. Coğrafi yapısı ile doğal birçok ağaç ve bitkiyi barındıran bölgede, yüksek kaliteli bal üretimi de yapılmaktadır.
Karabiga doğal güzellikleri ile birlikte tarihi yapıları da ile de ziyaretçilerine zengin bir kültürel doku sunar. Karabiga’ya gitmeye karar verirseniz, görmeden dönmemeniz gereken duraklar bulunur.
Priapos kenti, Arrianos’ ta da ( 1 XII 7 ) anılmaktadır. Bizans İmparatorluğu’ nun Türklere karşı savaşmak için getirttiği paralı askerler (Katalanlar), Priapos’ u eşkıya yatağı durumuna getirmişlerdir. Osmanlılar, bu eşkıya yatağı Kulupiga kentini fethettiklerinde ( 1364 ), kenti yıkıp yakmışlardır. Yakılmasından dolayı, siyah bir is ile kaplanınca da “Yanık, Siyah Biga ” anlamında “Karabiga” adını vermişlerdir. Evliya Çelebi de Seyahatname’ sinde 6 köşeli, bakımsız bir kalesinden söz etmektedir. Yörede ayrıntılı bir kazı yapılmamıştır. Çok harap haldeki kale kalıntılarından başka kalıntılar görülmektedir.
Karabiga Koyu, etrafında bulunan antik kent kalıntıları ile birlikte ziyaretçilerine, tarihi ve doğayı bir arada bulabileceği bir mekan sunar. Yaz mevsiminde birçok ziyaretçi ağırlayan Karabiga Koyu’na, toplu taşıma araçları ile kolayca ulaşabilirsiniz.
Karabiga, bölgenin en güzel sahillerine sahiptir. Bünyesinde bulunan plajlarıyla ünlü Karabiga, huzurlu ve sessiz şekilde deniz keyfini yaşayabileceğiniz ender yerlerden biridir. 2013 yılından beri düzenli olarak Mavi Bayrak alan plajıyla, kaliteli bir şekilde vakit geçirebileceğiniz bölgede her türlü ihtiyaçlarınıza yönelik tesisler de yer almaktadır.
Karabiga’nın eşsiz güzellikte koyları bulunmaktadır. Bunlardan bazılarına yürüyerek yada araba ile ulaşılabilirken, bir çoğuna araç yaklaşamamakta, yürümek için ise büyük efor gerekmektedir. Kocakum, merkeze 3 km. uzaklıkta bulunan ve Karabiga’ya en yakın koydur.
Bölgede yer alan lokanta ve restoranlarda, Karabiga denizinde tutulmuş taze balıklar bulunmaktadır. Ya da lezzetli zeytinyağlı ev yemeklerini tadabilirsiniz.
Nato’da çam ağaçlarının gölgesinde piknik yapabilir, muhteşem boğaz manzarasını seyredebilir siniz ayrıca Karabiga’ da güzel tarihi yapılarını da gezebilirsiniz.
Son yıllarda sanayi anlamında gelişim göstermiştir. Türkiye’nin en önemli demir çelik fabrikası ve gemi yapımı tersanesi İÇDAŞ A.Ş ile Türkiye’nin %3 elektriğini üreten CENAL A.Ş Karabiga bölgesindedir. Spor alanında gelişmiş tesis olarak harika bir yapıya sahiptir. Ortaokul kız basketbol takımı Türkiye şampiyonu olmuş futbol takımı uzun yıllar Bölgesel Amatör Lig (BAL)’ de yer almıştır. Deniz kenarı olması nedeniyle yüzme herkesin sporudur. Karabiga’ya çeşitli türküler bulunurken Karabiga Karası türküsü dillerdedir. Karabiga mutlaka görülmesi gereken yer hem sosyolik hem de antik bir kenttir. Bakir ortam ile yeşilin ve mavinin buluştuğu bir yerdir.
Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi’nin anlatımıyla işte Karabiga;
Bütün hemşehrilerimi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Röportajımızı Palmiye Plajı’nda yapıyoruz. Palmiye Plajı Sahili’nde daha önce böyle bir sahil yoktu, bununla ilgili seçimi kazandıktan sonra projelendirip atıl vaziyette olan sahili Karabigamıza kazandırdık. Yazın araç çekecek yer kalmayan plajımız ciddi anlamda ilgi görüyor. Bu yıl ki hedefimiz ise bu sahil bölgesindeki çalışmalarımızı büyüterek, Kadınlar Hamamı dediğimiz plaj bölgesiyle birleştirip, geliştirmek ve vatandaşlarımıza daha iyi hizmet vermek. Aqua Park projesini de önümüzdeki dönem hayata geçirmeyi planlıyoruz.
Beldemize 2019’dan bu yana 400 milyon TL yatırım getirdik. İlk başladığımız projemiz ise doğalgaz. Doğalgaz projemizi hızla hayata geçirdik. Burada emeği geçen önceki dönem Milletvekilimiz Grup Başkan Vekilimiz Bülent Turan’a, Jülide İskenderoğlu’na, Enerji Bakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza bizlere göstermiş oldukları bu destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Bunun akabinde altyapı sıkıntımız vardı, Karabiga’da bu sıkıntıyı da projelendirip İller Bankası aracılığıyla yüzde 50’si hibe olarak Karabigamıza kazandırdık. Şu anda da yüzde 80 civarında bitimi gerçekleşmiş bulunuyor. Bununla 70’li yılların altyapısı kanalizasyon hattı, su hattı tamamen değişti. Vatandaşımızın sağlıklı su kullanması bizim için önem arz ediyor. Üstyapıda da hazırlıklarımız devam ediyor, önümüzdeki dönem seçimlerden sonra hızla bitirmek için müteahhit sayısını fazla tuttuk. Üstyapıyı hızla bitirip vatandaşımızı çamurdan ve tozdan kurtarmak istiyoruz.
Karabigamızın girişinde Millet Bahçesi Projemizi de önümüzdeki dönem hayata geçireceğiz. Liman Projemizin tamamen projesi bitmiş vaziyette. Artık bölgemizde yakın olan limanlar yetersiz geliyor. Bunun yanında Karabigamız turizme açık bir beldemiz. Daha evvel turizme yönelik hiçbir çalışma yapılmamış ama bizimle beraber onun da startı verildi. Özellikle doğalgaz geldikten sonra doğalgazla birlikte buradaki yapılaşma planlı olarak ciddi anlamda büyüdü. Karabigalı olup dışarıda emekli olmuş olan vatandaşlarımız da ısınma derdi olmadığı için Karabiga’ya dönüş yaptılar. Turizmle ilgili gerekli yatırımları yapıyoruz. Yine sahil yolunda atıl olan yerleri düzenleyip Karabiga’da esnaflık yapan vatandaşlarımıza kazandırdık. Tabi noksanlarımız da var bunları tespit ediyoruz ve hızla yerine getirme çabası içerisindeyiz.
Karabigamızda vatandaşlarımızın geçimi çiftçilik, hayvancılık ve balıkçılık olarak devam ediyor. Çiftçilikte ağırlıklı olarak çeltik ekiliyor, balıkçılık da ise yeşil ruhsatlı dediğimiz balıkçılık yapan vatandaşlarımız, bölgemizde avlanma yapıyor. Aynı zamanda Karabiga’ya özgü dünyaca ünlü olan jumbo karidesin tescilini aldık. Coğrafi şartlarla birlikte devam ettirerek artık Karabiga’da tutulduktan sonra ambalajlanması ve buradan pazarlanmasının çalışmasını yapıyoruz.
Karabigamız sakin, kafa dinlenebilecek, geldiğinde huzurlu bir şekilde hoş vakit geçirilebilecek bir belde. Vatandaşlarımız gece arabalarının üstünde anahtarlarını bırakıyor, çok şükür hırsızlık gibi şeylerle karşılaşmak mümkün değil. Karabigamızda 2019 seçimlerinden sonra atıl durumdaki binamızı Engelli Merkezi yapmaya karar verdik ve geçen yıl Zihinsel Engelli Merkezimizi açtık. Şu anda içerisinde 59 zihinsel engelli vatandaşımız yatılı olarak konaklanıyor. Aynı zamanda da hasta bakıcı olarak Karabiga’dan çalışan vatandaşlarımız da var. Faaliyete geçirmemizde destek olan İl Müdürlükleri’mize, Milletvekilleri’mize ve çalışma arkadaşlarıma teşekkürlerimi iletiyorum. Çanakkale Savaşında hastane olarak kullanılan, yaralanan askerlerin tedavi edildiği ve şehit olanların da şehitlik bölgesinde defnedildiği eski bir binamız vardı. Çanakkale savaşlarında hastane olarak kullanıldıktan sonra burası ilköğretim olarak da hizmet verdi, ama daha sonra sahip çıkılmadığı için maalesef kötü amaçlı kişiler tarafından harap edilmiş ve bir yangın geçirmiş. Biz bunu Çanakkale Özel İdare aracılığıyla aslına uygun bir vaziyette restorasyonunu yaparak kütüphane haline getirdik. Kültür Turizm Bakanlığı’mız ve Biga Kaymakamı’mız sayın Erdinç Dolu’nun desteği ile içerideki tefrişatını sıfırdan yenileyip ilköğretim çocuklarımız liseye ve üniversiteye hazırlanan çocuklarımıza yönelik olan kütüphanemizi Karabigalı iş insanlarından da bilgisayar ve diğer araç gereçler konusunda destek alarak faal bir vaziyete geçirdik. Burada belediyemiz aracılığıyla gelen öğrencilere ücretsiz bir şekilde içecek servisi sağlıyoruz.
2019 seçimlerinden sonra vatandaşımıza TOKİ yapma sözü vermiştik. 104 konut yapılacağı tespit edildikten sonra kuralar çekildi. Fakat burada beklemediğimiz bir sıkıntıyla karşılaştık, 104 konuttan 3 konut Karabigalı hemşehrilerimize çıktı. Biz de aynı arazinin içinde 2.000m² zimmet alanını konuta çevirdik. Şuanda 2.000 dönüm arazinin içinde 50 tane konut olacak şekilde projesi hazırlanıyor. Ama biz bunu şartlı olarak devrettiğimiz için sadece Karabigalı ve konut ihtiyacı olan vatandaşlarımızın faydalanacağı vaziyete getirdik. 2024 Mart ayı içerisinde de resmi kayıtlarımız başlayacak.
2019’dan sonra yine gençlerimizle ilgili proje geliştirmiştik. FİFA standartlarında Karabiga girişindeki tesislerimizi düzenleyip tekrar sıfırdan yaptık. Bunun yanına da eskisini yıkıp yerine tekrar sosyal tesisi yaptık. Çevre düzenlemesiyle birlikte aynı zamanda kapalı halı saha kazandırmış olduk. Ankara ziyeretimizde de Spor Bakanlığımızdan sözünü aldığım ilave proje olarak 500 kişilik çok amaçlı bir kapalı spor salonu kazandıracağız. Spor anlamında da çeşitlendirme yaptık. Voleybol, tenis, basketbol aynı zamanda spor kulübümüzün faaliyetleri içerisinde. Her yıl Temmuz ayı başında kutladığımız Kabotaj Bayramı etkinliğimizde getireceğimiz sanatçıyı gençlerimize ve vatandaşımıza danışarak getirmeye çalışıyoruz. Bu yıl da inşallah devamını yapacağız. Sosyal etkinlik anlamında plaj bölgemizde voleybol turnuvaları yapıyoruz. Bu sene bölgemizde ilk olan, gençlerimizin ve çocuklarımızın yarıştığı profosyonel bir survivor parkuru yaptık. Çok ilgi gören bu etkinliğimizi de geliştirerek bu sene devamını sağlayacağız.
Karabigamıza 5 yıllık dönem içerisinde tarihinde yapılmamış bir yatırımı getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu da ilk dönemde bize nasip oldu. Cumhuriyetin 100. Yılına denk gelmesi de buna ayrı bir anlam kazandırıyor. Hizmetlerimiz bundan sonra da artarak devam edecek. Bizim derdimiz Karabiga. Biz vatandaşlarımızı seviyoruz ve Karabiga’ya hizmet etmekten de mutluluk duyuyoruz. Cumhuriyetin 100. Yılına özel belde ve köyler projesi gibi bir projeyi gerçekleştirdiği için Çarşamba Postası Gazetesi’ne ve Kadir Atay’a ayrıca teşekkür ediyorum.