Yöremiz

Cumhuriyetin 100. Yılında İskender Köyü

Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda İskender Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini, eğitim durumunu okuyabilirsiniz.

İskender Köy
İskender Köyü, Akyaprak Köyü’nden hemen sonra gelen Bakacak yolunun ise içinden geçtiği köydür. Köy, Bakacak yolunun her iki tarafına kurulmuştur. Etrafında, Akpınar, Gemicikırı, Savaştepe ve Havdan köyü ile komşudur. Biga’ya 8 km, Çanakkale’ye 95 km uzaklıkta bulunan göçmen köyüdür. Köyün muhtarı Murat Genç’tir.

Güncel Durum
25 haneden oluşan İskender Köyü son sayıma göre nüfusu 59’dur. Nüfusu az olan köylerin başında gelir. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 200 civarı iken, 2000’li yıllarda ise 110 civarındadır. Hakim tepede kurulmuş olması dolayısıyla Çanakkale-Bursa karayolu ve ovaya manzarası vardır. Bakacak yolu üzerinden köye giderken virajın dönülmesiyle İskender köy misafirlerini karşılar. Köyün meydanında bir cami, minibüs durağı, Süt Toplama Merkezi, 1 TL ile çalışan arıtma çeşmesi, çocuk parkı, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların su içtiği havuz, Cami bahçesinde misafirhane ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri 1086 Sayılı İskender Tarım Kredi Kooperatifi işletmesi bulunmaktadır. Ayrıca Biga’nın Dünya markası Doğtaş ailesi İskender köylüdür. Doğtaş’ın kurucusu Hacı Ali İhsan Doğan, 5 Ocak 1933’te İskenderköy’de doğmuş, çocukluk yılları köyde geçmiştir. Biga Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çöp konteynerleri verilmiştir.

Tarihi
İskenderköy, 1731 yılında kurulmuş Pomak köyüdür. Köye, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra Bulgaristan Filibe, Yunanistan Dedeağaç ve Kosova’nın Rolen bölgelerinden Pomak göçleri olmuş ve köy bugünkü halini almıştır. Cumhuriyet’in 100. yılında 292 yıllık olan köyün ismiyle ilgili ise rivayet vardır. İlki, köylülerin Kurtuluş Savaşı sırasında köyü terk etmesinden dolayı İskender’e ilişik göstererek köye bu isim verilmiştir. İkincisi ise, çok daha eski yıllara dayanır. Makedonya Kralı Büyük İskender ile Pers Kralı Dareios arasında Çınarköprü köyünün kuzeyinde yapılan Granikos savaşı için Biga topraklarına giren İskender, ordusunu bugünkü İskenderköy üzerinde konaklatmıştır. Burada konaklayan Büyük İskender, ovayı gözetlemiş ve buradan bugünkü Çınarköprü topraklarına hareket etmiştir. 1731’de kurulan köy bu tarihi olaydan dolayı köyün ismine İskender demiş.

Ekonomi
İskenderköy’ün temel geçim kaynağı başta tarım ve hayvancılıktır. 3.875 dönüm tarım arazisine sahip köyde 3.175 dönüm alanda susuz tarım, 700 dönüm alanda ise sulu tarım yapılmaktadır. Köyde özellikle büyükbaş hayvan sayısı yüksektir. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 23’tür ve küçükbaş hayvan sayısı 149, büyükbaş hayvan sayısı ise 794’tür. Yıllara göre değişkenlik göstermekle birlikte buğday, arpa, yulaf, mısır, çeltik, nohut, ayçiçeği, kuru soğan, silajlık mısır, biber, domates ekilen köyde, şeftali ve kiraz meyvelikleriyle birlikte tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 18’dir. Köyde, yaz ve sonbahar aylarında kış hazırlıkları yapılmaktadır. Salça, tarhana, yufka, kesme hamur, turşu gibi ürünler hazırlanmaktadır. Köyün birçok evin avlusunda toprak fırın bulunur ve köylüler ekmek ve diğer hamur ürünlerini pişirmektedir.

Eğitim
İskenderköy’de okul yoktur ve okul olmadığı gibi de taşımalı eğitim sistemiyle şehir merkezine veya çevre köylere giden ilkokul, ortaokul ve liseyi kapsayan hiç öğrenci bulunmamaktadır.

Merhum Hacı Ali Doğan Bu Köydendir
Biga’nın dünya markası Doğtaş’ın kurucusu Merhum Hacı Ali Doğan İskender Köy’dendir. 05 Ocak 1933 tarihinde İskender Köy’de Doğan Ailesi’nin yedinci çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Merhum Hacı Ali Doğan ile Merhume Ayşe Doğan’ın oğulları Davut, Adnan, Şadan, İsmail, İlhan ve Murat Doğan, Doğtaş’ı dünya markası haline getirmiş ve diğer sektörlerde yaptıkları yatırımları Doğanlar Holding A.Ş. çatısı altında toplayarak Biga’nın gururu olmuşlardır.

Hayır ve insanlara yardım anlamında bir çok işler yapan ve geçtiğimiz ay babaları Merhum Hacı Ali Doğan ve anneleri Merhume Ayşe Doğan adına vakıf(ADVAK) kurarak ihtiyaç sahiplerine yardımlarına devam etmektedirler. Ayrıca Biga’da babaları adına Biga Anadolu İmam Hatip Lisesi Hacı Ali Doğan Erkek Öğrenci Yurdu ve anneleri adına Ayşe Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni yaptırarak isimlerini ölümsüzleştirmişlerdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu