Yöremiz

Cumhuriyetin 100. Yılında Hisarlı Köyü

Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Hisarlı Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.

Hisarlı Köyü
Hisarlı Köyü, Çanakkale-Bursa yolu üzerindeki Balıklıçeşme Köyü’nden veya Kozçeşme Köyü’nden gidilen, asfalt yoldan ulaşım sağlanan ve etrafında Gürgendere, Kozçeşme, Selvi, Arabakonağı ve Balıklıçeşme köylerinin bulunduğu bir yerleşim birimidir. Biga’ya 25 km, Çanakkale il merkezine 82 km uzaklıkta bulunur. Köyün muhtarı Hasan Gezer’dir.

Güncel Durum
Yaklaşık 50 haneden oluşan Hisarlı Köyü’nün son sayıma göre (2022) nüfusu 82’dir. Biga’nın nüfus olarak değerlendirildiğinde küçük köylerinden biridir. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 150, 2000’li yıllarda ise 100 civarındadır. Köyün Balıklıçeşme yönünden yolu asfalt ve stabilizedir. Kozçeşme tarafından ise tamamen asfalttır. Kasım ayında köye gittiğimizde köy girişinde yol çalışmaları yapılmaktaydı. Balıklıçeşme tarafından ulaşım sağlanırken meyvelikler, biber tarlaları ve besi çiftlikleri bulunmaktadır. Köy meydanı parke taş döşelidir ve köyün ana halteri asfalt ve parke taştır. Köyün kapalı durumda olan tek katlı okulu ve bahçesinde kullanıma açık çocuk parkı bulunmaktadır. Köyün meydanında ise cami, imam evi, muhtarlık ofisi, süt toplama merkezi, kahvehane ve Atatürk büstü vardır. Köyün, Kozçeşme yolu üzerinde Türk Bayrağı desenli su deposu, Hansan Gıda’ya ait turşu üretim tesisi ve taş kalıntıları kalmış bir yapı bulunmaktadır. Çanakkale İl Özel İdare köy yardımı, Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli alt ve üst yapı çalışmaları yapılmıştır.

Tarihi
Hisarlı, Pekmezli ve Danişment gibi yerli köydür. 1711 yılında bölgeye gelen Yörük aileler tarafından kurulmuştur. Köyün kurulduğu yer yıllar öncesinden de yerleşim birimleri tarafından kullanılmaktadır. Köyün ismi ise Hisarlı tepesinden geldiği söylenmektedir. Hisar kelime anlamı itibariyle de bir kentin ya da önemli bir yerin korunması için yapılmış, yüksek duvarlı ve kuleli, çevresinde koruyucu hendekler de olabilen kale anlamına gelmektedir. Hisarlı Köyü, Cumhuriyet’in 100. yılında 312 yaşındadır.

Ekonomi
Hisarlı Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. 1.805 dönüm tarım alanına sahip köyün 1.210 dönümünde kuru tarım, 595 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Tarımsal sulama için Kozçeşme Göleti’nden faydalanılmaktadır. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 23’tür ve küçükbaş hayvan sayısı 728, büyükbaş hayvan sayısı ise 238’dir. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, yulaf, mısır, bakla, hayvanlar için silajlık mısır, yonca ve yulaftır. Biber ve salçalık biber ile birlikte, lahana, marul, pırasa ve ıspanak üretilmektedir. Köye giderken iki taraflı uzanan biber tarlaları bulunmaktadır. Köyde ayrıca armut, şeftali, elma, kiraz, erik ve zeytin bahçeleriyle birlikte tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 12’dir. Yaklaşık 500 adet kanatlı hayvan mevcuttur. Köye her gün Biga’daki fırınlardan ekmek ulaştırılmaktadır. Köyde biber üretiminin büyüklüğü işletmeden de anlaşılmaktadır. Hansan Gıda Sanayi firmasının köyde üretim tesisi vardır.

Eğitim
Hisarlı Köyü’nde aktif okul yoktur, okul binası mevcuttur ama kapalıdır ve öğrenciler taşımalı eğitim sistemiyle Balıklıçeşme ve Biga merkezdeki okullara gitmektedir. Hisarlı’dan Balıklıçeşme Ortaokulu’na 5, Ayşe Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 1, İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 1, Biga Atatürk Anadolu Lisesi’ne 1 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 8 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu