Yöremiz

Cumhuriyetin 100. Yılında Havdan Köyü

Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Havdan Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.

Havdan Köyü
Havdan Köyü, Biga Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü Hizmet binası ile İÇDAŞ Lisesi arasındaki 630. sokaktan ve/veya Huzurevi yolu üzerinden köy yoluna bağlanılarak gidilebilen bir yerleşim yeridir. Etrafında, Biga, Eybekli ve Sarısıvat ile komşudur. Biga’ya 8 km, Çanakkale il merkezine 98 km uzaklıkta bulunmaktadır. Köyün muhtarı Kamil Topçu’dur.

Güncel Durum
Yaklaşık 120 haneden oluşan Havdan Köyü’nün son sayıma göre nüfusu 180’dir. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 470, 2000’li yıllarda ise 270 civarındadır. Köyün ana yolu asfalttır ve girişe yakın bölümde kum ocakları mevcuttur. Köyün ana halteri ve meydanı asfalt ve parke taştır. Yüksek katlı evlerin de dikkat çektiği köyün meydanında cami, muhtarlık ofisi, kahvehane, süt toplama merkezi, sağlık ocağı ve çeşme bulunmaktadır. Köyde taş ve ateş tuğla evler de vardır. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte içme suyu, çevre düzenlemesi, parke taşı, su motoru, boru gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. İçme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kaynaktır ve klorlama sistemi mevcuttur.

Tarihi
Havdan Köyü, Pomak yerleşim birimidir. 1881 senesinde Bulgaristan’ın Filibe (Plovdiv) yakınlarındaki Poljana, Bukovo ve Direnova dağ köylerinden Pomaklar iskân edilmiştir. Daha sonra Plevne, Silistre ve Lofç çevresinde de göçler olmuştur. Köyün adı, 1902 yılı kayıtlarında Avdan olarak geçmektedir. Daha önceleri bölgeye Havdan Çiftliği denildiğinden dolayı köye de Havdan ismi uygun görülmüştür. Cumhuriyet’in 100. yılında köy 142 yaşındadır.

Ekonomi
Havdan Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. 4.000 dönüm tarım arazisine sahip köyde 3.800 dönüm alanda susuz tarım, 200 dönüm alanda ise sulu tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, çavdar, yulaf, ayçiçeği, nohut, hayvanlar için silajlık mısır, yulaf ve yoncadır. Yaklaşık 15 traktörün bulunduğu köyde tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 13’tür. Tavukhanelerin olması dolayısıyla 28.000 civarı kanatlı hayvan ve 480 kadar arı kovanı mevcuttur. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 34’tür ve küçükbaş hayvan sayısı 1.128, büyükbaş hayvan sayısı ise 201’dir. Köyde, yaz ve sonbahar aylarında kış hazırlıkları yapılmakta, sonbaharda kış için odun kesimleri yapılmaktadır. Köye her gün Biga’daki ve fırınlardan ekmek temin edilip satılmaktadır.

Eğitim
Havdan Köyü’nde okul kapalı durumdadır ve öğrenciler taşımalı eğitim sistemiyle Biga merkezdeki okullara gitmektedir. Havdan’dan TOKİ Hasan Tahsin Günay İlkokulu’na 1, Hamdibey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 1 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 2 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu