Cumhuriyetin 100. Yılında Hacıpehlivan Köyü
Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Hacıpehlivan Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.
Hacıpehlivan Köyü
Hacıpehlivan, Bulgaristan göçmeni muhacir köyüdür. Etrafında Sinekçi, Koruoba ve Yenimahalle yer almaktadır. Bursa-Çanakkale yolu Sinekçi köyü girişinden yaklaşık 3 kilometre içeride kurulu köy Biga’ya 20 km, Çanakkale il merkezine 110 km uzaklıktadır. Köyün muhtarı Ahmet Güneri’dir.
Güncel Durum
Yaklaşık 170 haneden oluşan Hacıpehlivan Köyü’nün son sayıma göre nüfusu 385’tir. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 560, 2000’li yıllarda ise 480 civarındadır. Her köy gibi zamanla göç veren ancak hala Biga’nın nüfus bakımından değerlendirildiğinde dinamik denilebilecek köylerinden olan Hacıpehlivan’ın ana halteri ve meydanı asfalt ve parke taştır. Bursa-Çanakkale yolundan köy yoluna girildiğinde misafirleri tag karşılamakta ve üzerinde ‘Domates diyarı Hacıpehlivan köyüne hoşgeldiniz’ yazmaktadır. Köyün girişinde büyük bir arazi içerisinde eski ve kapalı okul binası ile birlikte küçük binalar bulunmaktadır. Köy muhtarlığınca hazırlanan tabelada ‘köyümüz giriş ve çıkışları 7/24 kamera sistemi ile izlenmektedir’ uyarısı asılmıştır. Köyün içinden dere akmakta ve DSİ tarafından ıslah ve taşkın kontrol inşaatı yapılmıştır. köy meydanında ise cami, imam evi, Doktor’un yeri, Bayram ve Babam Sağolsun yazılı kahvehane işletmeleri, süt toplama merkezi, üzerinde yiyiniz içiniz fakat israf etmeyiniz ayetinin yazılı olduğu çeşme, iki katlı ve altı kahvehane olan muhtarlık ofisi, minibüs bekleme durağı, market, sağlık evi ve çocuk oyun parkı bulunmaktadır. Köye her gün Biga’daki ve fırınlardan ekmek temin edilip satılmaktadır. Köyün birçok evin avlusunda toprak fırın bulunur ve köylüler ekmek ve diğer hamur ürünlerini pişirmektedir. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte köy konuk evi düzenlenmesi, yol bakım onarım, parke taşı, kanalizasyon, menfez, asfalt ve çocuk oyun grubu gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. İçme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kuyudur.
Tarihi
Hacıpehlivan Köyü, Bulgaristan muhaciri yerleşim yeridir. 1877-78 (93 harbi) Osmanlı-Rus savaşı sonrası artan baskı, zulüm ve katliamlar sonucu yaşadıkları bölgeleri terk ederek Anadolu’ya sığınan muhacirler tarafından 1878 yılında kurulmuştur. Bulgaristan’ın Filibe, Eskicuma, Karlova, Totrakan, Aydos ve Şumnu bölgelerinden gelen kalabalık bir Muhacir grup, bugünkü köy topraklarını Gümüşçaylı Hacı Emin Pehlivan’dan satın alarak yerleşim sağlamıştır. Köyün adı, 1928 yılı kayıtlarında Filibeliler olarak geçmektedir. Köyün adı daha sonra hem köy topraklarının ilk sahibi hem de aynı isimle anıldığından Hacıpehlivan olmuştur. Köy, Cumhuriyet’in 100. yılında 145 yaşındadır.
Ekonomi
Hacıpehlivan Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. 6.000 dönüm tarım arazisi olmakla beraber 5.500 dönümünde susuz yani kuru tarım, 500 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, yulaf, mısır, bakla, nohut, kuru fasulye, ayçiçeği; hayvanlar için silajlık ayçiçeği, yonca, mısır ve yulaftır. Köyün girişinde yazdığı gibi domates üretiminin çok olduğu köyde aynı zamanda kavun üretimi de fazladır. Yaklaşık 55 traktörün bulunduğu köyde tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 50’dir. Bölgedeki tavukhanelerin olması dolayısıyla 75 bine yakın kanatlı hayvan mevcuttur. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 72’dir ve küçükbaş hayvan sayısı 721, büyükbaş hayvan sayısı ise 960’tır. Köyde aynı ismi taşıyan gölet bulunmaktadı. 2013 yılında DSİ tarafından yapılan Hacıpehlivan Göleti, 5089 metre ana kanal 3497 metre yedek kanal olmak üzere toplamda 8586 metre kapalı sistem cazibeli sulama olarak hizmet vermektedir. Kızılcıklı deresinin beslediği Hacıpehlivan Göleti, yaklaşık 168 hektar (1700 dönüm) sulama alanına sahiptir.
Eğitim
Hacıpehlivan’da aktif okul yoktur, eski ve kapalı okul binası bulunmaktadır. Köydeki öğrenciler Sinekçi Köyü ve Biga’daki okula gitmektedir. Köyden taşımalı eğitim sistemiyle Sinekçi İlkokulu’na 5 öğrenci, Sinekçi Ortaokulu’na 9 öğrenci, Biga Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne 1, Ayşe Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 2, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’ne 3, İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 1, Safiye Hüseyin Elbi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 2, Biga Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne 2 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 25 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.
Baş Ailesi Bu Köydendir
Biga’da önemli sektörlerde faaliyet gösteren Baş Ailesi Hacipehlivan Köyündedir. Akköprü Köyünde bulunan Mis Yem Yem Fabrikası, Güvemalan Köyünde Bulunan Baştur Benzin İstasyonu ve Dinlenme Tesisleri ile ayrıca Tavukçuluk ve İnşaat sektöründe faaliyet gösteren Baş Ailesinin Zekai Baş, İbrahim Baş ve Yunus Baş’ın Aile Şirketi olarak kurduğu firmalar faaliyetlerini sürdürmektedir. İkinci kuşak olarak Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş, Gökhan Baş ve Erhan Baş işlerinin başında Biga’ya hizmet vermeye ve istihdam sağlamaya devam etmektedir. Marmara Bölgesine yayılan Mis Yem Fabrikasının ürünleri tüm hayvancılık sektöründe kalite ve verimlilikte önemli bir yere sahiptir. Baş Aile Şirketleri Biga’ya hizmet etmeyi amaç edinmiş Bigalı şirketlerdir.