Cumhuriyetin 100. Yılında Gürgendere Köyü
Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Gürgendere Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.
Gürgendere Köyü
Gürgendere Köyü, eski Çanakkale yolu (Biga-Lapseki Yolu) Kozçeşme Köyü’nden gidilen, asfalt yoldan ulaşım sağlanan, Kozçeşme Göleti kenarından geçilen ve etrafında Arabakonağı, Hisarlı, Kozçeşme ve Lapseki’nin Çataltepe köylerinin bulunduğu bir yerleşim birimidir. Biga’ya 28 km, Çanakkale il merkezine 88 km uzaklıkta bulunur. Köyün muhtarı Nihat Kayagölü’dür.
Güncel Durum
Yaklaşık 50 haneden oluşan Gürgendere Köyü’nün son sayıma göre (2022) nüfusu 92’dir. Biga’nın nüfus olarak değerlendirildiğinde küçük köylerinden biridir. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 350, 2000’li yıllarda ise 150 civarındadır. Köyün yolu tamamen asfalttır. Köyün girişinde “Hoşgeldiniz” tabelası bulunmakta ve köyün tarihçesi anlatılmaktadır. Köyün girişinde eski ve kapalı okul binası bulunmaktadır. Köy meydanı parke taş döşelidir ve köyün ana halteri asfalt ve parke taştır. Köyün meydanında ise yeşil renkle boyalı cami, imam evi, muhtarlık ofisi, süt toplama merkezi, kahvehane ve Atatürk büstü vardır. Çanakkale İl Özel İdare köy yardımı, Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli alt ve üst yapı çalışmaları yapılmıştır.
Tarihi
Gürgendere, göçmen köyüdür ve 93 muhacirlerinin yerleştiği ve 1884 yılında kurduğu bir köydür. 93 harbi dediğimiz 1877-78 Osmanlı-Rus savaşından sonra Bulgaristan’ın Razgart kasabası Umur köyünden gelen aileler yerleşmiştir. Ailelerin büyük bir kısmı Ağaköy’e de yerleşmiştir. Köyün kurulduğu yerin aşağısındaki su kaynağı ve deredeki gürgen ağaçlarından dolayı köye Gürgendere ismi verilmiştir. Gürgendere Köyü, Cumhuriyet’in 100. yılında 139 yaşındadır.
Ekonomi
Gürgendere Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ancak üretim oldukça düşüktür. 3.000 dönüm tarım alanına sahip köyün 2.050 dönümünde kuru tarım, 950 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Tarımsal sulama için Kozçeşme Göleti’nden faydalanılmaktadır. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 11’dir ve küçükbaş hayvan sayısı 64, büyükbaş hayvan sayısı ise 94’tür. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, yulaf, mısır, bakla, nohut, hayvanlar için silajlık mısır, yonca ve yulaftır. Köyde ceviz ve zeytin bahçeleriyle birlikte tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı15’tir. Yaklaşık 400 adet kanatlı hayvan mevcuttur. Köye her gün Biga’daki fırınlardan ekmek ulaştırılmaktadır.
Eğitim
Gürgendere Köyü’nde aktif okul yoktur ve öğrenciler taşımalı eğitim sistemiyle Biga merkezdeki okullara gitmektedir. Gürgendere’den Safiye Hüseyin Elbi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 1 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 1 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.