Cumhuriyetin 100. Yılında Göktepe Köyü
Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Göktepe Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.
Göktepe Köyü
Göktepe Köyü, Çanakkale-Bursa yolu kenarında kurulu Ağaköy’den sonra gelen köydür. Etrafında Ağaköy, Gündoğdu, Pekmezli, Selvi, Balıklıçeşme köylerinin bulunduğu bir yerleşim birimidir. Biga’ya 12 km, Çanakkale il merkezine 78 km uzaklıkta bulunur. Köyün muhtarı Kani Akçay’dır.
Güncel Durum
Yaklaşık 200 haneden oluşan Göktepe Köyü’nün son sayıma göre (2022) nüfusu 366’dır. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 680, 2000’li yıllarda ise 480 civarındadır. Köyün ana yoldan girişinde ‘Göktepe Köyüne Hoşgeldiniz’ yazılı tag bulunmaktadır. Köy meydanı parke taş döşelidir ve köyün ana halteri asfalt ve parke taştır. Köye giriş yolunda mezarlık, yol kenarında büyümeye devam eden genç ağaçlarla birlikte köyün meydanında ise eski cami ve yeni cami olmak üzere iki cami, muhtarlık ofisi, süt toplama merkezi, kahvehaneler, market, çeşme vardır. Köyün çıkışında yani Gündoğdu yolu üzerinde Göktepe Köyü Mesire Alanı bulunmaktadır ve gerek köylüler gerekse dışarıdan gelenler burada piknik yapmaktadır. Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli alt ve üst yapı çalışmaları yapılmakla birlikte köye çöp konteynerleri verilmiştir.
Tarihi
Göktepe göçmen köyüdür ve 93 Bulgaristan muhacirlerinin yerleştiği ve 1888 yılında kurduğu bir köydür. 93 harbi dediğimiz 1877-78 Osmanlı-Rus savaşından sonra Bulgaristan’ın Eskicuma, Şumnu ve Razgart kasabalarından gelen aileler yerleşmiştir. Hacı Abbas ve Çolak Hüseyin liderliğindeki yaklaşık 50 hane ilk olarak bugünkü Pekmezli köyü topraklarına gelse de yerleşimleri şuanki Göktepe Köyüne olmuştur. Köyün piknik alanının da bulunduğu bölgenin tepelik olması ve gök rengini andırmasından dolayı bu ismi aldığı rivayet edilir. Göktepe Köyü, Cumhuriyet’in 100. yılında 135 yaşındadır.
Ekonomi
Göktepe Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Küçükbaş ve büyük baş hayvan sayısının yüksek olduğu köylerin başında gelir. Köyün kuzeyinde Çanakkale-Bursa yolunun karşısında Biga Ticaret Borsası’nın yaptığı ve Biga Zahireciler Sitesi Biga’nın tahıl merkezi olarak 2021 yılında hizmete açıldı. Göktepe Köyü, 5.800 dönüm tarım alanına sahip köyün 4.900 dönümünde kuru tarım, 900 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 71’dir ve küçükbaş hayvan sayısı 1.612, büyükbaş hayvan sayısı ise 1.034’tür. Köyün çevresinde hayvan çiftlikleri bulunmaktadır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, çavdar, mısır, bakla, kuru fasulye, hayvanlar için silajlık mısır, yonca ve yulaftır. Pazarcılık yapan köylerden olup lahana, ıspanak, marul, pırasa, patlıcan ve taze fasulye üretilmektedir. Köyde ayrıca şeftali, kiraz, ceviz ve zeytin bahçeleriyle birlikte tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 72’dir. Köy civarındaki tavukhanelerle birlikte yaklaşık 100 bin adet kanatlı hayvan ve 60 adet arı kovanı mevcuttur. Köye her gün Biga’daki fırınlardan ekmek ulaştırılmakta ve markette satılmaktadır. Köyde bazı evlerde keyfi olarak ekmek, börek gibi unlu mamüller pişirmek için fırınlar vardır.
Eğitim
Göktepe Köyü’nde aktif okul yoktur ve öğrenciler taşımalı eğitim sistemiyle Balıklıçeşme ve Ağaköy ile Biga merkezdeki okullara gitmektedir. Göktepe’den Balıklıçeşme Ortakokulu’na 11, Ağaköy İlkokulu’na 5, Biga Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne 1, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’ne 1, Biga Atatürk Anadolu Lisesi’ne 1, Şehit İbrahim Ateş Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne 1, Safiye Hüseyin Elbi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 1, İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 1 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 22 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.