Yöremiz

Cumhuriyetin 100. Yılında Dikmen Köyü

Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Dikmen Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.

Dikmen Köyü
Dikmen, Sarısıvat Köyü’nden veya Biga-Çan karayolu üzerinden Çan’ın Altıkulaç Köyü’nden ulaşım sağlanan göçmen köyüdür. Biga’nın Çan sınırındaki köylerinden olan Dikmen’in etrafında Sarısıvat, Çeltik, Katrancı ve Çan’ın Emeşe, Okçular ve Altıkulaç köyleri bulunmaktadır. Biga’ya 20 km, Çanakkale il merkezine 105 km uzaklıkta bulunmaktadır. Köyün muhtarı Nazmi Eryılmaz’dır.

Güncel Durum
Yaklaşık 70 haneden oluşan Dikmen Köyü’nün son sayıma göre nüfusu 128’dir. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 487, 2000’li yıllarda ise 195 civarındadır. Biga’nın diğer köyleri gibi yıllar içinde şehre göç vermiş köylerden biridir. Köyün ana yolu asfalttır, ana halteri ve meydanı da asfalt ve parke taştır. Köyün meydanında cami, muhtarlık ofisi, kahvehane, şadırvan büyüklüğünde çeşme, süt toplama merkezi ve kapalı durumda olan iki katlı sağlık evi bulunmaktadır. Dikmen Köyü’nde ‘Hafızın Düzlüğü’ diye bir mevki vardır. Piknik alanı olarak kullanıldığı gibi, Okçuluk Festivalleri ve Karadenizliler şenliği burada düzenlenmektedir. Dikmen’den Çeltik Köyü’ne toprak stabil yol mevcuttur. Biz de bu yolu kullanarak Çeltik Köyü’ne ulaştık ve yolda kesimi yapılmış, ster hale getirilmiş odunlar vardı. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte köy konağı, sosyal tesis, düğün salonu, su deposu ve içme suyu gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. İçme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kaynaktır ve klorlama sistemi mevcuttur.

Tarihi
Dikmen Köyü, kısmen Pomak ve kısmen Muhacir göçmenidir. Köy, 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sonrası, baskılar sonucu 1877 yılında Bulgaristan’ın Kırcaali bölgesinden göç eden aileler tarafından kurulmuştur. Köy, 1928 yılından beri aynı adı taşımaktadır. Köyün kuruluş yeri dik olduğundan köyün ismi de Dikmen olmuştur. Biga’dan Dikmen’e giderken köyün giriş kısmından Marmara Denizi’ne manzara vardır. Buradan da köyün tepe oluşunu anlayabiliriz. Ancak köy Çan bölgesine doğru eğim gösterip düzleşmektedir. Bu bölgede de Hafızın Düzlüğü vardır. Cumhuriyet’in 100. yılında köy 146 yaşındadır.

Ekonomi
Dikmen Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. 6.500 dönüm tarım arazisine sahip köyün 6.300 dönümünde susuz tarım, 200 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, çavdar, yulaf, ayçiçeği, nohut, kuru soğan, hayvanlar için silajlık mısır ve yulaftır. Yaklaşık 20 traktörün bulunduğu, armut, şeftali, kiraz, zeytin ve ceviz yetiştiriciliğinin olduğu köyde tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 15’tir. Tavukhanelerin olması dolayısıyla 2.000 civarı kanatlı hayvan mevcuttur. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 34’tür ve küçükbaş hayvan sayısı 715, büyükbaş hayvan sayısı ise 164’tür. Köyde, yaz ve sonbahar aylarında kış hazırlıkları yapılmakta, sonbaharda kış için odun kesimleri yapılmaktadır. Biz de Kasım ayında köye gittiğimizde kahvehane ve köy konağının üzerinde kesilmiş ve içeri taşınmayı bekleyen odunlar vardı. Köye her gün Biga’daki ve fırınlardan ekmek temin edilip satılmaktadır.

Eğitim
Dikmen Köyü’nde aktif okul yoktur ve öğrenciler taşımalı eğitim sistemiyle Biga merkezdeki okullara gitmektedir. Dikmen’den Hamdibey Ortaokulu’na 1, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’ne 1, Ayşe Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 1, İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 3 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 6 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu