Cumhuriyetin 100. Yılında Çınarköprü Köyü
Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Çınarköprü Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.
Çınarköprü Köyü
Çınarköprü, Biga’nın Çeçen ve Bulgaristan göçmeni muhacir köyüdür. Etrafında, Adliye, Çeşmealtı Köyü ve Gümüşçay Beldesi bulunmaktadır. Biga-Karabiga yolu üzerinde ve Gümüşçay’a komşu olarak kurulu köy, Biga’ya 12 km, Çanakkale il merkezine 103 km uzaklıkta bulunmaktadır. Köyün muhtarı Rafet Kartal’dır.
Güncel Durum
Yaklaşık 45 haneden oluşan Çınarköprü Köyü’nün son sayıma göre nüfusu 85’tir. Biga’nın üretici ve nüfus olarak en küçük köylerinden biridir. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 165, 2000’li yıllarda ise 90 civarındadır. Yıllar içerisinde nüfusunun yarısını göç vermiştir. Köye ulaşım hem Karabiga yolu hem de Gümüşçay üzerinden sağlanmaktadır. Karabiga yolundan köye dönüldüğünde beton yol vardır. Çınarköprü – Gümüşçay arası da beton yoldur. Köyün ana halteri ve meydanı asfalt ve parke taştır. Köyün girişinde mezarlık, köyün meydanında ise cami, kahvehane, muhtarlık ofisi, iki adet şadırvanlı çeşme, köy konağı, süt toplama merkezi, tarım ürünleri üretim kooperatifi ve çocuk parkı vardır. Köye her gün Biga’daki ve fırınlardan ekmek temin edilip satılmaktadır. Bazı köylülerin ve emeklilik hayatı yaşayıp köyde olanların bahçelerinde de toprak fırınlar mevcuttur. Köyün Gümüşçay tarafından çıkışında köprü bulunmaktadır ve altından Kocabaş Çayı akmaktadır. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte sulama, köy yardımı, içme suyu, parke taşı, asfalt, beton yol, kurban kesim yeri, köy konağı, kanalizasyon, imam lojman ve çocuk oyun grubu gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. İçme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kuyudur.
Tarihi
Çınarköprü Köyü, 19. yy ortalarında 1848 yılında Dağıstan’dan gelen Çeçen aileler tarafından kurulmuştur. Çerkes gruplardan olan Çeçenler, daha sonra 1877-78 (93 Harbi) Osmanlı-Rus savaşından sonra Bulgarisan’ın Şumnu, Hasköy, Totrakan, Kırcaali kasabasından gelen savaş mağduru Muhacirleri misafir etmişlerdir. Yani, Çeçenler ve Bulgaristan’ın çeşitli yerlerinden Türkler yaşamaktadır. Köyün eski adı Çeçenovası olarak geçmektedir. Köy, 1928 yılından beri aynı adı taşımaktadır. Cumhuriyet’in 100. yılında köy 175 yaşındadır.
Ekonomi
Çınarköprü Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Çınarköprü’de 3.350 dönüm tarım arazisi olmakla beraber 350 dönümünde susuz tarım, 3.000 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, çavdar, mısır, çeltik, ayçiçeği, bakla, nohut, domates, biber, kavun, karpuz, taze fasulye; hayvanlar için silajlık ayçiçeği, yonca, mısır ve yulaftır. Yaklaşık 10 traktörün bulunduğu, şeftali, kiraz, kayısı, erik, ceviz ve badem yetiştiriciliğinin olduğu köyde tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 10’dur. Civardaki tavukhanelerden dolayı 75.000’e yakın kanatlı hayvan ve 70’e yakın da arı kovanı mevcuttur. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 11’dir ve küçükbaş hayvan sayısı 428, büyükbaş hayvan sayısı ise 14’tür.
Eğitim
Çınarköprü’de aktif okul yoktur, eski okul binası bulunmaktadır. Öğrenciler taşımalı eğitim sistemiyle Biga’daki okullara gitmektedir. Çınarköprü Köyü’nden Hamdibey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 1 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 1 lise öğrencisi vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.