Cumhuriyetin 100. Yılında Cihadiye Köyü
Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Cihadiye Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.
Cihadiye Köyü
Cihadiye Köyü, Bakacak Yolu veya Kahvetepe’den sonra Sarıcaköy’den geçilerek gidilen, asfalt yoldan ulaşım sağlanan ve etrafında Yanıç, Türkbakacak, Bakacak, Dereköy ve Geredelli köylerinin bulunduğu bir yerleşim birimidir. Biga’ya 20 km, Çanakkale il merkezine 102 km uzaklıkta bulunur. Köyün muhtarı Şahin Yaşar’dır.
Güncel Durum
Yaklaşık 70 haneden oluşan Cihadiye Köyü’nün son sayıma göre (2022) nüfusu 126’dır. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 230, 2000’li yıllarda ise 130 civarındadır. Köyün yolu tamamen asfalttır. Aşıklar Çeşmesi adında tarihi alanı mevcuttur. Köyün girişinde “Biga’nın yaşanabilir en güzel köyü” Cihadiye (Tuğuj) Köyümüze hoşgeldiniz tabelası bulunmaktadır. Köy meydanı parke taş döşelidir ve köyün ana halteri asfalt ve parke taştır. Köyün meydanında ise çeşme, köy konağı, cami, muhtarlık ofisi, imam evi ve Sancar market vardır. Köyde eski ve kapalı okul binası ile yine uzun yıllar önce faaliyetlerine son veren mobilya fabrikası bulunmaktadır. Köye 2023 yılında köy sakinlerinin çalışmasıyla fiber internet ağı çekilmiştir. Köy konağında vatandaşlara ve gençlere ücretsiz internet hizmeti verilmektedir. Çanakkale İl Özel İdare, Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli alt ve üst yapı çalışmaları ile birlikte su deposu, kanalizasyon, parke taşı, köy yardımı, asfalt, içme suyu drenaj ve ayrım maslağı, çocuk oyun grubu gibi hizmetler yapılmıştır. Emekli olarak özellikle büyük şehirlerden köye gelenlerin ve köyde hayatı yaşamak isteyenlerin yaptırdığı büyük ve katlı evler dikkat çekmektedir. Köye Boğaz Tur minibüsler ile toplu ulaşım hizmeti verilmektedir.
Tarihi
Cihadiye, Çerkes köyüdür. 21 Mayıs 1864 yılında Çarlık Rusya’nın gerçekleştirdiği Çerkes soykırımının ardından bir buçuk milyonu aşkın Çerkes, Türkiye’ye de büyük bir göç gerçekleştirmiştir. Biga bölgesine gelen Çerkesler de birçok köy kurmuş ve bunlardan bir tanesi de Cihadiye’dir. Kafkasya’nın Adige Cumhuriyeti topraklarında kalan Kuban Havzası civarından göç eden Adige yani Çerkes millet tarafından 1887 yılında kurulmuştur. Köyün ismi ilk olarak Buzağılık’tır ve 1960 yılı kayıtlarında da bu isim geçmektedir. Kuruluş yıllarında bu bölgede buzağı beslendiği için bu isim verilmiştir. Ancak daha sonra din uğruna, dini yaymak için savaş yapılan yer anlamında Cihadiye ismi verilmiştir. Milli Mücadele yıllarında Ankara yönetimine karşı savaşan Anzavur Ahmet Paşa’nın mezarı bu köydedir. Cihadiye Köyü, Cumhuriyet’in 100. yılında 136 yaşındadır.
Ekonomi
Cihadiye Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ancak tarım da hayvancılık da oldukça düşüktür. 2.500 dönüm tarım alanına sahip köyün 1000 dönümünde kuru tarım, 1.500 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Tarımsal sulama için Kaynarca Göleti’nden faydalanılmaktadır. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 4’tür ve küçükbaş hayvan sayısı 366, büyükbaş hayvan sayısı ise 19’dur. Hayvancılık da köyün çevresinde yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri domates, biber, salçalık biber, kavun, karpuz, taze fasulye, buğday, arpa, mısır, çeltik, hayvanlar için silajlık mısır, yonca ve yulaftır. Köyde ceviz, badem ve zeytin bahçeleriyle birlikte tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 6’dır. Yaklaşık 250 adet kanatlı hayvan mevcuttur. Köye her gün Biga’daki fırınlardan ekmek ulaştırılmaktadır. Tarım arazilerinin sulaması için yapılan gölette turna, aynalı sazan, tatlı su sardalyası gibi balık türleri de bulunmaktadır ve dönem dönem Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri gölete yavru balık bırakmaktadır.
Eğitim
Cihadiye Köyü’nde aktif okul yoktur, okul binası mevcuttur ama kapalıdır ve öğrenciler taşımalı eğitim sistemiyle Bakacak ve Biga merkezdeki okullara gitmektedir. Cihadiye’den Bakacak Ortaokulu’na 1, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’ne 1 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 2 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.