Yöremiz

Cumhuriyetin 100. Yılında Çeşmealtı Köyü

Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Çeşmealtı Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.

Çeşmealtı Köyü
Çeşmealtı, Biga’nın Bulgaristan göçmeni muhacir köyüdür. Etrafında, Çınarköprü, Enginkent ve Denizatı Sitesi ile Gümüşçay Beldesi bulunmaktadır. Gümüşçay’dan sonra ulaşılan köy, Biga’ya 13 km, Çanakkale il merkezine 107 km uzaklıkta bulunmaktadır. Köyün muhtarı Süleyman Galata’dır.

Güncel Durum
Yaklaşık 200 haneden oluşan Çeşmealtı Köyü’nün son sayıma göre nüfusu 365’tir. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 600, 2000’li yıllarda ise 470 civarındadır. Biga’nın diğer köyleri gibi son 40 yılda nüfusun neredeyse yarısına yakınını göç vermiştir. Köyün girişinde yeşil renkte oyma hoşgeldiniz yazılı tag, yön tabelaları ve kapalı durumdaki köy okulu vardır. Okulun bahçesinde ise tarihi nitelikteki antik dönemden kalma taşlar bulunmaktadır. Ana yol asfalt, ana halteri ve meydanı asfalt ve parke taştır. Köyün meydanı ise Enginkent’e giden yol ile özdeşleşmiştir. Ana yolun üst tarafında yani köyün içinde cami, kahvehane, bakkal, süt toplama merkezi vardır. Yol üzeri meydanda ise şadırvan şeklinde büyük bir çeşme, düğün salonu, park ve çocuk oyun grubu, market, kahvehaneler, süt toplama merkezi ve berber vardır. Köye her gün Biga’daki ve fırınlardan ekmek temin edilip satılmaktadır. Köyde, yaz ve sonbahar aylarında kış hazırlıkları yapılmakta, sonbaharda kış için odun kesimleri yapılmaktadır. Biz de Aralık ayının ilk günleri gittiğimiz köyde odun kesimlerini gözlemledik ve fotoğrafladık. Köyün yanında Biga Taşoluk Sulaması 2. kısım inşaatı bulunmaktadır. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte düğün salonu, Gümüşçay-Çeşmealtı sanat yapısı, asfalt, parke taşı, meydan düzenlemesi, aile ve çocuk parkı, menfez, kanalizasyon, içme suyu, sondaj ve dere yataklarının temizlenmesi gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. İçme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kaynaktır. Saat uygulaması mevcuttur ve su deposu 150 m³ hacme sahiptir.

Tarihi
Çeşmealtı Köyü, Bulgaristan göçmeni Pomak yerleşimidir. 1877-78 Osmanlı-Rus savaşı sonrası yaşanan zulüm ve baskılar sonucunda, savaşın ilk başlarında Bulgaristan’ın Bethoven şehrinden Anadolu’ya göç eden Pomak muhacirler tarafından 1877 yılında kurulmuştur. Biga’nın çoğunluk Pomak köyleri dağ bölgelerinde olsa da Çeşmealtı Marmara Denizine yakın bir bölgede yerleşim bulmuştur. Köyün adı, 1928 yılı kayıtlarında Orhaniye olarak geçmektedir. Bu isim Bulgaristan’daki köyden gelse de daha sonra Çeşmealtı olmuştur. Çeşmealtı, Cumhuriyet’in 100. yılında köy 146 yaşındadır.

Ekonomi
Çeşmealtı Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Oldukça büyük ve etkin tarım topraklarına sahip olan köyde 25.000 dönüm tarım arazisi olmakla beraber 10.000 dönümünde susuz kuru tarım, 15.000 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, çavdar, çeltik, mısır, pancar, çeltik, ayçiçeği, kanola, bakla, nohut, kuru fasulye, börülce, lahana, ıspanak, marul, salatalık, patlıcan, domates, biber, salçalık biber, kavun, karpuz, taze fasulye; hayvanlar için silajlık ayçiçeği, yonca, mısır ve yulaftır. Yaklaşık 140 traktörün bulunduğu, armut, elma, şeftali, kiraz, kayısı, erik, ceviz, badem ve zeytin yetiştiriciliğinin olduğu köyde tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 61’dir. Tavukhane ve çiftliklerin olması dolayısıyla 85.000’e yakın kanatlı hayvan mevcuttur. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 46’dır ve küçükbaş hayvan sayısı 1.324, büyükbaş hayvan sayısı ise 1.213’tür.

Eğitim
Çeşmealtı’nda aktif okul yoktur, eski okul binası durmaktadır. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri taşımalı eğitim sistemiyle Gümüşçay ve Biga’daki okullara gitmektedir. Çeşmealtı Köyü’nden Gümüşçay Atatürk İlkokulu’na 5, Gümüşçay Atatürk Ortaokulu’na 11, Ayşe Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 4, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’ne 9, Biga Atatürk Anadolu Lisesi’ne 2, İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 5, Safiye Hüseyin Elbi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 2 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 38 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu