Yöremiz

Cumhuriyetin 100. Yılında Çelikgürü Köyü

Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Çelikgürü Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.

Çelikgürü Köyü
Çelikgürü, Çanakkale-Bursa karayolu üzerinden Balıklıçeşme’den ana yol kenarında kurulu köydür. Biga’nın Çanakkale tarafındaki son köyünden biridir. Etrafında, Çınardere, Otlukdere, Ayıtdere ve Balıklıçeşme köyleri bulunmaktadır. Biga’ya 20 km, Çanakkale il merkezine 76 km uzaklıkta bulunmaktadır. Çanakkale Boğazının girişinde bulunan Gürecealtı sahiline uzaklığı 12 km’dir. Köyün muhtarı Ali Yaramaz’dır.

Güncel Durum
Yaklaşık 150 haneden oluşan Çelikgürü Köyü’nün son sayıma göre nüfusu 302’dir. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 545, 2000’li yıllarda ise 340 civarındadır. Köyün girişinde hoşgeldiniz yazısı bulunan tag, otobüs durağı ve çeşme vardır. Köyün girişinde büyük çınar ağaçları, üzerinde Balıklıçeşme esnaflarından Hacı Hüseyin Arabacı yazılı çeşme ve piknik için masalar bulunmaktadır. Bu alan Google haritalarda da Halk Piknik Eğlence Dinlenme Alanı olarak çıkmaktadır. Ana yolu asfalttır, ana halteri ve meydanı ise asfalt ve parke taştır. Köyün meydanında cami, muhtarlık ofisi, Çelikgürü köyü tarımsal kalkınma kooperatifi, Çelikgürü köyü güzelleştirme ve kalkındırma derneği, kahvehane, çeşme, bakkal, minibüs durağı ve süt toplama merkezi vardır. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte su deposu, su işleri ve çevre düzenlemesi, sondaj inşaatı, parke taş, çocuk oyun grubu gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. İçme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kaynaktır ve klorlama sistemi mevcuttur.

Tarihi
Çelikgürü Köyü, Bulgaristan göçmeni aileler tarafından 1881 yılında kurulmuştur. 1877-78 (93 Harbi) Osmanlı-Rus savaşından sonra Bulgaristan’ın Razgart kasabasından gelen savaş mağduru aileler yerleşmiştir. Köyün ismi ise çelik ve gür kelimelerinden oluşur. Aileler bu bölgeye yerleştiklerinde sert ve yoğun gür çalılar olduğundan, temizlemeye ve yerleşime büyük zaman harcadıklarından bu ismi uygun görmüşlerdir. Cumhuriyet’in 100. yılında köy 142 yaşındadır.

Ekonomi
Çelikgürü Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. 5.000 dönüm tarım arazisine sahip köyün 4.000 dönümünde susuz tarım, 1.000 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, yulaf, çavdar, mısır, ayçiçeği, çeltik, bakla, nohut, kuru fasulye, domates, biber, kavun, karpuz, taze fasulye, hayvanlar için silajlık ayçiçeği, yonca, mısır ve yulaftır. Yaklaşık 35 traktörün bulunduğu, armut, elma, şeftali, zeytin ve ceviz yetiştiriciliğinin olduğu köyde tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 19’dur. Tavukhanelerin olması dolayısıyla 50.00 kanatlı hayvan, 290 arı kovanı mevcuttur. Tarımsal sulama için Nusretiye göletinden faydalanılmaktadır. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 29’dur ve küçükbaş hayvan sayısı 645, büyükbaş hayvan sayısı ise 297’dir. Köye her gün Biga’daki fırınlardan ekmek temin edilip satılmaktadır. Bazı köylülerin ve emeklilik hayatı yaşayıp köyde olanların bahçelerinde de toprak fırınlar mevcuttur.

Eğitim
Çelikgürü Köyü’nde aktif okul yoktur ve öğrenciler taşımalı eğitim sistemiyle komşu köy Balıklıçeşme ve Biga’daki okullara gitmektedir. Çelikgürü’nden Balıklıçeşme İlkokulu’na 5, Balıklıçeşme Ortaokulu’na 11, Ayşe Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 2, İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 3 ve Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’ne 2 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 23 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu