Cumhuriyetin 100. Yılında Balıklıçeşme Köyü
Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Balıklıçeşme Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini, eğitim durumunu ve sporunu okuyabilirsiniz.
Balıklıçeşme Köyü
Balıklıçeşme, Çanakkale-Bursa Karayolu kenarında kurulu köydür. Köye ulaşım ana yol asfalttır, köy girişi ise parke taş döşeli, palmiye ve çam ağaçlarıyla güzelleştirilmiştir. Etrafında, Çınardere, Selvi, Hisarlı, Çelikgürü, Otlukdere, Karacaali köyleri ve Biga Organize Sanayi Bölgesi (OSB) mevcuttur. Biga’ya 17 km, Çanakkale il merkezine 85 km uzaklıkta bulunur. Balıklıçeşme, 2009 yılında belde iken belediye başkanı olan Nihat Borazan, 2013 yılından 2014 yılına kadar köyün muhtarı olarak görev yapmıştır. Köyün muhtarı Recep Demirkol’dur.
Güncel Durum
Yaklaşık 650 haneden oluşan Balıklıçeşme Köyü’nün son sayıma göre (2022) nüfusu 1142’dir. Köyün nüfusu belde olduğu 1980’li yıllarda 1310, 2000’li yıllarda ise 1320 civarındadır. Köyün girişinde madeni yağ satış dükkanı, Kutlu Market, alüminyum işletmesi, nalbur, motorsiklet tamircisi bulunmaktadır. Çanakkale-Bursa karayolu kenarında Tarım Kredi Kooperatiflerinin şubesi vardır. Köyün meydanında ise Balıklıçeşme et lokantası, üzerinde çeşme ucundan balık akan görselin yer aldığı Yedikurnalar Çeşmesi, marketler, ayakkabıcı, berber, süt toplama merkezi, cami, kahvehaneler, çocuk parkı ve restore edilerek halk kütüphanesi olarak kullanıma açılan tarihi Kırmızı Mektep bulunmaktadır. Köyün batı yönünde ise Balıklıçeşme ilk ve ortaokul binası, 2019 yılında açılışı yapılan Balıklıçeşme Aile Sağlık Merkezi, Balıklıçeşme spor binası ve sahası, kapalı ve açık düğün salonu, çamlarla bürülü park vardır. 2013 yılında belde statüsünü kaybederek köy olan Balıklıçeşme büyük ve iki katlı bir muhtarlık ofisine sahip olmuştur. Balıklıçeşme Muhtarlığına ait arazöz, kepçe, traktör gibi araçlar mevcuttur.
Tarihi
Balıklıçeşme Köyü, göçmendir. Balıklıçeşme, halk dilinde 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra miladi 1880 yılında kurulmuştur. Köy, kurulduğundan beri günümüzdeki adını taşımaktadır. 9 Aralık 1973 tarihinde belediye statüsü alarak beldeye dönüşen kasabanın belediye statüsü, nüfusunun 2000 kişinin altına düşmesi üzerine 2013 yılında sona ermiştir. Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı’yla Türkiye’de kapatılan 559 belediye teşkilatından biri olan Balıklıçeşme 10 yıldır (2023) köy statüsüyle devam etmektedir. Biga’nın kapatılan 3 beldesinden biri olan Balıklıçeşme Köyü’nün ilk belediye başkanı Doğru Yol Partisi’nden seçilen Ahmet Alp’tir. ANAP ve AK Parti’den dönem içinde çeşitli belediye başkanları seçen Balıklıçeşme, 2009 yılında AK Parti’den Nihat Borazan’ı belediye başkanı seçmiştir. Ancak Nihat Borazan bir dönemi tamamlayamadan köy statüsüyle beraber görevine muhtar olarak devam etmiştir. 2014 seçimlerinde ise muhtar Erol Aydoğan seçilmiştir ve 2019’a bir dönem olarak görevini tamamlamıştır. Cumhuriyet’in 100. yılında köy 143 yaşındadır.
Ekonomi
Balıkçeşme Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve ticarettir. Biga’nın tarım ve hayvancılığının büyük potansiyelde yapıldığı, sanayi ve ticaretin ekonomide önemli yer tuttuğu köylerindendir. 13.000 dönüm tarım alanına sahip köyün 11.800 dönümünde kuru tarım, 1.200 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 111’dir ve küçükbaş hayvan sayısı 1.574, büyükbaş hayvan sayısı ise 1282’dir. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, çavdar, mısır, bakla, ayçiçeği, yonca, hayvanlar için silajlık mısır, yonca ve yulaftır. Sebze-meyve olarak ıspanak, pırasa, domates ve biber üretilir. Köyde ayrıca elma, şeftali, erik, zeytin, badem ve ceviz bahçeleriyle birlikte tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 85’tir ve köyde 150 kadar traktör vardır. Tavukhanelerin olması dolayısıyla yaklaşık 126.000 adet kanatlı hayvan ve 50 adet arı kovanı mevcuttur. Balıklıçeşme’nin bir diğer ekonomi dalı Balıklıçeşme Köyü hudutları dahilinde 1995 yılında kurulan Biga Organize Sanayi Bölgesidir. Biga OSB’de 56 adet sanayi parseli bulunmaktadır. Bu parsellerden 56 adedi katılımcılara tahsis edilmiştir. Biga Organize Sanayi Bölgesi’nde 35 firma faal, 10 firma inşaat, 11 firma şu an kapalı durumdadır. Biga OSB’nin Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan’dır. Yaklaşık 1000 dönüm üzerine kurulu Biga OSB’ye 500 dönüm genişleme sahası ilave edilmiştir.
Eğitim
Balıklıçeşme Köyü’nde aktif ilkokul ve ortaokul bulunmaktadır. 9 derslikten oluşan Balıklıçeşme İlkokulu’nda 74 erkek, 58 kız olmak üzere toplamda 132 öğrenci eğitim-öğretim görmektedir. 12 derslikten oluşan Balıklıçeşme Ortaokulu’nda ise 115 erkek, 88 kız olmak üzere toplamda 203 öğrenci eğitim-öğretim görmektedir. Okullara çevre köylerden öğrenciler gelmektedir. Balıklıçeşme’den Biga İÇDAŞ Fen Lisesi’ne 3, Biga Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne 5, Ayşe Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 5, Biga Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne 2, Şehit İbrahim Ateş Kız Anadolu Lisesi’ne 1, İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 7, Safiye Hüseyin Elbi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 6, Biga Atatürk Anadolu Lisesi’ne 4 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda Balıklıçeşme Köyü’nde civar köylerden taşımalı olarak gelenler ile birlikte 335 öğrenci vardır ve taşımalı olarak 33 lise öğrenci eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.
2015 yılından bu yana Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı görevini sürdüren İsmail Kaşdemir, Balıklıçeşme Köyü’ndendir.
İsmail Kaşdemir Kimdir?
15 Eylül 1978’de Çanakkale Biga’nın Balıklıçeşme beldesinde doğdu. Babasının adı Mehmet, annesinin adı Fatma’dır. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Yüksek lisansını Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri alanında yaptı. Serbest avukat olarak çalıştı. Birçok sivil toplum kuruluşunda yer aldı. TBMM 24. Dönem AK Parti Çanakkale Milletvekili, Adalet Komisyonu ve TBMM Başkanlık Divanı üyesi olarak görev yaptı. TBMM Gana Dostluk Grubu Başkanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakanlık Müşaviri görevlerinde bulunan Kaşdemir, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 2015 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı görevini sürdürüyor. İyi düzeyde İngilizce bilen Kaşdemir, evli ve üç çocuk babasıdır.
İsmail Kutlu (Balıklıçeşmespor Kulübü Başkanı):
Balıklıçeşmespor Kulübümüz 1959 yılında köyün sporseverleri tarafından kurulmuş, Cumhuriyetimizin 100.yılı olan 2023 yılında halen resmiyetini sürdürmektedir. 65 yıllık mazisi olan kulübümüz kendi sahasında maç ve organizasyonlarını düzenlemektedir. Aynı kategoride birçok spor kulübünün kapanmasına rağmen Balıklıçeşmespor Kulübü halen dimdik ayaktadır. Tarihinde birçok futbolcu yetiştirmiş birçok kupa ve başarılar kazanmıştır. Şu anda kulüp başkanı ve yönetim kurulu olarak kulübümüzü daha iyi yerlere getirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Emek ve hizmet etmiş herkese teşekkür ediyor, ebediyete göç eden yönetici ve sporcularımıza Allah’tan rahmet diliyoruz.
Bigalı Şehit Uzman Onbaşı Ulaş Açıkgöz Balıklıçeşmespor’da futbol oynamıştır.