Cumhuriyetin 100. Yılında Ambaroba Köyü
Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Ambaroba Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.
Ambaroba Köyü
Ambaroba, Yörük ve Bulgaristan göçmeni muhacir köyüdür. Etrafında Sazoba, Yenimahalle ve Aşağıdemirci köyleri bulunmaktadır. Bursa-Çanakkale yoluna 6 kilometre içeride kurulu köy Biga’ya 17 km, Çanakkale il merkezine 112 km uzaklıktadır. Köyün ismi bazı kayıtlarda Anbaroba olarak geçmektedir. Köyün muhtarı Mehmet Kutlusan’dır.
Güncel Durum
Yaklaşık 60 haneden oluşan Ambaroba Köyü’nün son sayıma göre nüfusu 160’tır. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 350, 2000’li yıllarda ise 190 civarındadır. Geçmiş yıllar değerlendirildiğinde nüfusunun yarısından fazlasını göç vermiştir. Çanakkale-Bursa yolu girişinden itibaren Osmaniye ve Aşağıdemirci köyleri ile birlikte Ambaroba’nın ana halteri ve meydanı asfalt ve parke taştır. Dağ köyü olan Ambaroba’nın bölge ovası ve Marmara denizini gören güzel bir manzarası vardır. Köy girişinde yeni yapılmış evler bulunmaktadır. 90’lı yıllarda köyde yaşanan toprak kayması nedeniyle evleri yıkılanlar köyün giriş bölümünde yeni evler yapmıştır. Hatta bu toprak kayması ulusal medyaya ‘kayan köy’ olarak gündem olmuştur. Köy meydanında cami, imam evi, iki kahvehane, eski okul binası, süt toplama merkezi, çeşme, muhtarlık ofisi, cemiyetler ve etkinlikler için kullanılan alan, bakkal işletmesi, sağlık ocağı ve köy misafirhanesi ile çocuk oyun parkı bulunmaktadır. Köye her gün Biga’daki ve fırınlardan ekmek temin edilip satılmaktadır. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte okul binası çatı onarımı, duvar inşaatı, köy yardımı, köy konağı tadilat, parke taş, çocuk oyun grubu, sosyal faaliyetlerin gerçekleştirildiği binanın çevre değişimi gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. İçme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kaynaktır. 175 m³ su deposu mevcuttur.
Tarihi
Ambaroba Köyü, Yörük ve Bulgaristan muhaciri yerleşim yeridir. 1865 yılında Yörükler tarafından kurulan köye, 1877-78 (93 harbi) Osmanlı-Rus savaşı sonrası artan baskı, zulüm ve katliamlar sonucu yaşadıkları bölgeleri terk ederek Anadolu’ya sığınan muhacirler de yerleşmiştir. Muhacirler, Bulgaristan’ın Osmanpazarı, Razgart, Şumnu ve Eskicuma bölgelerinden göç etmiştir. Köyün ismi, genellikle yiyecek olmak üzere genel olarak tahıl saklanan yer anlamı taşıyan ambar kelimesinden gelmiştir. İlk yerleşim yıllarında bölgede ambar olduğundan ve Yörük gruplar obalarını burada kurduğundan Ambaroba ismini almıştır. Köy, Cumhuriyet’in 100. yılında 158 yaşındadır.
Ekonomi
Ambaroba Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. 2.500 dönüm tarım arazisi olmakla beraber 2.450 dönümünde susuz yani kuru tarım, 50 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, bakla, nohut, ayçiçeği, kavun; hayvanlar için silajlık ayçiçeği, yonca, mısır ve yulaftır. Yaklaşık 20 traktörün bulunduğu zeytin ve badem yetiştiriciliğinin olduğu köyde tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 21’dir. 500’e yakın kanatlı hayvan mevcuttur. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 29’dur ve küçükbaş hayvan sayısı 1.465, büyükbaş hayvan sayısı ise 86’dır.
Eğitim
Ambaroba’da aktif okul yoktur, tadilatı yapılmış eski ve kapalı okul binası bulunmaktadır. Köydeki öğrenciler Sinekçi Köyü ve Biga’daki okula gitmektedir. Köyden taşımalı eğitim sistemiyle Sinekçi İlkokulu’na 10, Sinekçi Ortaokulu’na 1 öğrenci, Şehit Yarbay Raif Necdet Hoşgör İmam Hatip Ortaokulu’na 1 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 12 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.