Cumhuriyetin 100. Yılında Akpınar Köyü
Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Akpınar Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.
Akpınar Köyü
Akpınar Köyü, Kaldırımbaşı Köyü’nden hemen sonra gelen ve Kaldırımbaşı Köyü’nün içinden geçilerek gidilen köydür. Etrafında, Kaldırımbaşı, Akyaprak, Havdan köyü ve Biga bulunur. Köy sınırlarına bakıldığında Akyaprak Göleti’ne kadar dayanır. Biga’ya 6 km, Çanakkale’ye 99 km uzaklıkta bulunan göçmen köyüdür. Köyün muhtarı İsmail Ercan’dır.
Güncel Durum
40 haneden oluşan Akpınar Köyü’nün son sayıma göre nüfusu 71’dir. Nüfusu az olan köylerin başında gelir. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 200, 2000’li yıllarda ise 120 civarındadır. Kaldırımbaşı ile Akpınar Köyü arasında Kaldırımbaşı Göleti bulunmaktadır ve köye giderken güzel bir manzara oluşturmaktadır. Köyün ana halteri ve meydanı asfalt ve parke taştır. Bir cami, kahvehane, süt toplama merkezi ve çeşme mevcuttur. İl Özel İdare, Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla beraber çöp konteynerleri verilmiştir. Ayrıca Biga Belediyesi’nde 10 yıl Belediye Başkanlığı yapan emekli öğretmen Mehmet Özkan bu köydendir.
Tarihi
Akpınar, bölgenin Türk egemenliğine girmesiyle Yörük obalarının yerleştiği köydür. Kısmen Bulgaristan göçmeni (Pomak) kısmense Yörük’tür. Köye, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra Bulgaristan Plovdiv’in Fojna köyünden gelen Pomaklar yerleşmiş ve köy bugünkü halini almıştır. 1891’de kurulan köyün ismi ise bölgedeki su kaynağının suyunun beyazlığından gelmektedir ve yerden kaynayarak çıkan su anlamında Akpınar denilmiştir. Antik kent Pegai’nin bugünkü Akpınar topraklarını da içine alarak kurulduğu varsayılmaktadır. Bölgedeki su kaynakları ve adını aldığı pınarlar bunun en büyük dayanağıdır.
Ekonomi
Akpınar’ın temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. 2.000 dönüm tarım arazisine sahip köyde 1.900 dönüm alanda susuz tarım, 100 dönüm alanda ise sulu tarım yapılmaktadır. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 16’dır ve küçükbaş hayvan sayısı 431, büyükbaş hayvan sayısı ise 180’dir. Yıllara göre değişkenlik göstermekle birlikte başlıca ürünler hububat buğday, arpa, çavdar, mısır, ayçiçeği, hayvanlar için silajlık mısır ve yonca, biber, domates ekilen köyde, elma ve ceviz meyvelikleriyle birlikte tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 8’dir. 40 bin civarı kanatlı hayvan mevcuttur. Köyde, yaz ve sonbahar aylarında kış hazırlıkları yapılmakta, sonbaharda kış için odun kesimleri yapılmaktadır. Köyün birçok evin avlusunda toprak fırın bulunur ve köylüler ekmek ve diğer hamur ürünlerini pişirmektedir.
Eğitim
Akpınar Köyü’nde okul yoktur ve öğrenciler taşımalı eğitim sistemiyle Biga merkezdeki okullara gitmektedir. Akpınar’dan Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’ne 1, Biga Atatürk Anadolu Lisesi’ne 1, Şehit İbrahim Ateş Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne 1, Biga Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne 1 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 4 lise öğrencisi vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatlarını sürdürmektedir.