Yöremiz

Cumhuriyetin 100. Yılında Adliye Köyü

Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Adliye Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.

Adliye Köyü
Adliye, Biga’nın Bulgaristan göçmeni muhacir köyüdür. Etrafında, Güleçköy, Yeniçiftlik, Çınarköprü ve Gümüşçay Beldesi bulunmaktadır. Biga-Karabiga yolu üzerinde kurulu köy, Biga’ya 10 km, Çanakkale il merkezine 100 km uzaklıkta bulunmaktadır. Köyün muhtarı Servet Erkuş’tur.

Güncel Durum
Yaklaşık 50 haneden oluşan Adliye Köyü’nün son sayıma göre nüfusu 95’tir. Biga’nın hane ve nüfus olarak en küçük köylerinden biridir. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 165, 2000’li yıllarda ise 130 civarındadır. Ana yol asfalt, ana halteri ve meydanı asfalt ve parke taştır. Köyün girişinde tabela ve ve demir direk üzerinde Türk Bayrağı, inşaat aşamasında düğün salonu, köyün meydanında ise cami, muhtarlık ofisi, çeşme, köy konağı, süt toplama merkezi, tarım ürünleri üretim kooperatifi ve çocuk parkı vardır. Köye her gün Biga’daki ve fırınlardan ekmek temin edilip satılmaktadır. Bazı köylülerin ve emeklilik hayatı yaşayıp köyde olanların bahçelerinde de toprak fırınlar mevcuttur. Köyün güney bölgesindeki kıyısından Kocabaş Çayı akmaktadır. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte köy konağı, sulama, şebeke, kanalizasyon, köy yardımı, parke taşı, imam evi, boru ve çocuk oyun grubu gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. İçme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kuyudur. Saat uygulaması mevcuttur ve su deposu 50 m³ hacme sahiptir.

Tarihi
Adliye Köyü, Rumeli göçmeni yerleşimidir. 1877-78 Osmanlı-Rus savaşı sonrası yaşanan zulüm ve baskılar sonucundan Bulgaristan’ın Filibe, Karlova, Plevne, Hasköy, Pazar ve Lofça şehirlerinden Anadolu’ya göç eden Türk muhacir aileler Adliye Köyü topraklarına yerleşmiştir. 93 harbi sonrası 1889 yılında kurulan köyün ilk ismi Darılık’tır. Daha sonra yakındaki askeri birlik yerleşkesi nedeniyle Adliye ismini almıştır. Adliye sözcük anlamı itibariyle hukuk ve adalet işlerine bakmakla görevli devlet işleyişi anlamına gelmektedir. Yerleşim halini aldığı ilk yıllarda Gümüşçay o zamanki adıyla Dimetoka ile Adliye halkı arasında arazi anlaşmazlıkları yaşanmıştır. Adliye, Cumhuriyet’in 100. yılında köy 134 yaşındadır.

Ekonomi
Adliye Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Adliye’de 2.383 dönüm tarım arazisi olmakla beraber 600 dönümünde susuz tarım, 1.785 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, mısır, pancar, çeltik, ayçiçeği, bakla, nohut, kuru fasulye, domates, salçalık biber, kavun, karpuz; hayvanlar için silajlık ayçiçeği, yonca, mısır ve yulaftır. Yaklaşık 24 traktörün bulunduğu, elma, şeftali, kayısı, erik, ceviz, badem ve zeytin yetiştiriciliğinin olduğu köyde tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 19’dur. 500’e yakın kanatlı hayvan mevcuttur. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 21’dir ve küçükbaş hayvan sayısı 252, büyükbaş hayvan sayısı ise 1.098’dir.

Eğitim
Adliye’de aktif okul yoktur, eski okul binası durmaktadır. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri taşımalı eğitim sistemiyle Gümüşçay ve Biga’daki okullara gitmektedir. Adliye Köyü’nden Gümüşçay Atatürk İlkokulu’na 3, Gümüşçay Atatürk Ortaokulu’na 1, Biga Atatürk Anadolu Lisesi’ne 1, İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 2 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 7 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu