Çanakkale Ruhu, Kahramanlık Öyküleriyle Gelecek Kuşaklara Taşınıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alan Başkanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Çanakkale Muharebeleri’ndeki kahramanlıkları geleceğin teminatı çocuklara aktarmak amacıyla 28.09.2020 tarihinde imzalanan “Çanakkale Kahramanlarını Öyküleştirme Çalışması İş Birliği Protokolü” kapsamında başlatılan çalışmalar tamamlandı ve 08.06.2021 tarihinde Ankara’da MEB Şura Salonunda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’un teşrifleriyle düzenlenen törende “Çanakkale Kahramanlarını Öyküleştirme Çalışması”nın tanıtımı yapıldı. Törenin onur konukları ise Çanakkale’yi geçilmez kılan kahramanların torunlarıydı.
Çanakkale Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Çanakkale Zaferi’ni kazandıran yüksek ruhu, Mehmetçiğin hatırasını; inancın, cesaretin ve azmin manevi mirasını kuşaktan kuşağa aktarmak ve her neslin bu kutsal maziden beslenerek büyümesini sağlamak adına faaliyetler yürüten Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alan Başkanlığı “Çanakkale Kahramanlarını Öyküleştirme Çalışması”yla sahip olduğumuz bu büyük destanın kültürel mirasını “Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.” diyen Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün izinde Çanakkale Savaşları kahramanlarını gelecek kuşaklara aktarmak ve kalıcı eserler ortaya çıkarmak amacıyla milli ve manevi birikimimizi en güzel şekilde anlatmak, bu vesileyle sahip olduğumuz manevi sorumluluklar hakkında farkındalık oluşturmak ve bunu kendi öz dinamiklerimizle harmanlayarak sunmak temel amacımızdır.
Çanakkale ruhunu her zaman diri tutup gelecek kuşaklara aktarmayı hedeflediğimiz projenin ilk aşamasında on öyküden oluşan bir set hazırlanmış olup 19. Tümen Komutanı, Arıburnu Kuvvetleri Komutanı, Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Umudumuz Var”, kahraman bir erimiz Kınalı Hasan’ın “Vatan Sana Emanet Oğul”, yuvasını yaralı askerlere açan gönüllülerden Melek Hanım’ın “Merhamet Kanatları”, ilk Türk denizaltısına ismini veren topçu askeri Müstecip Onbaşının “Denizlerin Tahtı”, 27. Alay, 2. Tabur, 7. Bölük’ün şehit komutanı Yüzbaşı Yusuf Kenan Efendi’nin “Yusufçuklar da Ağlar”, döşediği mayınlarla kahramanlık gösteren Nusret Mayın Gemisi Kaptanı Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey’in “Karanlık Limanın Martısı”, ilk Türk hemşiresi olan Safiye Hüseyin’in “Korkuya Vakit Yok”, Seddülbahir-Ertuğrul Koyu Kahramanı Ezineli Yahya Çavuş’un “Tabyadaki İzler”, 4. Kolordu, 11. Tümen, 33. Alay, 1. Tabur Komutanı Ali Faik Bey’in “Elveda Kuşlar”, 215 kg’lık top mermilerini değil, o gün Türk milletinin makus talihini de sırtlanan Seyit Onbaşı’nın “Yükünü Kalbiyle Taşıyan Yiğit” adlı öykülerine yer verilmiştir. Bu ilk çalışmamız içinde yer alan kahramanlarımız dışında Çanakkale Muharebelerinde üstün başarı gösteren, vatanı için canını feda eden birçok kahramanımız bulunmaktadır. Projenin devamında yapılacak olan öykü çalışmalarında birinci setimizde yer almayan diğer kahraman ecdadımızın isimlerine de yer verilecektir.
Çanakkale Muharebeleri kahramanlarını öğrencilerimize tanıtarak millî ve manevi birikimimizi en güzel şekilde anlatmak, bu vesileyle sahip olduğumuz manevi sorumluluklar hakkında farkındalık oluşturmak için “Çanakkale Kahramanları”nın hayat hikâyelerini ve kahramanlıklarını konu alan bu öyküler, alanında uzman öğretmenler tarafından bizzat Tarihi Alan’da çalışmalar yapılarak hazırlanmış olup yayına hazırlık sürecinde danışmanların, editörlerin ve tarihçilerin kontrolünde tamamlanmıştır.
Çanakkale kahramanlarının hayat hikâyelerini ve kahramanlıklarını anlatan bu on öykülük ilk setin devamında ise farklı yaş gruplarına yönelik çalışmaların da kaleme alınması hedeflenmektedir.
Bugün; aziz şehitlerimizden aldığımız ilhamla, aynı şuur ve inançla, mukaddes emanetinizi daha yükseklere taşıma gayreti verirken, diğer yandan bizi millet yapan yüksek değerlerimizi daima canlı tutmaya ve yüceltmeye devam etmek ve bilimsel bilginin ışığında, çocuklarımızı daha nitelikli tarihsel öykülerle buluşturmak için bu çalışmayı tamamlamış bulunmaktayız.” Denildi.