RöportajYerel

Yağlı Tohumlar Kooperatif Başkanı Mehmet Tınaz


 ·         Kendinizi Tanıtır mısınız?
Ben Mehmet Tınaz yağlı tohumlar kooperatifi başkanı ve Kocagür köyü muhtarıyım. 14 yıldır biga yağlı tohumlar kooperatifi başkanıyım.

·         Kooperatif Hakkında Bilgi Verir misiniz?
Biga yağlı tohumlar kooperatifi 1966 yılında kurulmuş ve 1967 yılında Trakya birliğe üye olmuştur. O günden bu günlere gelinmiş. İlk kurulduğunda amacı çeltik ekimi iken daha sonra ayçiçeği olarak değişiklik yapılmış.

·         Ay Çiçeği Ekimi Ne Durumda?
İlk yıllarında 14.000 -15.000 ton ayçiçeği alımı yapılırken bugün 1,250 ton ayçiçeği alımı yapılıyor ve ekimlerin neden düştüğünü araştırıyoruz. Günümüzde çeltik ekime daha revaçta olduğunu görüyoruz. Bölgemizin hayvancılığı nedeniyle tohumluk mısır ve Biga biberi ile çeltik ekimleri daha fazla yapılıyor.

·         Kaç Ortağınız Mevcut?
Kooperatifimizde 9920 ortak mevcuttur. Ancak aktif 3000 ortağımız bulunuyor.

·         Kooperatifin Görevleri Nedir?
Ayçiçeği ekicilerimizden tarımsal girdikleri sağlamak, ayçiçeği tohumu, gübresi, buğday, arpa, çeltik tohumlarını sağlamak, ilaç ihtiyaçlarını karşılamaktır. Ortaklarımızın rekolte beyanlarını sözlü veya yazılı olarak alarak yani ekimden sonra bizlere verecekleri ürün taahhütlerini almak. Yem ve gübre fiyatlarını kooperatifimiz regüle etmektedir.

·         Ortaklara Ödemeleriniz Nasıl?
Daha önceki yıllarda ürün döken ortaklarımız tahsilat için iki ay, üç ay beklerken bugün bir iki gün içerisinde ödemesini alıyor.Biz göreve geldiğimizde kooperatifimiz 333 bin lira zarardayken şuanda 200 bin lira değerinde yağ laboratuarı kurduk,2015 model bir Mercedes kamyonumuz ve 2,5 milyon lira nakit paramız var. Kendi kendine yetebilen Türkiye’de ilk beş kooperatiften biriyiz. Türkiye’de 48 yağlı tohumlar kooperatifi var. Trakya birliğin 5 adet bölge müdürlüğü 2 yağ fabrikası 2 yem fabrikası var.

·         Biga’da Ay Çiçeği Ekimi Ne Kadar?
Geçen yıl Biga’da 35 bin dönüm ayçiçeği ekildi. En fazla ekimler Göktepe, Karabiga, Kocagür, İdriskoru civarında oluyor.  Vatandaş daha çok sulu tarıma geçiyor. Ancak ben her zaman iddia ediyorum ayiçeği çeltikten daha az meşakatli ve daha karlıdır. Kıyaslayanlar bu doğruluğu görüyorlar. Ayçiçeği ekerek batan çiftçi görmedim ancak çeltik ekerek batan çok gördüm.

·         Ayçiçeğinin Özelliği Nedir?
Ayçiçeği konusunda vatandaşımızın genel anlamda bilgisi yok. Ayçiçeği dünyada ilk defa KÜBA’da bulunmuş ve anavatanı KÜBA’dır. Ayçiçeği toprağı en iyi filtre eden toprağı en iyi temizleyen bitkidir.

·         Ayçiçeğinin Kaç İsmi Vardır?
Tam olarak bilmiyoruz ancak gündöndü, ayçiçeği, günebakan, aygün, çiğdem bildiğimiz isimleri ve ayçiçeğinin bilemediğimiz kadar türü var ve ayçiçeği özel bir bitki olarak gün boyunca güneşi takip ediyor. Güneşi seven bir bitkidir. Türkiye’de en çok Trakya’da üretiliyor.

·         Ayçiçeği Üretimi Destekleniyor Mu?
Ayçiçeği ekimi üreticiyi memnun eden rakamlara ulaşmış durumda normal fiyatın haricinde devlet ton başına 400 TL destek veriyor. Mazot ve gübre desteği buğdaydan daha fazla, kooperatifimizle sözleşme yapan ortaklarımıza dönüm başına 4 TL destek veriyoruz. Devlet destek veriyor ancak daha fazla teşvik gerekiyor. Daha çok verim alabilmek için dönerli ekim yapmak gerekiyor bir yıl ayçiçeği bir yıl başka bir ürün ekmek toprağın verimini arttırıyor.

·         Çiftçilere Eğitim Desteğiniz Var mı?
Tabi ki var. İlçe Tarım Müdürlüğümüzle birlikte çalışmalarımız oluyor. Ancak çiftçimiz biz biliriz biliyoruz bu işi diyerek çok ilgi göstermiyor. Şu anda 5 kişi kadrolu personelimiz var ve her gün gittikleri köylerde ziyaret ederek sunumlar ve bilgilendirmeler yapıyor bizlerde bulunuyoruz.Çiftçilerimizin yenilenmesi gerekiyor. Çiftçilerimizin ayçiçeğine dönüş yapması çok önemlidir. Para kazanmak için emeğinin karşılığı için ayçiçeği ekimine geçmeliler. Topraktan bir şey istemek için bir şeyler vermek gerekiyor. Ortaklarımız kooperatifine sahip çıkmalı ve biz yemde satıyoruz her konuda çiftçimize desteğimiz sürüyor.

·         Son Olarak Söylemek İstedikleriniz?
Biz devletin desteklerini azda bulsak, çeltik, biber vs. tarımla kıyasladığımızda emek ve işçilik anlamında ayçiçeği çok avantajlı durumdadır. Diğer ürünlere gösterilen emeğin dörtte biri ayçiçeğine gösterilse iddia ediyorum getirisi çok daha iyidir. Ayçiçeğin sapındaki gübre çok yararlıdır. Aynı alana bir yıl buğday bir yıl ayçiçeği ekilirse verimin arttığı gözlemlenir. Çiftçilerimiz bu tür kurumlara sahip çıkmalı desteklemelidir.Biga Çarşamba Postası Gazetenize bana bu fırsatı verdiği için çok teşekkür ediyorum. Gazetenizi tarafsız yayınları için kutluyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum.

Değerli okuyucularımız her hafta bir başkan köşemizde bu hafta Biga Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Mehmet Tınaz konuğumuz oldu ve A dan Z ye her şeyi paylaştı.Önümüzdeki hafta başka bir başkan ile birlikte olmak üzere, bizi izlemeye devam edin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu