Siyaset

Özgür Ceylan’dan Finans Şirketlerine Anayasal Eleştiri

“Konut Hakkı Anayasal Haktır Ve Devlet Bu Yükümlülüğü Yerine Getirmelidir

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, orta ve alt gelir gurubundaki vatandaşların, KOMBASSAN, YİMPAŞ, JetPA örneklerine karşın halen finans şirketleri yolu ile konut edinmeye çalıştığını ifade ederek, “Konut hakkı Anayasa’da güvence altına alınmış temel bir hak olmasına karşın, bizim devletimiz bu Anayasal yükümlülüğünü yerine getirmiş midir? Getirdi ise bu finansal kurumlara vatandaşımız neden mecbur kalmıştır?” diye sordu.

Özgür Ceylan, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, alt ve orta gelir grubundaki vatandaşların konut ihtiyaçlarının karşılanmasının Devletin temel görevlerinden biri olduğunu söyleyerek, “Konut sahibi olmak isteyen dar gelirli vatandaşlarımızı devlet, bankaların ve finans kurumlarının kucağına atmamalıdır” dedi.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin genel kurul görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, düzenlemeye konu olan “tasarrufa dayalı faizsiz finans” sisteminin, Türkiye’de 1991 yılından bu yana çeşitli şirketlerce yürütüldüğünü söyledi. Özgür Ceylan, bugüne kadar denetlenmeyen bu alanın teklifle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun denetim ve gözetimine dâhil edilmesine olumlu baktıkların ifade ederken, “Düzenleme “faizsiz finans” diye tabir edilen sisteme bir çekidüzen verilmesi anlamında aslında geç kalınmış bir düzenlemedir” diye konuştu. Özgür Ceylan, önemli olan noktanın toplanan paranın nasıl kullanılacağı, geri ödenmemesi durumunda doğacak risklerin neler olacağının daha net tanımlanması gerektiğini savunarak, “Maddeyle finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri müşterilerden topladıkları kaynakları, yani şirket fon havuzunu kendi operasyonel hesaplarından ayıracak. Fon havuzundaki paralar amacı dışında kullanılamayacak, bu kaynaklar haczedilemeyecek, buna bir itirazımız bulunmamakta” dedi.

Özgür Ceylan, bu tür finans kuruluşlarına başvuran vatandaşların çoğunluğunun orta ve alt gelir grubuna dâhil vatandaşlar olduğunu belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti, Anayasa’mıza göre bir sosyal devlettir. Sosyal devlet, vatandaşların refah durumlarıyla ilgili olan, onlara asgari bir yaşam düzeyi sağlamakla görevli devlet olarak tanımlanır” diye konuştu. Devletin sosyal devlet olma derecesinin Anayasa’daki sosyal ve ekonomik hakları gerçekleştirme gücüne bağlı olduğunu ifade eden Özgür Ceylan, “Bence devletin bu gelir grubundaki vatandaşlarımızın konut ihtiyacını karşılaması temel görevlerinden biri olmalıdır. Konut sahibi olmak isteyen bu dar gelirli vatandaşlarımızı devlet, bankaların ve finans kurumlarının kucağına atmamalıdır” diye konuştu.

Çözüm Vergi Gelirlerinde Ama Vergi Vatandaşa Dönmüyor

CHP’li Özgür Ceylan alt ve orta gelir gurubunun Devlet eliyle konut edinme hakkının sağlanmasının yolunun vergi gelirleri olduğunu ifade ederken, “Vatandaşlık bağıyla Türkiye Cumhuriyeti devletine bağlı olan her Türk vatandaşının temel ödevlerinden biri devletine vergi ödemektir. Bu vergilerin yol, su, elektrik ve konut gibi sosyal hizmetler olarak bize geri dönmesi gerekmektedir. Peki, pratikte böyle oluyor mu? Olmuyor” dedi. Özgür Ceylan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nın, Plan ve Bütçe Komisyonunda kamu-özel işbirliği ve yap-işlet-devret projelerine ilişkin ödenen garanti tutarlarına yönelik bir soruya “Efendim, Van’daki adam buradaki şeyi niye ödüyor? Ondan sonra diyorsunuz ki: ‘Bunlar niye pahalı?’ Ya, benim bu vatandaşa ücretsiz yol hizmetim var; zorla buraya kimseyi davet etmiyorum. Burayı kullanan, kendi menfaatini düşünerek buradaki zamandan, akaryakıttan sağladığı tasarruf karşılığında bu parayı veriyor.” diye yanıt verdiğini hatırlatarak, “Yani, Saray’ın atadığı Bakanın 5 Kasım 2018’de Komisyonda verdiği yanıt âdeta 2002 yılından beri toplanan vergilerin vatandaşa dönmediğinin açık bir itirafıdır” diye konuştu.

Ekonomide Güven Tam Bağımsız Yargı İle Mümkün Olur

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, konut hakkının sosyal bir devlet olarak Anayasa’mızda güvence altına alınan temel bir hak olduğunu belirterek, “Peki, bizim devletimiz bu Anayasal yükümlülüğünü yerine getirmiş midir? Getirdi ise bu finansal kurumlara vatandaşımız neden mecbur kalmıştır? KOMBASSAN, YİMPAŞ, JetPA örnekleri hâlâ hafızalarımızdaysa demek ki burada da sınıfı geçememişiz” diye konuştu. Şirketlerin daha fazla kazanç için insanları araç olarak gördüğü sürece insanımızın pazardaki metaya indirgendiğini ve finansal tehditlere maruz bırakıldığını belirten Özgür Ceylan, “Bu finansal düzenlemelerin temel amacı piyasalara güven vermeye çalışmaktır, bunu anlıyoruz. Ancak ekonomide güven için öncelikle tam bağımsız bir yargıya ihtiyaç vardır. Saray’ın talimatlarıyla hareket eden bürokratlardan bir farkı kalmayan yargıyla hangi düzenlemeyi yaparsanız yapın, piyasalara güven veremezsiniz” diyerek sözlerine son verdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu