Yerel

Normalleşme “Fahiş” Zamlarla Başladı!

Türkiye Normalleşme sürecine Zam Yağmuru ile başladı. Doğalgazda konut abone grubu tarifesine yüzde 12, sanayi abone grubu tarifesine yüzde 20 zam geldi. Elektriğe ‘maliyet artışları’ nedeniyle tüm abone grupları için yüzde 15 zam yapıldı

Aylardır kapalı kalan esnaf ve işyerleri  1 Temmuz itibariyle başlayacak .Normalleşme için büyük sevinç yaşarken; güne zam yağmuru ile uyandılar. Gece yarısı konut tüketimi için yüzde 12, sanayi tüketimi ve elektrik üretim amaçlı santrallerinin tarifesinde ise yüzde 20 artış yapıldı.

Buna göre, BOTAŞ’ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, 1000 metreküp doğalgaz için 1.488 lira 9 kuruş, sanayi abonelerine uyguladığı fiyat ise 1.783 lira 35 kuruş olarak belirlendi. Elektrik üretim amaçlı santrallerinin tarifesinde ise 1000 metreküp doğalgaz için uygulanan fiyat 2 bin 60 lira oldu. Doğalgazda fiyat tarifeleri aylık olarak hesaplanıyor. 2021’de Temmuz tarifesine kadar her ay yüzde 1 civarında artış yapılmıştı. BOTAŞ’ın yayımladığı tarifeye göre, doğalgaz fiyatı Ocak ayından bu yana yedinci defa artmış oldu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun açıklamasına göre, elektrik üretiminde oluşan maliyet artışları nedeniyle tarifelerde değişikliğe gidildi. Buna göre, nihai elektrik satış fiyatında 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere tüm abone grupları için yüzde 15 zam yapıldı.

Doğalgaza Bu Yıl 7. Zam

Bu kapsamda, 1 Temmuz itibarıyla mesken aboneleri 100 kilovatsaat elektrik enerjisi için vergi ve fonlar dahil olmak üzere 91,56 lira ödeyecek. Son zamla beraber elektriğe bu yıl 2. kez zam yapılmış oldu. Ocak ayında elektriğe yüzde 6 zam gelmişti. Doğalgaza ise 2021’de her ay zam geldi. Yani son zam yılın 7. zammı oldu. Önceki 6 zammın tamamı yüzde 1 oranındaydı.

3.5 Yılda Yüzde 122 Yükseldi

Son zamla beraber elektrik fiyatı son 3.5 yılda yüzde 122 yükselmiş oldu. Ocak 2018’de 100 kilovatsaat elektrik vergiler dahil 41.19 liraydı.

Enflasyona Etkisi Ne Olur?

Merkez Bankası enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasını devam ettireceğini söylerken yapılan bu zamlar tüketici enflasyonuna yukarı yönlü etki edecek. Yapılan hesaplamaya göre elektriğe yapılan her yüzde 10’luk zam TÜFE’de 0.3 puanlık artışa yol açıyor. Doğalgaz fiyatındaki yüzde 10’luk bir artış ise TÜFE’yi 0.18 puan yükseltiyor. Ancak bu oran sadece doğrudan etkileri kapsıyor. Yüzde 10’luk doğalgaz zammının TÜFE’ye dolaylı etkisi yüzde 12, aynı orandaki elektrik zammının dolaylı etkisi ise yüzde 20 oluyor.

Kaynak : Aynalı Pazar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu