Lütfi ÖZGÜNAYDINYazarlarımız

Manisa’da Tarihin İçine Girdim

Karan Şekerleme

Manisa Belediyesi’nin davetiyle Manisa’ya gittik, iki gün kaldık. Yaşar Kemal Vakfı başkanı Ayşe Semiha Gökçeli, Yazar/eleştirmen Feridun Andaç, Doç.Cihan Erdönmez ile birlikte kültür merkezinde bir panele katıldık. Ayşe hanım Yaşar Kemal’in yaşamından önemli anları anlattı. Yaşar Kemal ile ilgili 3 kitap yayımlayan Feridun Andaç onun kitaplarını anlattı. Doç.Cihan Erdönmez bilimsel bir konuşma ile Yaşar Kemal’i anlattı… Söyleşilerin sonun da değerli Zülfü Livaneli’nin müziği ile, “Çukurova Yaşar Kemal” gösterisini sundum. Sonra kitaplarımı anlattım. “Kuş da öldü” kitabımın öyküsünü yine anlattım. Etkinlik bitince hızlı biçimde Manisa’yı dolaştım, bilgi aldım.

Şehzadeler Parkı
Şehzadeler Parkında ülkemizin en önemli eserlerinin maketi var. Yani Manisa’ya gittiğinizde gezilip görülecek bir mekan yaratılmış. Manisa turizmi için çok önemli. Manisa’ya değer katıyor. Sonra orada ışıkla büyütülmüş eski yaşam ve mesir macununun atıldığı eski günler izleyenlere sunulmuş. Çok akıllı bir çalışma. Ben izin aldım, fotoğrafın içine girdim ve fotoğrafım çekildi. Yani Kanuni Sultan döneminin içine girdim. Tarihimizi bilmemiz gerek. Şehzadeler konusunda da bilgi sahibi olunmalı… Fotoğraf ve ışıkla yaratılan sahne beni 500 yıl öncesine götürdü. Bilincimde o dönemi yaşattım.

Manisa’da Şehzadeler
Manisa 1391 yılında Yıldırım Bayezid tarafından Osmanlı topraklarına katılmış ancak Ankara Savaşı sonrası Timur bölgeyi yeniden eski sahiplerine iade etmiştir. 1412 yılında ise Çelebi Mehmed kesin olarak Manisa’yı Osmanlı egemenliği altına sokmuş ve Saruhan Sancağı adıyla idari bir birim haline getirmiştir. Manisa 1437-1595 yılları arasında Osmanlı şehzadelerinin saltanat tecrübesi kazandıkları önemli siyasi merkezlerinden biri haline gelmiştir. Bu dönemde II.Murad, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, II.Selim, III.Murad, III.Mehmet ve I.Mustafa gibi daha sonra Osmanlı tahtına da oturmuş padişahların da içerisinde olduğu 16 şehzade Manisa’da sancakbeyliği yapmışlardır.

Şehzadeler Şehri
Bu nedenle birçok Osmanlı padişahı şehzadelik dönemini Manisa’da geçirdiğinden il “Şehzadeler Şehri” olarak tanınmıştır. 1437–1595 yılları arasında şehzadeler tarafından yönetilmiştir. Ünlü padişahlardan Fatih, babası II.Murat, Kanuni Sultan Süleyman, III.Murat, III.Mehmet bunlar arasındadır.

Mesir Macununun Tarihçesi
Şehzadeler Parkına gittim, gezdim ve o tarihi fotoğrafın içine girdim. Sonra Yöneteci Recep bey şöyle bilgi verdi:
“Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan, Manisa’da hastalanır. Birçok hekime başvurmasına rağmen iyileşemez. Son olarak, Sultan Camisi Külliyesi’nde idareci olarak görev yapan Merkez Efendi’ye müracaat ederler. Merkez Efendi, 41 çeşit baharat ve bitkiden oluşan bir karışım hazırlayarak bu karışımın macun haline getirilmesini sağlar. Hafsa Sultan, bu macunu tükettikten sonra hızla iyileşme sürecine girer ve macunun nevruz günü halka saçılmasını emreder. O günden bugüne, Sultan Camii’nden her yıl mesir macunu halka saçılmaya devam eder ve bu, bugün 477. yılını bulan bir gelenek haline gelmiştir.”

Turizm çok önemli kanteler değerlerini tanıtmayı bilmeli/önemsemeli.

Bior Tarım Ürünleri

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu