Lütfi Özgünaydın’ın Kaleminden ‘Teknofest’
Milli Teknoloji Hamlesi; Teknofest…
Yazboyu Biga’da yaşadık. Sezon bitiminde, İstanbul’a dönmedik. Kış aylarını burada geçireceğiz. Pandemi nedeniyle bir yerlere gidip fotoğraf çekemedim, konuşamadım, bolca okudum yazdım. 76 yaşındayım 20 kitabım yayımlandı. Ülkemde ve dünyanın birçok büyük kentinde Paris’te, New York’ta sergiler açtım ama hiçbir zaman “tamam” demek yok. Eğin Üçleme romanımın sonuncusunu bitirdim. Bir yerlere gidemedim ama basın yayını çok iyi izledim. Özelllikle teknoloji ile ilgili haberler beni çok heyecanlandırdı. Çünkü Teknolojinin ülkeleri nasıl uçurduğunu Güney Kore örneği ile hep izlemiştim.
Teknofest’ten Çok Etkilendim
Bu yıl yapılan Teknofest’i televizyonlardan, gazetelerden hayranlıkla izledim. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’nın bizzat Gaziantep’e giderek, Teknofestle ilgili konuşma yapması kanımca çok önemliydi. Gençlerin bilim ve teknolojiye yönlenmesi için yapılan çalışma sanırım bu sayede önümüzdeki yıllarda daha da gelişecektir. Sanayi ve Teknoloji bakanı Mustafa Varank ve Gaziantep belediye başkanı Fatma Şahin Türkiye Teknoloji Vakfı’nın çabaları gerçekten takdire şayan. Çok başarılı bir etkinlik yapılmasını sağladılar, katkı sundular. Neler yapılmış basından derlediklerimle yazıyorum; Roket Enerji teknolojileri- Helikopter tasarım- Motor tasarım- Jet motor tasarım- Roket yarışmaları- İlkokuldan Üniversiteye kadar gençlerin katıldığı yarışmalar ve ödüller…
Bilim Teknoloji Ve Uzay
Bunları okurken çok heyecanlandım. Gelecek yıl İstanbul’da yapılacağını öğrendim. Allah sağlık verirse kesinlikle izleyeceğim, fotoğraflar çekeceğim ve yazacağım. Düşünün Roket Yarışması yapılıyor. Dünyanın başka ülkelerinde bugüne dek uzaya fırlatılanları hayranlıkla izledik bugün benim ülkemde gençler Roket Yarışması yapıyor. Yani geleceğin uzay teknolojisi ilkokuldan üniversiteye gençlere öğretiliyor, özendiriliyor, yarıştırılıyor. Müthiş bir çalışma bu…
Selçuk Bayraktar Adı Toplumda Yükseliyor
Konuştuğum insanlar, katıldığım topluluklarda, sürekli “ Selçuk Bayraktar” adının konuşulduğunu görüyorum, duyuyorum. Onun Savunma sanayisi içinde yaptıkları, insansız uçakları buluşları anlatılıyor, konuşuluyor. Teknofest’ten önce onları gündeme getiriyor insanlar sonra bilim ve teknoloji ile ilgilenen insanlar ise Teknofest’in önemini anlatıyorlar. Selçuk Bayraktar Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’nın damadı; “ Türkiye Teknoloji Takımı mütevelli heyeti başkanı” ve “Teknofest Yönetim Kurulu başkanı” Televizyon da birkaç kez izledim. Gençliğin bilimle Teknoloji ile buluşmasını ideal edinmiş genç bir insan. Olumlu ve değerli çabalar hiçbir zaman zayii olmaz. İşte Selçuk Bayraktar’ın bilinçle yaptığı bu teknoloji seferberliği toplumdaki yerini almış yükseliyor.
İbrahim Kalınla Röportaj Yapmak İstiyorum
Neden İbrahim Kalın diyeceksiniz. Kamuda sanat içinde var olan insanları çok seviyorum. Sonra İbrahim Kalın İspirli, ben de Kemaliye” Eğin” liyim. Kendilerine “ toprağım” diyorum. Saz çalıyor türkü söylüyor. Geçtiğimiz aylarda fotoğrafçı İzzet Keribarın ofisinde İbrahim Kalın’nın çektiği fotoğrafları gördüm. Çok beğendim. Bende iki yıldır Aydınlık’ta her Cuma fotoğrafçıları yazıyorum. Bu röportajlar sonunda kitap olacak. Kamudan böyle bir değerli insanda bulunsun Röportajlarda ve kitapta. Bu yazıyı yazmak için notlar almışım İbrahim Kalın için ne yazmışım : “ Sanatı özümseyen insanın ruhu güzeldir”
Fotoğrafçılar röportajlarını sorularla yapıyorum. İbrahim Kalın’a beş soru göndereceğim, İspir’den yana sanattan, kültürden, fotoğraftan yana sorular. Birde kendi çektiği 4-5 fotoğrafını isteyeceğim, o kadar.
Durmak Yok-Youtube Kanalım
İşte böyle okurlarım. Burada Biga’da soba başında oturup sizler için yazmayı sürdüreceğim. Bu yıl yazlık evlerinde kalan insanların % 30’u kentlere dönmediler onlardan birisi de biziz. Burada sıkılmayacağım 300 hanenin yaşadığı Kumkent tatil sitesinde 60 hane kaldık. Ben hiç sıkılmam çünkü zaman yetmiyor, Aydınlık’a hafta 2 gün yarım sayfa olmak üzere iki yazı, Fotoğraf Dergisi, Arka Plan Sanat dergisi, Biga Çarşamba Postası Gazetesi’ne yazıyorum ve fotoğraf, yazı isteyen hiçbir yayını geri çevirmiyorum. Burada bu yalnızlığın içinde o kadar çok işim var ki, yeni bir kitap yazılar şimdi bir de Youtube kanalı. Gazeteler ve kitaplar yetmedi. Şimdi de bir Youtube kanalı açtım. Teknoloji hamlesini orada da anlatacağım. Çekimleri, videoları eşim Songül fotoğraf makinemizle yapıyor. Komşularım yansıtıcı tutuyor, bize yardımcı oluyorlar; İmece usulü, dayanışma ile yapılıyor çekimler..Allah bu pandemi derdini başımızdan alsın.Tüm okurlarıma iyi dilekler.