Yerel

Kaymakam Köprülülü Hamdi Bey Anıldı

Şehit Kaymakam Köprülülü Hamdi Bey’in şehadetinin 101. Yılı kapsamında düzenlenen anma programı 17.02.2021 Çarşamba günü Biga Şehitliği’nde sosyal mesafe ve pandemi kuralları eşliğinde gerçekleşti.

Programa Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga Emniyet Müdürü Şafak Özkan, Biga İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, Biga Müftüsü Ramazan Orhanlı, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, STK Temsilcileri, okul müdürleri, basın mensupları ve öğrenciler katıldı.

Biga Şehitliği’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Dr. Tevfik Başarır Camii İmam Hatibi Davut Yasan’ın Kur’an-ı Kerim okuması ile devam etti. Akabinde İlçe Müftüsü Ramazan Orhanlı’nın dua okuması ile devam eden programda Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Şehitliği Anı Defteri’ni doldurdu. Konuşmasında günün anlam ve öneminden bahseden Kaymakam Can birlik ve beraberlik mesajı vererek tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diledi.

Protokol üyelerinin şehitlerimizin kabirlerine karanfil bırakması ile Biga Şehitliği’ndeki program son buldu.

Daha sonra Hamdi Bey Anıtı’nda sürdürülen program Biga Kaymakamlığı ve Biga Belediyesi çelenklerinin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti.

Programda son olarak Şehit Kaymakam Hamdibey Kompozisyon Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere ödülleri teslim edildi.

Biga Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Zeynep Sude Arslan’ın birinci, Biga Safiye Hüseyin Elbi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Ayşenur Özcan’ın ikinci ve Özel Biga Doğa Fen Lisesi Öğrencisi Zeynep Doğan’ın üçüncü olduğu yarışmada öğrencilere ödüllerini sırasıyla Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ve Biga İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen takdim etti.

Köprülülü Hamdi Bey Kimdir?

1888’de Vardar’a bağlı Köprülü kasabasında doğdu. Babası Kolağası İbrahim Bey’di. Küçük yaşta yetim kaldığından, dayısı Celalettin Bey tarafından yetiştirildi. İlk öğrenimini Köprülülü kasabasında, orta öğrenimini Üsküp İdadisi’nde yaptı. Ardından İstanbul’a gelerek Mülkiye’yi bitirdi.

Memurluk yaşamına Kosova’da Maiyyet Memuru olarak başladı. 1912 yılında patlak veren Balkan Savaşına kadar bu görevde kaldı. Balkan Savaşı sırasında Yedek Subay olarak orduya katılıp, Kumanova Cephesi’nde Sırplara karşı savaştı. Vardar ordusunun ric’atı ile bu cephe çöktü ve Osmanlı birlikleri dağıldı. Hamdi Bey 200 kişilik bir kuvvetle, çarpışa çarpışa çete savaşı yaparak Edirne’ye, Mehmed Şükrü Paşa kuvvetlerine ulaştı. 10 Temmuz 1913 tarihinde Osmanlı kuvvetlerinin Edirne’yi Bulgar kuvvetlerinden geri almasından sonra, Edirne Polis Müdürlüğü İdâri Bölüm Başkanlığına, birkaç ay sonra da Edirne’ye bağlı Demirköy Kazası kaymakamlığına tayin oldu. Burada Bulgar sınırından sızan çetelerle mücadeleleri bizzat yönetti. 1915’te Malkara kaymakamı oldu. 1916’da Keşan kaymakamlığına nakledildi. Keşan’dan Balıkesir’in Sındırgı Kazası kaymakamlığına tayin oldu. 26 Temmuz 1917 tarihinde Edremit kaymakamlığına atandı.

Edremit kaymakamı iken 6 Nisan 1919’da Damat Ferit Paşa Hükûmeti tarafından ittihatçı olduğu için görevden alındı ve hakkında tutuklama kararı çıktı. Bu durumdan o tarihte Balıkesir Mutasarrıfı ve yakın arkadaşı olan Tunalı Hilmi sayesinde kurtularak Yunan işgali altındaki Burhaniye’ye gitti ve bölgedeki dağınık Kuvâ-yi Milliye’yi örgütledi.

Önce Ayvalık’taki Ali Çetinkaya ile sonra Bandırma’daki 61. Tümen Komutanı Kâzım Özalp ile güçbirliği yaptı. Balıkesir Kongresi’ne katıldı. 26/27 Ocak 1920’de Eceabat yakınlarında Fransız kuvvetleri denetimindeki cephaneliğe tarihe Akbaş Baskını olarak geçecek baskını 40 atlı arkadaşı ile birlikte düzenledi. Çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirdi.

Yunan birliklerince Ayvalık’ın işgali üzerine bölgedeki 172. Alay Komutanı Kaymakam Ali Bey ile birlikte, bu bölgede bir cephe oluşturdu. 172. Alay’ın birlikleri ve yöre halkından gönüllülerin oluşturduğu milis kuvvetler, bölgedeki Yunan ilerlemesini durdurdu.

1919 yılının Ağustos ayında Balıkesir Heyet-i Merkeziye üyeliğine seçildi. Asker ve silah tedariki, Anzavur Ayaklanması, Yunan birliklerinin Soma – Salihli hattında gelişen taarruzlarında etkin rol aldı.

Yönettiği Akbaş Cephaneliği Baskını’ndan sonra Biga’da görevliyken Anzavur Ahmet kuvvetlerinin 16 Şubat 1920 tarihinde başlayan saldırıları sırasında, 17 Şubat 1920 günü Anzavur kuvvetlerine esir düştü. Ertesi gün Biga’ya getirilirken öldürüldü. Cenazesi isyancılar tarafından Biga hükûmet meydanına atıldı. Yaklaşık bir hafta bu şekilde kaldıktan sonra Yusuf İzzet Paşa’nın emriyle tören yapılmadan Küllük mezarlığına defnedildi. Cumhuriyet’in ilanından sonra cenazesi bulunduğu yerden alınıp başka bir yere nakledildi. 1941 yılında ise törenle Biga şehitliğine defnedildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu