Fuat SÜMELİYazarlarımız

İçsel Sorgulamalar

Kentlerin meydanları, caddelerin yoğunluğu, akan trafiğin sesi, okul koridorlarından yükselen ses, fabrikalardan çıkan ses, alışveriş merkezlerinden gelen ses… Ve yaşamın her mekânında yoğun ses dalgaları. Bu devingenlik öyle bir hayatın içine sinmiş ki sükûneti bulmak çok zor hale gelmiş. Aklınıza gelen ve içinde yaşadığınız birçok yeri düşünün. Ne zaman tamamen bir sessizliğe bürünüp kendinizi doya doya dinlediniz? Artık yürürken, konuşurken ve uyurken dahi kulaklıklarla yaşar olduk. Müzikle uyuyor, müzikle yürüyoruz, müzikle konuşuyoruz. Yürürken, yolculuk yaparken, sessiz bir ortamı bulurken telefon konuşmalarına devam ediyoruz. Ve hatta lavaboya girerken bile ellerde telefonu bırakmıyoruz. Öyle bir hareketlilik, öyle bir koşuşturmaca ile geçiyor ki hayatımız durup bir dinlenme, düşünme muhakemesini bile yapamıyoruz. Bu hızlı ve hareketli akıp giden hayatın sonunda ya bir huzur evinde ya dinlenmeye mecbur kaldığımız bir zamanda dönüp yaşanmamış hayatımıza bakıyoruz.

Böylesi bir çılgın tempoyla yaşayıp geride yaşanmamışlıklar bırakmak gerçekten tuhaf değil mi? Hiçbir teferruatı kaçırmamak adına kocaman bir hayatı kaçırdığımızın farkında olamıyoruz. Tempo asıl yaşamamız ve bakmamız gereken yerde bizi yavaşlatıyor, körleştiriyor. Farkına varamıyoruz bizi biz yapan değerlerin önemine. Sanki bir yapbozun parçası gibi ilişik olduğumuz yapbozu tamamlamak için mücadele üzerine mücadele veriyoruz. İşte böyle insanların hareket ve sese yoğun olarak bağlı bir halde yaşadıkları bir dönemin çemberinde yaşayıp gitmekteyiz.

Bu hızlı hengâmenin rüzgârına kapılıp gitmemeliyiz! Varlığımızı, varoluşumuzu, aidiyetimizi, kimliğimizi, geçmişimizi, hayatımızdakileri ve hayatımızdan çıkanları, kısacası her şeyi içsel bir sorgulamaya çekmeliyiz. Böylece kendi düşüncemizi, duygumuzu, inancımızı ve değerlerimizi eleştirel bir şekilde analiz edip geliştirecek bir sürece bağlı hale getirebiliriz. Ses ve görüntü şiddetine mahkûm kalmış bir insanlığın, hayatın akışında asıl kaçırdığı bir sürü detayın farkına varmadan ömürlerini tükettiği bir zamanda; bu sorgulama, kişinin varlığını tanımasına, farkındalığını artırmasına, önyargılarını aşmasına, sorunları çözmesine ve hayatını iyileştirmesine yardımcı olur.

Arzuladığınız ve peşinde koştuğunuz, döndürmek zorunda kaldığınız çarklara küçük bir ara verip birazda kendinizi dinleyin. Bunun adına ister derin düşünme deyin, ister meditasyon deyin ya da her ne derseniz deyin ama ruhunuzun buna fevkalade ihtiyacı var. Çünkü hayatın meşgalesiyle uğraşmaktan ruhunuza hiç vakit ayırmadınız. Bu keşmekeşte küçük bir molaya ihtiyaç duymalısınız. Bir hasta gibi yatağa düşmeyi ve ayağınızın kırılmasını beklemeyin. Ruhunuzu hayatın akışında dinlendirip, yaptıklarınızı içsel sorguya tabii kılın. Ancak hayatın temposunda bu şekilde ruhunuzun sakin olmasını başarabilirsiniz. Sesten çok sükûnete, görüntüden ve kargaşadan çok gözlerimizi kapatmaya ihtiyacımız var. Yaptıklarımızın ve yapacaklarımızın muhakemesini bu şekilde daha iyi algılayabiliriz. İçsel sorgulama bir nevi ruhun dertleşme ihtiyacı giderme ve varoluşumuzun terapi isteğini yerine getirme gayretine hizmet eder.  

Bugün modern dünyada, insanlar genellikle çok karmaşık ve olabildiğince yoğun yaşamlar sürdürmektedir. Beynimiz sürekli doğru-yanlış bir şekilde bir sürü bilgi bombardımanına maruz kalıyor. Bilimin sürekli ilerlemesi, teknolojinin hızlı gelişimi ve sosyal medyanın etkisi ile asıl amaçladıklarımızdan uzaklaşıp adeta otomatik pilot modunda bir yaşama doğru gidiyoruz. Bu yüzden kendimizi ve yaptıklarımızı sorgulamalıyız. Sorgulama neler yaptığımızı, neye inandığımızı ve ne istediğimizi anlamamıza yardımcı olur. Daha anlamlı yaşanabilir bir hayat için çok temeli bir adımdır. Çünkü insanlar, gerçek anlamada kendi iç dünyalarını keşfetmeden, hayatlarında hakiki anlamı ve tatmini bulamazlar. İçsel huzur ve mutluluk yalnız dış etmenlerden gelen şeylerle tatmin olunmaz; bağımsız olarak kendimizi anlamakla başlar. Ayrıca mal ve mülkten ziyade, daha anlamlı ve doyumlu bir yaşamı tercih etmeliyiz. Bu doğrultuda kendimizi sorgulama süreci ile iç huzur ve mutluluğu bulmada yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu