Davut Doğan: MOYKON İle Sektörde Yeni Bir Heyecan Dalgası Oluştu
Türkiye sanayisinin önemli yapı taşlarından biri olarak kabul edilen mobilya sektörünün ilk konfederasyonu; Mobilya Yatak Sanayicileri ve Perakendecileri Konfederasyonu (MOYKON) kuruluşunu tamamladı.
Kısa zamanda tüm ülke çapında dernekleşme çalışmalarını bitirdiklerini ve hemen ardından kurulan federasyonlarla birlikte sektörün ilk ve tek konfederasyonunu kurduklarını söyleyen MOYKON Kurucu Başkanı Davut Doğan ile kuruluş hikayesi ve sektördeki son gelişmeleri ele aldık.
MOYKON’un kuruluş hikayesini bizimle paylaşır mısınız?
Biz mobilya ve yatak sektörünün en güçlü markaları olarak 2021 yılında Mobilya ve Yatak Sanayicileri Derneği’ni kurmuştuk. Bu dernekte 20 şirket ve 30’dan fazla marka üye olarak yer aldı.
Sektöre Üst Çatı Gerekliliği Doğdu
Daha sonra sektörün temsil kabiliyetini artırmak ve çalışmalarımızı ülke çapına yaymak için sektörün en üst çatı kuruluşu olacak bir konfederasyon kurma fikrimiz gelişti. Bu nedenle öncelikle tüm illerde sektör dernekleri kurmaya başladık. Derneklerimiz kurulmaya başladıkça bunlar kendi coğrafi bölgelerinden Mobilya ve Yatak Sanayicileri Federasyonu oluşturdular. Mesela Marmara Bölgesi’nde Kocaeli, Tekirdağ, Bursa, Balıkesir, Sakarya, Kırklareli ve Edirne’de kurulan derneklerimiz Marmara Yatak Sanayicileri ve Perakendecileri Federasyonu’nu kurdular. Üç federasyon kuruluşu tamamlandıktan sonra da biz konfederasyon olmak için başvuruda bulunduk ve geçtiğimiz aylarda süreç resmileştikten sonra bunu bir basın toplantısıyla kamuoyuna sunduk.
Sektörde birçok yeniliğe imza atan isim olarak bu yeni çatı çağrınıza insanlar nasıl tepki verdi?
Sektörümüzde daha önce sadece bir federasyon bulunuyordu. Yani mobilya sektörünün bir konfederasyonu yoktu. Oysa mobilya ve yatak sektörü ülkemiz açısından tıpkı tekstil sektörü gibi lokomotif olmaya aday güçlü ve dinamik bir sektör.
Yeniden Bir Heyecan Dalgası Oluştu
Dolayısıyla Konfederasyon yapısına kavuşması hem bizlerde hem de sektör temsilcilerinden bir heyecan yarattı. Tabi bundan dediğiniz gibi bizim yıllardır sektör için yaptığımız çalışmalarında etkisi var. Zira biliyorsunuz 2003 yılında o zamanki ismiyle MOSDER olarak sektörde yine ilk derneği kuran bizleriz. Dolayısıyla konfederasyon ilanından sonra sektörde birlik ve beraberlik anlamında yeniden bir heyecan dalgası oluştu ve bu yapacağımız çalışmalar açısından bizi mutlu ediyor.
MOYKON çatısı altında kaç federasyon ve dernek var? 2023 sonunda bu rakamlar ne durumda olacak?Şu anda MOYKON çatısı altında 50 dernek ve 5 federasyon yer alıyor. Marmara, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Federasyonlarımız kuruldu. Bu yılın sonunda her bölgede yani 7 federasyonu da tamamlamayı hedefliyoruz. Ardından tabi ki hedefimiz 81 ilin tamamında bu dernekleri kurarak her kentimizde temsilcilerimizin yer almasını sağlamak olacak.
MOYKON olarak mobilya sektörüne hangi yenilikleri getirmeyi hedefliyorsunuz?
Burada tabi en önemlisi büyük ama oldukça dağınık durumda yer alan sektörün istatistiksel verilerini sağlıklı bir şekilde elde ederek buna uygun stratejiler geliştirmek olacak. Sektörümüzün başta nitelikli eleman sorunu olmak üzere bazı önemli sorunları var. Biz Konfederasyon olarak bu sorunlara kalıcı çözümler üretmek için çalışacağız.
“Sektörü Bir Araya Getiriyoruz”
Mesela geçtiğimiz günlerde büyük bir kariyer platformu ile yeni bir proje başlattık. Bunun yanında elbette sektörün geleceğini de konuşuyoruz. Mesela bakın Türkiye’nin mobilya açısından önemli olan merkezlerinde Mobilya Sektör Buluşmaları düzenliyoruz. Bir yıl içerisinde İzmir, Ankara, İstanbul ev Kayseri’de bu etkinlikleri düzenledik ve alanında uzman isimlerle sektörün sorunlarını, çözüm önerilerini ve geleceğini konuştuk. Ayrıca bu toplantılara katılan önemli siyasetçilere derdimizi anlatmak imkânı bulduk. Önümüzdeki dönemde bu buluşmalara İnegöl, Konya gibi merkezlerde devam edeceğiz.
Sektörde usta ve ara eleman sorunu devam ediyor. MOYKON ve üyeleri olarak hangi çözümleri sunacaksınız?
Az önce de bahsettiğim gibi biz Konfederasyon olarak bu sorunu çözmek için kollarımızı sıvadık. Zaten markalar ve iller bazında hem üyelerimiz hem de derneklerimiz konuyla ilgili çalışmalar yapıyor. Ancak biz de Konfederasyon gücünü kullanarak hem hükümet hem de üniversiteler gibi kurumlar nezdinde birtakım çalışmalar başlattık. Ben şahsen kısa zaman içinde bu sorunun çözümü konusunda sona yaklaşacağımıza inanıyorum.
Kilogram başına ihracatın artması için hangi çalışmaları planlıyorsunuz?
Biz derneğimizi kurarken de ülke olarak ihracatımızın artması ve dünya sıralamasındaki yerimizin 7. sıradan 5. sıraya yükselmesini kendimize bir hedef olarak belirlemiştik. Sektörün bu yılki ihracat hedefi 6 milyar dolar seviyesinde ve bu hedefin yakalanacağını düşünüyorum. Seneye de muhtemelen 10 milyar dolar seviyesinde bir rakama ulaşacağız. Biz de Konfederasyon üyesi markalar olarak hem kendi ihracatımızı artırmaya yönelik çalışmalar yaparken diğer yandan da birtakım iş birlikleri kuruyoruz. Mesela geçtiğimiz yıl yurt dışında ortak çalışmalar yapmak üzere 8 marka bir araya gelerek F-TR isminde yeni bir şirket kurarak birlikte çalışmaya başladık. Konfederasyon olarak da üyelerimizi özellikle ihracat yönünden teşvik etmeye ve güçlendirmeye devam ediyoruz.
Kaynak: businessworldglobal