Cumhuriyetin 100. Yılında Ovacık Köyü
Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Ovacık Köyü‘nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.
Ovacık Köyü
Ovacık Köyü, 18. yüzyıl ortalarında kurulmuş Yörük köyüdür. Biga-Çan yoluna 1 kilometre mesafe içeridedir. Etrafında Akkayrak, Eybekli, Bakacakçiftliği ve Kapanbelen köyleri yer almaktadır. Biga’ya 8 km, Çanakkale il merkezine 98 km uzaklıktadır. Köy muhtarı Turgay Borazan’dır.
Güncel Durum
Yaklaşık 40 haneden oluşan Ovacık’ın son sayıma göre nüfusu 100’dür. 1980’li yıllarda 290, 2000’li yıllarda 150’dir. Geçmiş yıllar değerlendirildiğinde nüfusunun yaklaşık üçte birini göç vermiştir. Biga’nın, Çan yolu üzerindeki köylerindendir. Köyün girişinde çeşme ve oturma alanı vardır. Köy dağın eteğine kurulmuştur. Köyün ana halteri ve meydanı asfalt ile parke taştır. Köy meydanında cami, imam evi, kesme taş çeşme, muhtarlık ofisi, kahvehane, tarımsal kalkınma kooperatifi, köy konağı ve süt toplama merkezi vardır. Köye her gün Biga’daki ve fırınlardan ekmek temin edilip satılmaktadır. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte köy konuk odaları ve cami tadilatı, köy yardımı, parke taş, asfalt, içme suyu, köy konağı, su deposu tadilat, kanalizasyon, içme ve kullanma suyu derin kuyusunda bulunan motopompun onarımı ve dalgıç pompa gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. İçme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kuyudur. Depo durumu 75 metre küptür.
Tarihi
Ovacık, 18. yüzyıl ortalarında 1761 yılında Türk-Oğuz boylarından Yörük göçerler tarafından kurulmuştur. Biga’nın eski yerleşim yerlerinden biridir. Köy kurulduğu günden bu yana aynı ismi taşımıştır. Küçük bir oba olarak dağ eteğindeki ovada kurulan köye küçük ova anlamında Ovacık denilmiştir. Köy, Cumhuriyet’in 100. yılında 262 yaşındadır.
Ekonomi
Ovacık’ın temel geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve emekliliktir. 4.000 dönüm tarım arazisi olmakla beraber 3.400 dönümünde susuz yani kuru tarım, 600 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, çeltik, bakla, ayçiçeği, kuru soğan; hayvanlar için silajlık yonca, mısır ve yulaftır. Yaklaşık 25 traktörün bulunduğu, elma, kayısı, zeytin ve ceviz yetiştiriciliğinin olduğu köyde tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 19’dur. 1.600’e yakın kanatlı hayvan ve 50’ye yakın arı kovanı mevcuttur. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 49’dur ve küçükbaş hayvan sayısı 1.485, büyükbaş hayvan sayısı ise 410’dur.
Eğitim
Ovacık Köyü’nde aktif okul yoktur, eski ve kapalı okul binası bulunmaktadır. Ovacık’ta 1 ilkokul öğrencisi vardır. Taşımalı eğitim sistemiyle Yeniceköy İlkokulu’na gitmektedir. Yani köyde 1 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.
Demirler A.Ş sahipleri Ovacık Köyündendir
Biga’da yaklaşık 40 yıldır esnaflık yapan Mehmet Demir, Ovacık köyündendir. 1980’li yıllarda Ovacıklı Nalbur ismiyle işyerini Çan Caddesi’nde açan Mehmet Demir kurduğu işini hala oğulları ile birlikte devam ettirirken oğulları Mesut ve İsmail Demir ise işleri büyüterek Demirler A.Ş şirketini kurmuştur. İnşaat ve nakliye gibi birçok sektörde Biga’da söz sahibi durumda olan Demir ailesinin, Doğancı Köyündeki Demirler A.Ş fabrikası yatak ve koltukların demir aksamı üretimini gerçekleştirmektedir. Ovacık Köyünden gelerek Biga’da birçok alanda hizmet ve üretim sunan, hem istihdam hem de üretim yapan Demirler A.Ş internet dünyasından da Decorfers ile Biga sınırlarını aşarak hizmetlerine devam ediyor.