Yöremiz

Cumhuriyetin 100. Yılında Kemer Köyü

Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Kemer Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.

Kemer Köyü
Kemer, Biga’nın Marmara Denizi kenarında kurulu tarihi antik döneme uzanan balıkçı köyüdür. Etrafında, Bekirli ve Aksaz köyleri bulunmaktadır. Biga’ya 33 km, Çanakkale il merkezine 86 km uzaklıkta bulunmaktadır. Köyün muhtarı Veysel Güler’dir.

Güncel Durum
Yaklaşık 250 haneden oluşan Kemer Köyü’nün son sayıma göre nüfusu 660’tır. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 650, 2000’li yıllarda ise 820 civarındadır. İstatistiklere bakıldığında nüfusu bir dönem artsa da 80’li yıllardaki orandadır. Kemer yolu asfalt olduğu gibi, köyün ana yolu da asfalttır, ana halteri ve meydanı da asfalt ve parke taştır. Çınarlı Deresi, Devret Deresi daha sonra ise Kemer Çayı olarak köyün içinden geniş debisiyle geçip Marmara Denizi’ne dökülmektedir. Köyün meydanında 1905 yapımı cami, muhtarlık ofisi, kahvehane, market, çeşme, fırın, okul, Parion Kemer Kültür ve Turizm Derneği binası (PAKEMDER) ve çocuk parkı vardır. Köyün Marmara Denizi kenarında limanı vardır. Limanda birçok küçük ve büyük tekne, gırgır mevcut olduğu gibi Kemer Su Ürünleri Kooperatifi’ne ait Balık Restaurant ve Balıkçı Barınağı mevcuttur. Köyün, Uzundere Piknik Alanı ile arasında Parion Antik Kenti bulunmaktadır. Bu alanda tarihi antik kazılar 2004 yılından bu yana sürmektedir. Uzundere Piknik Alanı ise yaz aylarında yoğun olarak tercih edilmekte ve girişler ücretlidir. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte köy yardımı, köy konuk odası, köprü tadilatı, asfalt, Kemer sulama ovası,  içme suyu sondaj, cami onarımı, parke taş ve oyun grubu gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. İçme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kaynaktır ve 220 m3 hacmi vardır. Klorlama sistemi ve saat uygulaması mevcuttur.

Tarihi
Kemer Köyü, Rumeli göçmeni yerleşim yeridir. Biga’nın eski köylerinden biri olan Kemer toprakları antik döneme kadar dayanmakla birlikte Rumlara ve son olarak Türklere ev sahipliği yapmıştır. 1925 yılında kurulan Kemer Köyüne, 1923 Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonrasında Yunanistan Selanik, Vardar ve Dedeağaç’tan muhacirler yerleştirilmiştir. Yani köy Balkan göçmeni Türklerce yerleşim halini almıştır. Köy, MÖ 399 ve MS 150 yılı kayıtlarında Parion adıyla yer almaktadır. Köyün adı, 1902 yılına ait Alman yayınında Kamares olarak geçmektedir. Parion’un M.Ö. 709 yılında kurulduğunu baz alırsak çok uzun yıllar önce binlerce insana ev sahipliği yapan topraklar olarak niteleyebiliriz. Köyün adı da antik kent su kemerlerinde gelmektedir. Cumhuriyet’in 100. yılında köy 98 yaşındadır.

Ekonomi
Değirmencik Köyü’nün temel geçim kaynağı balıkçılık olmakla beraber tarım ve hayvancılıktır. Kemer Su Ürünleri Kooperatifi öncülüğünde Eylül ayının ilk günü su ürünleri av sezonu açılış töreni düzenlenir ve Nisan ayının ortasına kadar balıkçılar balık avlar. 4.725 dönüm tarım arazisine sahip köyün 3.530 dönümünde susuz tarım, 1.195 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, yulaf, mısır, çeltik, ayçiçeği, hayvanlar için silajlık yonca ve yulaftır. Yaklaşık 18 traktörün bulunduğu, elma, kiraz ve deniz kenarı olması hasebiyle zeytin yetiştiriciliğinin olduğu köyde tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 11’dir. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 12’dir ve küçükbaş hayvan sayısı 335, büyükbaş hayvan sayısı ise 115’tir. Helenistik dönemin önemli antik liman kenti Parion, bölge turizmine arkeolojik öneminin yanı sıra deniz turizmiyle de katkı sağlıyor.

Eğitim
Kemer Köyü’nde aktif ilkokul binası mevcuttur. Ortaokul ve lise öğrencileri ise taşımalı eğitim sistemiyle Balıklıçeşme ve Biga’daki okullara gitmektedir. Kemer İlkokulu’nda 10 erkek, 13 kız olmak üzere toplamda 23 ilkokulu öğrencisi eğitim görmektedir. Kemer’den Balıklıçeşme Ortaokulu’na 10, Ayşe Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 3, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’ne 4, Biga Atatürk Anadolu Lisesi’ne 3, Şehit İbrahim Ateş Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne 1, İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 5, Safiye Hüseyin Elbi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 3 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 52 öğrenci vardır ve ilkokul hariç taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu