Cumhuriyetin 100. Yılında Işıkeli Köyü
Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Işıkeli Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.
Işıkeli Köyü
Işıkeli, Bulgaristan göçmeni Pomak köyüdür. Etrafında Arabaalan, Abdiağa ve Elmalı köyleri yer almaktadır. Biga’nın dağ köylerinden olup ilçeye 9 km, Çanakkale il merkezine 105 km uzaklıktadır. Köyün muhtarı Emin Aktaş’tır.
Güncel Durum
Yaklaşık 65 haneden oluşan Işıkeli Köyü’nün son sayıma göre nüfusu 155’tir. 1980’li yıllarda 280, 2000’li yıllarda 200’dür. Abdiağa Köyü’nden sonra ulaşım sağlanır. Ana halteri ve meydanı asfalt ile parke taştır. Yol boyu meşelik ağaçlar ile eski ve yeni yapılmış çeşmeler mevcuttur. Köy girişinde hoşgeldiniz yazılı tabela vardır. Köy meydanında cami, çeşme, muhtarlık ofisi, köfteci İrfan, nohut kahvesi Cemil Usta, nohut kahvesi Emin Kosa, bakkal, süt toplama merkezi, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen tarafından yaptırılan ikram çeşmesi ve çocuk oyun parkı vardır. İkram çeşmesinden her hafta cuma günü bir vatandaş ölmüşleri ya da hayır için çorba ikramı yapmakta ve çeşmeden çorba akmaktadır. Köyün ortasında ise Cemil Usta’ya ait iki büyük meşe ağacı bulunan açık çay, kahve bahçesi mevcuttur. Köyün yaklaşık 2 kilometre aşağısında ormanlık alanda ise Mavi Su Şelalesi adıyla doğal bir güzelliği bulunmaktadır. Köyün Arabaalan yolu yani üst bölgesinde Tanap Sosyal ve Çevresel yatırım programları kapsamında inşa edilen Işıkeli Pomak Kültür Evi ile Biga Pomak Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği yer almaktadır. Ancak Pomak Kültür Evi açıldığı günden bu yana işletmeye kapalıdır. Köye her gün Biga’daki ve fırınlardan ekmek temin edilip satılmaktadır. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte asfalt, parke taş, su deposu, içme suyu inşaatı, köy yardımı, kanalizasyon, duvar yapımı ve çocuk oyun grubu gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. İçme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kaynaktır. Depo durumu 150 metre küptür.
Tarihi
Işıkeli Köyü, 1896 yılında göçmen Pomak aileler tarafından kurulmuştur. 1877-78 (93 harbi) Osmanlı-Rus savaşının ardından artan baskı, zulüm ve huzursuzluk sonucu yaşadıkları bölgeleri terk ederek Anadolu’ya sığınan Pomak aileler dağ bölgesini tercih etmiştir. Bulgaristan’ın Filibe bölgesi Lakavitsa köyünden göç eden aileler Işıkeli köyünü kurmuş, köy de bölgenin ormanlık ve ağaçlık olması, taşıma aracı olarakta eşeklerin bolca kullanmasından dolayı Eşekçi ismini almıştır. Uzun yıllar bu ismi kullanan köy 80’li yılların sonunda hem elektrik gelmesi hem de Eşekçi isminin beğenilmemesi nedeniyle Işık saçan el anlamında Işıkeli olmuştur. Köy hala Eşekçi yolu da Eşekçi bayırı olarak da anılmaktadır. Köy, Cumhuriyet’in 100. yılında köy 127 yaşındadır.
Ekonomi
Işıkeli Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım, hayvancılık, emeklilik ve köydeki ticari faaliyetlerdir. Hayvancılık tarıma göre daha yoğundur. 1.350 dönüm tarım arazisi olmakla beraber tamamında susuz yani kuru tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, çavdar, yulaf, bakla, nohut, ayçiçeği, hayvanlar için silajlık mısır ve yulaftır. Yaklaşık 3 traktörün bulunduğu köyde tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 1’dir. 250’ye yakın kanatlı hayvan, 300’e yakın ise arı kovanı mevcuttur. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 32’dir ve küçükbaş hayvan sayısı 446, büyükbaş hayvan sayısı ise 562’dir. Köyün bir diğer önemli geçim kaynağı ise nohut kahvesi ve oğlak çevirmedir. Özellikle Biga’nın coğrafi tescil alan bir ürünü olan Işıkeli Nohut Kahvesi köyde ve bölgede büyük ilgi görmekte aynı zamanda köye yerli turist çekmektedir. Cemil usta ve Emin usta köydeki iki nohut kahvesi ustasıdır.
Eğitim
Işıkeli köyünde aktif okul yoktur, eski ve kapalı okul binası bulunmaktadır. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri taşımalı eğitim sistemiyle Biga’daki okullara gitmektedir. Işıkeli’nden Yeniceköy İlkokulu’na 1, Biga Çiçeklidede Özel İdare Ortaokulu’na 1, Biga Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne 1 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 3 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.