Cumhuriyetin 100. Yılında Harmanlı Köyü
Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Harmanlı Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.
Harmanlı Köyü
Harmanlı diğer adıyla Filik Köyü, Bakacak Yolu üzerinden Türkbakacak veya Cihadiye, Yanıç köylerinden ulaşım sağlanabilen Pomak ve Muhacir mahallelerden oluşan Biga’nın Çan sınırındaki son köylerinden biridir. Etrafında, Türkbakacak, Yanıç, Çeltik ve Çan’ın Danapınar köyleri vardır. Biga’ya 24 km, Çanakkale il merkezine 86 km uzaklıkta bulunmaktadır. Köyün muhtarı Musa Gezer’dir.
Güncel Durum
Yaklaşık 170 haneden oluşan Harmanlı Köyü’nün son sayıma göre nüfusu 260’tır. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 820, 2000’li yıllarda ise 410 civarındadır. Köye ulaşım Bakacak Yolu ve Türk Bakacak da dahil asfalt yoldur. Köyün ana halteri ve meydanı asfalt ve parke taştır. Köyün girişinde tag bulunur ve sağdan devam edilirse köyün yukarı mahallesine ulaşılır ve bu yol aynı zamanda Çan yoludur. Köy Pomak ve Muhacir olarak iki mahalleden oluşmaktadır. Köyün meydanında eski okul binası, imam evi, çocuk parkı, bakkal, kahvehane, cami, muhtarlık ofisi ve süt toplama merkezi bulunmakla birlikte diğer mahallede de kahve ve cami vardır. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmaları ile birlikte çöp konteynerleri verilmiştir. Biga’nın büyük köylerinden biridir. 2021 yılında vefat eden Bigalı emekli öğretmen ve araştırmacı, Biga Pegai, Kuruluş Biga Karabiga Gümüşçay Köylerimiz kitaplarının yazarı merhum Engin Gürsu bu köydendir. Köye toplu ulaşım Boğaz Tur minibüsleri tarafından sağlanmaktadır.
Tarihi
Bulgaristan göçmeni Harmanlı Köyü, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra Bulgaristan’ın Filibe şehrinden gelen Pomak aileler ve yine Bulgaristan’ın Şumnu şehrinden göç eden muhacir göçmen aileler tarafından 1878 yılında kurulmuştur. 44 hanenin 4 hanesi Filibeli Pomak, geri kalan 40 hane ise Kuzeydoğu Bulgaristan kökenli Türktür. Köyün adı, 1928 yılı kayıtlarında Filik olarak geçmektedir. 1962 senesinde köy çevresinde bolca buğday harmanı yapıldığından dolayı Harmanlı olarak değiştirilmiştir. Köy 61 yıldır Harmanlı ismini taşısa da halk dilinde Filik de kullanılmaktadır. Cumhuriyet’in 100. yılında köy 145 yaşındadır.
Ekonomi
Harmanlı Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. 7.500 dönüm tarım arazisine sahip köyde 7.000 dönüm alanda susuz tarım, 500 dönüm alanda ise sulu tarım yapılmaktadır. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 51’dir ve küçükbaş hayvan sayısı 385, büyükbaş hayvan sayısı ise 430’dur. Yıllara göre değişkenlik göstermekle birlikte başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, yulaf, çavdar, mısır, bakla, nohut, hayvanlar için silajlık mısır ve yoncadır. Köyde ayrıca elma, şeftali, kiraz ve yoğun olarak ceviz bahçeleriyle birlikte tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 38’dir. 1.800 civarı kanatlı hayvan mevcuttur. Köyde, yaz ve sonbahar aylarında kış hazırlıkları yapılmakta, sonbaharda kış için odun kesimleri yapılmaktadır. Biz de Kasım ayının ilk günleri gittiğimiz köyde odun kesimlerini gözlemledik ve fotoğrafladık. Köye her gün Biga’daki ve fırınlardan ekmek temin edilip satılmaktadır. Köye toplu ulaşım S.S 62 Nolu Biga Boğaz Tur Kooperatifi minibüsleri tarafından sağlanmaktadır.
Eğitim
Harmanlı Köyü’nde eski ve kapalı durumda olan okul binası vardır. Köydeki öğrenciler taşımalı eğitim sistemiyle Bakacak Köyü ve Biga merkezdeki okullara gitmektedir. Köyde toplamda 10 öğrenci mevcuttur.