Yöremiz

Cumhuriyetin 100. Yılında Eybekli Köyü

Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Eybekli Köyü ‘nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.

Eybekli Köyü
Eybekli Köyü, Yörük, Pomak ve Muhacir köyüdür. Biga-Çan yoluna 1 kilometre mesafe içeride kurulmuştur. Etrafında Havdan, Sarıkaya, Ovacık, Akkayrak ve Bakacakçiftliği köyleri yer almaktadır. Biga’ya 5 km, Çanakkale il merkezine 111 km uzaklıktadır. Köyün muhtarı Zeki Kuru’dur.

Güncel Durum
Yaklaşık 30 haneden oluşan Eybekli’nin son sayıma göre nüfusu 80’dir. 1980’li yıllarda 250, 2000’li yıllarda 110’dur. Geçmiş yıllar değerlendirildiğinde nüfusunun yarısından fazlasını göç vermiştir. Biga’nın, Çan yolu üzerindeki köylerindendir. Köye Havdan Köyü’nden de ulaşım vardır. Havdan girişinde Eybekli 4 KM diye tabela yer almaktadır. Biga-Çan yolundan köye dönüldüğünde yol boyu birkaç çeşme mevcuttur. Köyün ana halteri ve meydanı asfalt ile parke taştır. Köy meydanında cami, imam evi, çeşme, muhtarlık ofisi, köy konağı, konuk odası, eski okul binası, çocuk oyun parkı ve süt toplama merkezi vardır. Köye her gün Biga’daki ve fırınlardan ekmek temin edilip satılmaktadır. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte köy konuk odası tadilat, kanalizasyon, köy yardımı, asfalt, parke taş, mezarlık duvarı, çeşitli yardımlar, içme suyu sondaj ve çocuk oyun grubu gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. İçme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kaynak ve kuyudur. Depo durumu 75 metre küptür.

Tarihi
Eybekli, 1731 yılında Yörük aileler tarafından kurulmuştur. Köye daha sonra 1877-78 (93 harbi) Osmanlı-Rus savaşının ardından artan baskı, zulüm ve huzursuzluk sonucu yaşadıkları bölgeleri terk ederek Anadolu’ya Bulgaristan ve çeşitli bölgelerinden sığınan Pomak ve Muhacir aileler yerleşmiştir. Köyün adı, 1902 yılı kayıtlarında İbekli olarak geçmektedir. Köy, Cumhuriyet’in 100. yılında 292 yaşındadır.

Ekonomi
Eybekli’nin temel geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve emekliliktir. 3.410 dönüm tarım arazisi olmakla beraber 3.000 dönümünde susuz yani kuru tarım, 400 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, çeltik,  bakla,kuru soğan, kavun, ayçiçeği, domates, taze fasulye; hayvanlar için silajlık yonca, mısır ve yulaftır. Yaklaşık 11 traktörün bulunduğu kiraz, şeftali, zeytin, badem ve ceviz yetiştiriciliğinin olduğu köyde tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 5’tir. 200’e yakın kanatlı hayvan ve 100’e yakın arı kovanı mevcuttur. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 20’dir ve küçükbaş hayvan sayısı 485, büyükbaş hayvan sayısı ise 164’tür.

Eğitim
Eybekli Köyü’nde aktif okul yoktur, eski ve kapalı okul binası bulunmaktadır. İlkokul ve lise öğrencileri taşımalı eğitim sistemiyle Biga’daki okullara gitmektedir. Eybekli’den Yeniceköy İlkokulu’na 1, Şehit İbrahim Ateş Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne 1 ve İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 1 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 3 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.

Dile Kolay 50 Yıl
Biga Eybekli Köyü’nden olan İsmail Aydın, çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemleri olan toplam 50 yıl Biga Sanayi Sitesinde Oto Elektrik ustası olarak çalıştı ve halen faal olarak çalışıyor. Kendi mesleğini oğlu Ümit Aydın ile paylaşarak oğlunu da aynı meslekte yetiştirdi. Biga Eybekli Köyünü anlatırken 50 yıllık mesleğini halen Biga Sanayi Sitesinde sürdüren İsmail-Ümit Aydın baba oğul güzel insanları pas geçmek olamazdı. Eybekli Köyünden gelerek Biga Sanayi Sitesinin en önemli Oto Elektrik Ustası olmak ve köyünü burada temsil etmek büyük bir maharettir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Başa dön tuşu