Cumhuriyetin 100. Yılında Çeltik Köyü
Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Çeltik Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.
Çeltik Köyü
Çeltik Köyü, Bakacak Yolundan Sarıcaköy’e dönerek ve Cihadiye’ye gelmeden sola sapılarak gidilen köydür. Biga’nın Çan sınırındaki son köylerinden biridir. Kaynarca Göleti kenarından geçilen ve etrafında Dikmen, Geredelli, Cihadiye, Yanıç ve Çan’ın Bozgüç Köylerinin bulunduğu bir yerleşim birimidir. Biga’ya 22 km, Çanakkale il merkezine 88 km uzaklıkta bulunur. Köyün muhtarı Nejdet Gümüş’tür.
Güncel Durum
Yaklaşık 150 haneden oluşan Çeltik Köyü’nün son sayıma göre (2022) nüfusu 261’dir. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 600, 2000’li yıllarda ise 330 civarındadır. Köyün yolu tamamen asfalttır. Köy meydanı parke taş döşelidir ve köyün ana halteri asfalt ve parke taştır. Köyün meydanında ise cami, imam evi, iki adet çeşme, muhtarlık ofisi, süt toplama merkezi, çocuk parkı ve iki adet kahvehane vardır. Bozgüç köyünden asfalt ulaşım, Dikmen köyünden ise stabilize toprak yol mevcuttur. Çanakkale İl Özel İdare, Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli alt ve üst yapı çalışmaları ile birlikte sağlık evi konuk odası, içme suyu isale hattı, kanalizasyon, Çeltik-Bozgüç arası asfalt, su deposu ve boru hizmetleri verilmiştir. Köye Boğaz Tur minibüsler ile toplu ulaşım hizmeti verilmektedir.
Tarihi
Çeltik, göçmen köyüdür ve 93 muhacirlerinin yerleştiği ve 1882 yılında kurduğu bir köydür. Aslında yerleşim olmadan önce de köyde yaşayanlar vardır ve burası eski bir Bulgar köyüdür. 93 harbi dediğimiz 1877-78 Osmanlı-Rus savaşından sonra Bulgaristan’ın Şumnu kasabası Akyar köyünden gelen aileler yerleşmiştir. Köyün kurulduğu yerde yoğun bir şekilde pirinç yani çeltik üretimi olduğundan dolayı köye Çeltik ismi verilmiştir. Çeltik Köyü, Cumhuriyet’in 100. yılında 141 yaşındadır.
Ekonomi
Çeltik Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Göç veren köylerden biri olsa da üretim yoğun şekilde devam etmektedir. 6.600 dönüm tarım alanına sahip köyün 6.360 dönümünde kuru tarım, 300 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Tarımsal sulama için Kaynarca Göleti’nden de faydalanılmaktadır. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 53’tür ve küçükbaş hayvan sayısı 1.680, büyükbaş hayvan sayısı ise 1.052’dir. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, yulaf, mısır, bakla, ayçiçeği, nohut, kusu fasulye, hayvanlar için silajlık mısır, yonca ve yulaftır. Ispanak, marul, pırasa, salatalık üretimleri ile birlikte köyde elma, şeftali, ceviz bahçeleri vardır ve tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 34’tür. Köy etrafında tavukhanelerin bulunması dolayısıyla yaklaşık 42.000 adet kanatlı hayvan mevcuttur. Köye her gün Biga’daki fırınlardan ekmek ulaştırılsa da köyde fırınları olup ekmek ve diğer unlu mamülleri yapan köylüler bulunmaktadır.
Eğitim
Çeltik Köyü’nde eski ve kapalı okul binası mevcut olup, aktif okul yoktur ve öğrenciler taşımalı eğitim sistemiyle Ağaköy, Bakacak ve Biga merkezdeki okullara gitmektedir. Çeltik’ten, Ağaköy İlkokulu’na 4, Bakacak Ortaokulu’na 9, Ayşe Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 3, Biga Atatürk Anadolu Lisesi’ne 2, İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 1, Safiye Hüseyin Elbi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 1 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 20 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.
Nevfel Şahin Çeltik Köyü’ndendir
Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi mezunudur. Aynı Fakültede Master yapmıştır. YESA AŞ Mühendisi ve Yöneticiliği, Şahin İnşaat Şirketi sahipliği, Trakya Üniversitesi Çanakkale Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevliliği, Özel Sektör Yöneticiliği, Serbest Mühendislik, Müteahhitlik, TBMM 19, 20 ve 21. Dönem Çanakkale Milletvekilliği yapmıştır. Evli ve dört çocuk babasıdır.