Cumhuriyetin 100. Yılında Ayıtdere Köyü
Cumhuriyetin 100. yılında Belde ve Köyleri ile Biga projemiz sektörünün öncü kuruluşu Kaptanlar Un A.Ş.’nin ana sponsorluğunda sürüyor. Biga’nın tarihine ışık tutacak çalışmamızda Ayıtdere Köyü’nün güncel durumunu, tarihini, ekonomisini ve eğitim durumunu okuyabilirsiniz.
Ayıtdere Köyü
Ayıtdere, Biga’nın Kemer yolu üzerinde bulunan göçmen köydür. Etrafında, Otlukdere, Çelikgürü ve Bekirli köyleri bulunmaktadır. Biga’ya 23 km, Çanakkale il merkezine 82 km uzaklıkta bulunmaktadır. Köyün muhtarı Ferruh Öztürk’tür.
Güncel Durum
Yaklaşık 90 haneden oluşan Ayıtdere Köyü’nün son sayıma göre nüfusu 161’dir. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 280, 2000’li yıllarda ise 200 civarındadır. Kemer yolu üzerinde Bekirli’ye gelmeden sola dönülerek ulaşılan köydür. Kemer yolundan dönüldüğünde çeşme ve yalak vardır. Köyün ana yolu asfalttır, ana halteri ve meydanı da asfalt ve parke taştır. Köyün meydanında cami, muhtarlık ofisi, mavi ve yeşil renkli iki katlı kahvehane, çeşme, süt toplama merkezi ve çocuk parkı vardır. Caminin arka tarafında ise çamlık alan traktör ve aletleri bulunmaktadır. Köyle aynı adı taşıyan Ayıtdere Göleti köy sınırlarına kadar ulaşmaktadır. Köye yakın bir bölgeye kadar gelen dere Çınarlı, Ayıtdere Göleti’ne dökülünce ve devamında Devret Deresi ismini almaktadır. Öte yandan 11 bin 570 dekar tarım arazisinin sulamasında kullanılan Ayıtdere Göleti, zaman zaman binlerce pelikanın uğrak yeri olmaktadır. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla birlikte köy konağı, su deposu, içme suyu depo inşaatı, dere yatakları açılması, imam lojmanı, menfez, parke taş, çocuk oyun grubu gibi hizmetler yapılmış olup, çöp konteynerleri verilmiştir. İçme suyu şebekesi durumu yeterli olup, temin şekli kuyudur ve klorlama sistemi mevcuttur.
Tarihi
Ayıtdere Köyü, Bulgaristan göçmeni köy olarak bilinse de ilk yerleşim toplumu Türkmenler tarafından 1461 yılında kurulmuştur. Köye, daha sonra 1877-78 (93 Harbi) Osmanlı-Rus savaşından sonra Bulgaristan’dan gelen savaş mağduru aileler yerleşmiştir. Yani yerel Türkmenler ve Bulgaristan göçmenleri karışıktır. Köyün isminin ise Hayıt bitkisinden geldiği ama halk dilinde Ayıt olarak telaffuz edilmesiyle Ayıtdere olduğu ifade edilmektedir. Cumhuriyet’in 100. yılında köy 562 yaşındadır.
Ekonomi
Ayıtdere Köyü’nün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. 5.000 dönüm tarım arazisine sahip köyün 4.850 dönümünde susuz tarım, 150 dönümünde ise sulu tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, çavdar, ayçiçeği, bakla, nohut, salçalık biber, kavun, karpuz, hayvanlar için silajlık ayçiçeği, yonca, mısır ve yulaftır. Yaklaşık 13 traktörün bulunduğu, elma, ceviz, badem ve zeytin yetiştiriciliğinin olduğu köyde tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 18’dir. 600 civarı kanatlı hayvan ve 400’e yakın arı kovanı mevcuttur. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 21’dir ve küçükbaş hayvan sayısı 543, büyükbaş hayvan sayısı ise 362’dir. Köye her gün Biga’daki fırınlardan ekmek temin edilip satılmaktadır. Bazı köylülerin, pandemi sonrası veya emeklilik hayatı yaşayıp köyde olanların bahçelerinde de toprak fırınlar mevcuttur.
Eğitim
Ayıtdere Köyü’nde aktif okul yoktur ve öğrenciler taşımalı eğitim sistemiyle Kemer, Balıklıçeşme ve Biga’daki okullara gitmektedir. Ayıtdere’den Kemer İÇDAŞ İlkokulu’na 7, Balıklıçeşme Ortaokulu’na 8, Biga Atatürk Anadolu Lisesi’ne 1, İÇDAŞ Biga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 2, Safiye Hüseyin Elbi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 3 öğrenci ulaştırılmaktadır. Yani toplamda köyde 21 öğrenci vardır ve taşımalı olarak eğitim-öğretim hayatını sürdürmektedir.